Friday, December 31, 2010

akhir kata

kalender masihi tak perlukan doa untuk diakhiri.. tapi penuh dengan sambutan untuk dirai.. semua yang telah berlalu penuh dengan memori.. tapi ape yang mampu aku ingati adalah perkara yang paling terkesan dihati.. tak cukup masa untuk aku kongsi pada entri ini..

untuk diimbas kembali sepanjang tahun seperti dalam tv, aku takkan mampu ingati.. kerana saraf otak ku tak cukup bersambung lagi.. kalo dah sambung pon mungkin putus kembali.. sebab aku selalu buat jahat tanpa disedari.. tapi ape yang paling penting, aku masih bernafas lagi.. maka aku masih perlu mencari.. tujuan hidup di bumi fana ini.. supaya selamat di akhirat nanti...

salam 2011 semua.. semoga ape yang diazamkan tercapai nanti.. 

mengGATAL...

sejak selasa lepas, kulit muke aku mula rase ade yang tak kena... mula menggelupas sikit-sikit kat bahagian hidung.. ingatkan kesan sebab kurang minum air... maka aku buat tak kisah je la.. 

aku baru mula nak guna krim pencerah muka sejak mak cakap, "tangan tu apsal lagi putih dripada muka??" orang lain muke sume cerah-cerah, dia pulak yang terbalik.. huhu.. tak tau la nak terase ke nak trima dengan hati terbuka.. huwa..!! 

1 hari di supermaket.. ternampak sesuatu.. wah, krim pencerah muke.. murah2.. pek kecik cinonet 10 g.. harga, dah lupe.. kalo try ni mane tau berkesan.. kulit muka akan same tone dgn kulit tangan.. tanpa berlengah lagi.. aku pon beli..

hari-hari berikutnye.. aku try la pakai.. em.. macam tak best je tekstur krim dia... tapi tak pe la... nak cube.. esok luse aku teruskan usaha nak pakai lagi.. tak semena-mena, jerawat batu mula tumbuh barang seketul dua.. dalam hati mula berkata "ni menyampah pkai krim muka nih, mula la nak tunjuk protes keluar jerawat yang tak diingini.. huu.."

tapi dengan bendul nye aku pkai lagi.. punye la nak putih.. mengelupas dah mula dah.. pelembab pulak dah habis.. takde pelembap, losyen badan pon jadi la.. yer.. itulah antara tindakan paling BOD*H pernah aku buat.. maka semakin memberontak la kulit muke aku..

esok pulak member ajak keluar.. aish.. wahai muka, jangan la buat hal esok.. yer, muka aku mendengar kata memandangkan tuan punye muka adalah seorang gadis yang baik lagi patuh kepada arahan.. tak leh bla punye perasan..  maka hari bertemu rakan berjalan dengan lancar.. padahal pedih-pedih kat muke tu wat macam tak rase jer.. 

keesokannya, satu rapat umum telah dijalankan dengan jayanya di daerah sekeliling mata dah pipi... huwa..!! apekah dosa ku?? kegatalan yang terserlah aku tahan dengan buat mask sendri pakai susu tepung cap kambing, cool la sekejap, bila aku basuh jer.. gatal datang kembali dengan jayanya.. tapi kesabaran tangan aku memang terbaik.. aku bertahan tak layan semua kegatalan dimuke apetah lagi gatal nak berlaki...  

maka, di hari jumaat yang berkat ini, my lovely parents hantar jugak anak perempuan mereka yang sorang ni pergi klinik.. dengan harapan, akan cantik seperti sedia kala.. lagi satu ayat tak leh bla..hehe.. 

akhir kata, aku sanggup muka gelap daripada mengadap pedih-pedih muka... sungguh tidak mahu lagi insiden ini berulang.. dan majulah sukan untuk negara.. ha?? ape kaitan?? 

ps: tidak akan ada gambar untuk entry ini kerana ianya menggangu emosi penulis.. 

