Saturday, October 8, 2011

got to save, before it lost..

assalamualaikum..

hari masuk gaji dah lame lepas..
tapi saje lambat2 kan cucuk duit sbb duit poket yg mak bagi bulan lepas ada lagi. tapi sampai minggu kedua, kene cucuk jugak sebab kawan2 ofis nak buat jamuan.

............................................

sebenarnye aku nak taip pasal duit.. keje dah lebih setengah tahun, tapi sekali pun takde masuk duit dalam ASB. alasannye, setiap bulan ade je perkara emergency yang menyebabkan duit untuk simpan tu digunakan. dan aku tak pernah kisah dengan ape yang jadi untuk tempoh lebih kurang 6 bulan nih.

tapi untuk hari nih, aku n parents aku pergi ziarah rumah sedara kat puchong. borak2 panjang sampai la ke tajuk simpan duit. pakcik aku siap tanye, ade simpan tiap bulan tak? dan semestinye aku jawapan aku ialah, takde.. tak sempat nak simpan. maka, dia dengan semangat nye cerita cara2 nak menyimpan. dengan pinjam duit kat mane2 islamic bank, then melabur, dapat untung hujung tahun tu nilainye boleh jadi sama dengan gaji 6 bulan keje aku. hem.. saya faham pakcik.

lagi satu, dia ade bagi aku bace 1 buku mengurus duit. dalam buku tu aku selak2 je. tak kuase dah nk detail2 sebab bukan niat aku nak khatam buku tu. tapi respect kat pakcik aku tu sebab terangkan pasal benda nih. parents aku pun ade jugak ingat kan benda yang sama, tambah lagi ayah aku suke ingatkan aku pasal zakat. syukur lah ade yang ingatkan aku tentang semua nih..

lagi satu, (for second time dah ni,kan? haha..) ade cerite pendek dalam buku tu yang terkesan sikit bagi aku. ade sorang pakistan yang miskin, berhijrah ke US untuk mengubah hidup supaya jadi senang lenang.  memang dia keje kuat kat sane, sampai buleh ada rumah sendiri kat us tu. dia dah kawin n bawak bini anaknye untuk tinggal kat sane sebab dah ade kedai runcit sendri. hebat kan? dia berkawan baik dgn student malaysia yg blaja kat sane. satu hari,  dia cakap kat kawan dia, "i've got golden and silver but i lost diamond n pearls" dia ckap cmtu sbb anak dia yang dah mkin remaja tu hidup liar n tak hormatkan dia lagi. dia kaya, tapi dia tak bahagia, sbb kekayaan dia tak dibersihkan dengan zakat. maka rezeki tak berkat...

sekian, terima kasih..



p/s: dah 2 bulan aku tak bukak blog ni rupenyer.. skang sawang dah bersih skit.. ;)

6 comments:

cherry_ijau said...
This comment has been removed by the author.
cherry_ijau said...

melabur kat mana tu ... pakcik ada bgtau tak ......

eeqa~ said...

nak pjm buku tuh :)

sarah zulk said...

cherry: bleh mlabur kat mane2 amanah saham.. =)

eeqa: tajuk buku tu aku inagt dah.. tapi penulisnye aku ingat. hjh rohani mohd shahir nama dia.

iKhRam said...

dalam kesibukan yang teramat.. aku lawat sarah..
kesibukan kerja buat hubungan kita tak macam dulu...

duit..
kene simpan..
tp budaya hari ni buat duit semua habis..

perasan tak
ramai rakyat malaysia hari ni suka melabur pada fesyen, amalan gaya hidup urban, hobi yang mewah2, dan kesannya.. bagi golongan sederhana memang amat ketara..

kenapa orang duit masih boleh menyimpan..?? mungkin mereka tak de hobi yg macam ni..
dan mungkin taraf hidup tak setinggi hari ni..

sarah zulk said...

thanks for coming.. aku hargai.. =D

i know u r buzy.. its final semester.. =)

simpan duit perlukan disiplin.. aku pun tak dapat berdidiplin lagi.. hehe..

There was an error in this gadget