Monday, January 23, 2012

dah mula pantang..

tadi aku kene komplen..
maka hati aku jadi panas..
tapi aku jenis tak reti lawan..
takut trus naik suara, derhaka plak tak pepasal...

maka aku diam..
tapi hati aku panas la oi..
tapi aku tahankan jugak..
sebab aku tau..
diorang sayangkan aku lebih dari yang aku tau...

bak kata Nabi,
sabar itu pada hentaman yang pertama...
aku jadikan itu panduan aku..

Terima kasih Ya Allah,
kerana Kau berikan aku mak & ayah.
Salam Sejahtera keatas mu Ya Muhammad,
kerana dikau beri panduan untuk aku hidup di fana ini..

Tahan Terhadap Aku...!

jantung bedegup kencang..
kalo boleh curik-curik keluar..
aku nak keluar dgn kau..
boleh tak ko tahan dengan aku..??

sebab kau seperti syurga..
dan aku pun nak bercuti malam ni..
so kalo aku nak keluar dengan kau..
boleh ke ko tahan dengan aku??


ps: pelik tak ayat kat atas? haha..
jangan pelik, sebab aku translate lirik lagu britney je tu.. 

Sunday, January 22, 2012

belanje

belanja makan tak seharusnya bagitau harga yang dah dibayar tu..
sebab nanti orang yang dibelanjai itu banyak komennye pun..
tak kire la komen tu membina atau membantutkan, hatdoi..

lepas ni mau senyum je lepas bayar.. huahuahua...
kenyang perut suka hati.. so jangan wat wa susah hati oi...

sekian.. gong xi fa cai..

Monday, January 16, 2012

dimana kan aku cari dikau..

Selamat hari khamis. Sesungguhnya hari ni berbeza dengan semalam. Hari ni semangat aku bile start waktu kerja memang tinggi. Walaupun aku punch kad lambat 2minit, aku tak kisah. Yang penting lagi 7 jam 58 minit ni. Cewah.. macam bagus.. haha.. padahal ni pun curik mase gak nih. Baru siap 1 meeting minutes, nak release jap.

Tapi perasaan, masih sama macam semalam. Cume kadarnye rendah la skit. tak la tinggi macam semalam. Nampak dah macam berkadar songsang aku punye perasaan nih, bila kecewa tinggi, semangat rendah.. bila kecewa rendah, semangat naik.. er.. tapi benda ni sume orang pun same kan? Haha. Sengal aku nih.

Selaku manusia, adelah benda yang aku nak. Untuk sekarang, aku nak sorang pakwe. Ha, gatal tak gatal la kan. Sebab aku tulis ni untuk diri sendiri, memang tak malu la jgak nak mngaku nih. Sebenarnya bukan nak pakwe just for fun. Tapi nak teman untak share suke duka. Kalo ade jodoh, mau buat laki la. Ape lagi kan? Tgok kiri kanan member mase main pondok2 dlu pun dah kawin. Maunye tak teringin. Tapi bile parents aku tanye. Aku jawab ‘rilek dulu…’ padahalnye dalam hati, ‘mane aku nak crik nih??’

aku tak kenal aku

Ketahuilah, sesungguhnya aku tidak tahu semua tentang diri sendiri. Mungkin nilai2 yang ada dalam diri aku yang dilihat orang tidak sama dengan apa yang aku fikirkan. Ada orang fikir aku degil, tapi sebenarnya aku tak tau. Ada orang fikir aku lembut hati, tapi sebenarnya aku malas nak bertekak.

Sebab tu lah bila interview, bila kene soal tentang kekuatan & kelemahan diri aku pening kepala nak jawab. Samada nak ikut ape yang aku rase, atau dari pandangan orang lain. Walaupun ade orang kata jangan ikutkan sangat ape yang orang cakap, aku tetap fikir sebenarnya yang orang cakap tu la yang membentuk & penyebab tindakan aku. Orang tu tak semestinya orang luar. Tapi yang sentiasa dengan aku, yang paling faham tentang aku... Mak.

Aku mula faham pasal ni masa tingkatan 3. Mula duk hostel masa tingkatan 1, semua kene buat sendiri, banyak yang tak reti & tak cukup. Tapi ape yang menguatkan aku untuk terus tetap kat hostel tu bila mak datang. Dia bukan seorang yang jenis pemberi nasihat sebijik2 macam kat kursus motivasi. Tapi cara dia amik berat, cukupkan keperluan aku sudah mampu membuat aku kuat kat sana. Mungkin bagi orang lain, benda ni kecik. Setakat duk hostel, ape la sangat kan? Tapi bagi aku time tu, dengan perasaan yang tak ready nak kne tinggal sendiri. Memang berat la. Seminggu home sick, nangis senyap2 dalam toilet. Tapi bila dah agak sebulan duk hostel, dah dapat ngam dengan kawan, seronok tak ingat la plak. Hahaha… Tapi mase tingkatan 3, aku tak tau macamne nak describe, tapi mase tu baru aku sedar yang aku ni tak berapa kenal dengan diri sendiri, mak lebih tau. Hehe.. sweet+syahdu tau aku rase time tu.. ^_^

polymer punye pasal..

Kanapa aku ambik polymer mase nk sambung blaja dulu? Sekarang ape yang aku rase, tak seronok pun. Kerja kilang/ofis memang tak pernah terlintas langsung kat fikiran aku. Walaupun aku kene uruskan dokumen, tak de la nak mengadap mesin sepanjang mase, dalam 30 minit je setiap hari. Walaupun waktu kerja 8 pagi sampai 5 petang, lepas balik dah takde ape homework pun yang berkaitan dengan kerja. Tapi aku rase bosan. Ini pun nasib dah baik sebab dah dapat tukar company lain. Bos baik, kawan-kawan 1 malaysia pun baik.. nape aku tulis 1 malaysia? Sebab diorang semua Cina & India, aku sorang je perempuan Melayu kat kilang nih. Mungkin itu yang buat aku bosan…

Aku teringat mase kerja tempat sebelum nih, bos nauzubillah garang mcm singa, tapi sebab ade kawan2 yang ngam, walaupun diorg tahap mak aku. Itu yang buat aku bertahan kat sane 9 bulan. Punye la lama makan hati ulam jantung bile mngadap bos yang cmtu hari2. Kalo pregnant pun dah beranak tau..

Tapi macamane pun aku bersyukur. Sesuai dengan kelayakan aku, ade jugak kerja aku dapat. Yela, ade jugak kan kawan2 yang dah lame grad pun keje tak dapat, lagi2 yang perempuan. Aku ni pun kalo tak kerana ayah aku bising, same la kot. Tak pun keje tak setimpal dengan ape yang BELAJAR dulu. So sekarang aku dapat nak tanggung hidup nih. Haha.. bunyi macam berdikari sangat. Padahal aku tinggal dengan family aku lagi. Bak kate kawan aku sorang tu, makan tanggung berak cangkung.. (ayat tak sopan di sebelah harap dimaafkan) hahaha..

Kesimpulannye kat sini, bertahan.. benda lepas boleh dikenang, tapi jangan disesalkan.. sebab semua nye ade hikmah. Cume nampak atau tak aje.. Lagi satu, mungkin aku rase kerja tak best untuk aku, tapi inilah yang terbaik untuk aku buat mase ni.. (Fuhh.. ayat penuh pasrah).
There was an error in this gadget