Thursday, December 30, 2010

c.u.b.a

cuba untuk berubah
menjadi lebih baik dari hari semalam

cuba untuk menolong
supaya masalah yang ada semakin berkurang

cuba untuk memberi
supaya mudah dikemudian hari

 TAPI 

tiap kali masa berubah tiba
aku tangguhkan
dengan menganggap masa masih ada

tiap kali masa menolong tiba
aku biarkan
dengan berharap ada yang lain menolong

tiap kali masa memberi tiba
aku risaukan
ketiadaan bila masa nya tiba nanti

ADAKAH

aku hanya berangan mat jenin,
atau berniat tanpa melangsaikannya??

aku mensia-siakan waktu,
atau memilih pilihan kedua yang ada??







dodoi sebelum tidur

as-salam semua.. =) ehem-ehem.. tak ke seronok rasenye kalo sebelum tido ade orang tolong dodoikan? nak pulak suara merdu buluh perindu.. hehe..  saye suke la camtu.. haha.. berangan la ko sarah..!!


beberape hari lepas aku gi usha-usha elvis presly kat you tube.. wahaha.. aku punye taste zaman retro tau..  elvis harus la dilayan.. suara dia.. mak aih... cair aku..  lagu yang selalu dengar seperti i can't help falling in love tu.. ulang dengar sampai rase nak muntah.. huhu..



ape cite dengan dodoi sebelum tido? mari kita find out jawapanye.. hehe.. camni citenye... elvis punye suara jugak, tajuk lagu dia, love me tender... versi akustik.. pergh.. macam dia ade kat tepi jer.. dengar suare dia tu...(walaupon dia dah mati lame)  wuu'uu.. tapi bleh la nak buat berangan ade orang nak nyanyi cam tu.. penuh perasaan akak.. "ni lah simptom orang orang takde pakwe.. " kate adik bertuah ku.. 'adli-tak-de-la-ensem-sgt' name nye.. hehe..

ingat nak post video kat sini.. tapi lembap ala2 siput berjalan, maka gambar pun jadi la.. kalo nak tahu lagu dia sedap ke tak sedap didengar, sila la u tube sendri.. huhu..

Monday, December 27, 2010

the chosen one

biase tgok channel 106 astro oasis... lepas azan, ade zikir2.. lepas tu ade video klip nasyid from maher zain or sami yusof.. selalu jer tgok, sedap dan bermakna..  bonus pulak sebab muke diorang hensem dan cool jer.. wiii~ hehe..

tapi petang tadi ade video maher zain-the chosen one... starting jer nampak perempuan kulit putih tergesa2 buang sampah.. ingat kan nak kejar lori sampah, rupenye nak g buang sampah yang ade dalam plastik tu kat umah jiran.. lepas je dia buang, kluar la m.zain dari rumah tu.. trus tringat kat nabi muhammad s.a.w.. ustaz penah cite, time nabi jalan depan rumah sorang nih, mesti dia buang sampah bagi kene baju nabi.. tapi nabi tak marah pon... salamun alaik ya rasulullah..

tapi tu baru start.. dah kluar m.zain tu... lalu la dia kat tepi jalan ade org mintak sedekah n pejalan kaki.. semua lari bila nampak dia... tringat uztaz penah crita ramai kaum zaman baginda dulu fitnah dan kutuk baginda.. tapi nabi sabar jer... salamun alaik ya rasulullah..

sampai pulak kat taman, ade budak tgah isi air dalam kasut.. pastu budak kecik tu bg anjing minum air dalam tu sbb takde bekas lain.. tringat uztaz penah cite dulu.. ade sorang perempuan jahat tu dapat masuk syurga.. sebab dia sanggup turun perigi, amik air perigi guna kasut dia sebab nak tolong sekor anjing yang haus.. allahuakhbar...

dan banyak lagi scene2 lain yang diadaptasi dari kehidupan seharian rasullah tertayang dalam video m.zain tu... tapi aku, tak tahan nak tgok sampai habis.. sebab air mata bergenang dah nak jatuh.. takot mak perasan nanti malu... huhu.. maka, aku cepat2 masuk bilik buat2 carik barang.. padahal, tgah lap ayak mata.. huhu.. terkesan sungguh dengan akhlak rasulullah.. hebatnya baginda..



tersangat mulia.. dia sangat sabar.. dia sangat penyayang kat umatnya.. dan kitalah umatnya.. insyallah..
sekarang aku faham, he is the chosen one... who will help us in the hereafter.. ya nabi.. salamun alaik..

Friday, December 24, 2010

apa misi hidup kamu?

aku tak tau kenapa soalan ini yang selalu terngiang-ngiang dalam fikiran sejak akhir-akhir ni... tapi diakhir ngiangan aku tetap buntu.. aku tak atu ape misi hidup aku..

semuanya berpunca dari soalan seorang pengarah yang aku temui beberapa bukan lepas.. waktu itu aku menjawab ikut hati, hati yang gementar, yang tak tau sebenarnya apa jawapannya.. "emmm, misi hidup saya adalah untuk memperbaiki diri dan membantu keluarga" jawabku.. tapi aku disanggah olehnya.. katanya itu bukan misi.. lalu, aku jadi keliru sampai saat ini.. dan sampai detik ini juga aku sangat berasa aku kosong.. atau lebih tepat lagi, aku rase aku seorang 'loser'...

aku sedar jawapan itu ada dalam diriku.. tidak boleh diciplak dari orang lain, aku melihat mausia, aku baca ssuatu tentang manusia, tapi aku tetap tak nampak.. ape pengajaran yang aku boleh buat contoh supaya aku dapat bina misi aku sendiri..

ape kaitan misi hidup itu jika kitaran kehidupan itu cliche?

LAHIR ----- MEMBESAR ----- BELAJAR ------- BEKERJA ----- BERKELUARGA ----- MENUNGGU MATI .

aku teringat mase aku tingkatan 4, aku camping, facie tanya, apa prinsip hidup kamu? aku jawab, 'berani buat, berani tanggung'.. betul ke prinsip macam tu? atau sekadar peribahasa yang tunjukkan aku berani ketika itu? ahhhh..!! aku mula tak faham.. sedangkan dulu aku rase benda tu simple je..

kesimpulanye aku bingung..

Thursday, December 23, 2010

kakak cantik

situasi tadi:

little boy:  nak gula2..!!!!
makcik:   eh, datang2 jer mintak gula2?? g mintak kat kakak...
little boy:  nak gula2..!!!
kakak:     jawab soalan dulu, kakak cantik tak?
little boy:  CANTIK..!!
kakak:      pandai ko yer..hahaha.. g la amik gula2 tu.. 

situasi selalu:

makcik:    mane ika?
little boy:  ika keje...
makcik:   ika ke kakak lagi cantik?
little boy:  IKA cantik...
(sambil kaki little boy berjalan menuju ke balang gula2....)

kesimpulannye, kakak jadi cantik bila bagi gula2.. hehehe..

Wednesday, December 22, 2010

siap2 nak kawin

Salam semua.. bukan majlis aku, tapi majlis sepupu aku.. hahaha.. semangat nak buat majlis.. penat jalan kaki jer.. tpi barang nye tak beli pon.. alasan, 'tak bekenan di hati.. ' nasib baik ade sebulan lagi.. kalo seminggu lagi tak ke masalah tu?? color tak same la, design kureng la.. peningnye... walaupon takde kaitan dengan aku, tolong tgok je pon dah cukup bgi pening kat kepala aku..

nampak mcm aku pulak yg nak kawin nyer.. sebenarnye dah penat berjalan.. tula mood pon pening2 jer.. letih kot.. kalo aku yang shopping tak la terase letihnye.. tak gitu?? huhu.. saborjelah.. pemandu pelancong la katekan..

Friday, December 17, 2010

barang buruk sila buang!!

barang lama tapi sayang nak buang.. 
simpan jugak sampai bertahun-tahun.. 

tapi bila keluar beli jugak yang baru..
bila nak simpan takde tempat nak letak..

bile mengemas rase tak habis-habis..
sampai letih silap sikit rase nak melenting..

lame-lame malas nak amik tau..
berhabuk bersawang buat tak tahu..
alih-alih satu rumah selalu batuk bersin
bile dah macam tu pandai pulak carik ubat
singgah klinik siap cakap bil mahal

salah sape sebenarnye tu? 
hahaha.. faham-fahamlah sendiri
ni bukan pantun ke syair 
saje nota untuk diri sendiri
bukan untuk orang lain

Thursday, December 16, 2010

bila lelaki jatuh cinta...

as-salam semua.. hahaha.. seronok bace tjuk nih.. sebenarnye aku bru lpas bace kat yahoo shines.. menarik menarik menarik.. lelaki jatuh cinta ni susah nak perasan kan? sangat berbeza dengan cara perempuan.. kalo girls yang duk hostel tu, 1 level boleh tau kot.. hahaha..

ni ha tanda2 laki2 jatuh cinta:

  1. bila dating, order makan hebat2.. walaupon sebenarnye dia suke mkanan yang simple2.. nak tunjuk jantan katenye..
  2. bila bercakap, gaye cakap tu ala2 sama jer dgn gaye perempuan yang dia suke.. wuhuu..!!
  3. tiba2 blur tak tau nak cakap ape time berdepan dengan perempuan yang disukai tersebut.. haha.. biase bro.. 
all credit to yahoo .. hehe.. yep, aku cume translate jer dari sumber tersebut.. huhu..

dari pandangan peribadi, bila laki2 jatuh cinta, diorang akan:
call saye yer..
  • usha awek tersebut tanpe menoleh ke belakang lagi.. hak3..
  • sedaya upaya dapatkan nombor tepon awek tersebut sampai dapat.. (itu kalo awek jual mahal, kalo jualan murah, tak mintak pon dapat jugak mcm iklan deodrant 'axe' disebelah)
  • senyum selalu walaupun assignment susah pecah kepala.. hahaha..

itu pandang-an aku sahajer.. tak sure la pulak itu tanda laki2 jatuh cinta ke laki2 gatal.. haha.. ape beza anatara betul2 suke dangan betul2 gatal?? hehe.. mari kita semua fikirkan.. bahasa ala2 otai en nabil, LU PIKIR LA SENDRI..!!! 

thanks for reading.. =D

Monday, December 13, 2010

makan buah..

hi.. name saye amni..

saye sayang kak sarah.. hehe.. ^_^

apekah kaitan makan buah dengan gambar budak kecik nih?? ni nak bagitau la nih.. huhu.. dia adik sepupu aku yang baru berumur tujuh tahun.. thun depan dah masuk darjah 2.. dia tinggal kat kampung.. time konvo hari tu dia datang together2 dengan atok n nenek ku sayang..

yer.. dia suke makan buah.. huhu.. hari tu kitorang g la pasar raye berdua.. semua dia nampak dia nak.. tapi aku semua yang dia mintak aku buat2 tak dengar.. haha.. jahat nyer kakak sepupu.. hehe.. budak2 kecik ni kan suke beli.. tapi makan nye tak pon.. wat membazir duit jer.. baik aku derma kat tabung tepi kaunter bayar kan??? hehe.. last2 dia mintak punye mintak sambil buat muke sedih sampai aku dah tak larat nak dengar, aku bagila dia amik 1 jenis coklat tu.. (name coklat tersebut dirahsiakan kerana ini bukan iklan) hahaha...

80% kak sarah makan..


time jalan2 carik barang yang aku pesan tu, sampai la kat bahagian sayur2 dan buah2an.. aku fikir mesti dia tak mintak ape2 kan.. tibe2 di mintak nak beli pisang.. ha?? wat pe? kebun ayah aku ade pisang ape... cume tak pegi amik jer.. haha.. dia siap2 pilih, pulak tu nak yang paling besar... sape nak makan?? (dalam kepala otak ku fikir)

cik amni suke saya.. 

nak tak nak, aku beli la.. (kecik punye sikatan pisang) mane tau nak wat cekodok pisang ke nanti.. sampai2 je kat rumah, budak kecik nih trus makan pisang tersebut bersama2 ahli keluarga ku yang lain..  tapi aku ala2 jual mahal, tanak makan.. sok tanye, mak aku dengan selambe jawab, dah habis.. pasal coklat yang dia nak sangat tadi tu.. separuh batang coklat pon tak habis.. huh!! ape lagi, aku la yang habiskan..

pisang sesikat tersebut.. selamat kat dalam perut dia si budak kecik comel + ngade2 nih.. tapi aku fikir.. bgus jugak.. baru la sihat slalu suke makan buah kan??

Friday, December 10, 2010

SEMANGAT..!!

wah..! as-salam semua.. semangat tak bace tajuk diatas? bgus..

saje nak bagitau saya memerlukan semangat.. benda positif yang buat hidup rase dipenuhi.. tak de la lonely2..

itu jer.. trima kasih kerana sudi membaca.. =D

Wednesday, December 8, 2010

testosteron tinggi..

lesbian ke?          -tak..
tomboy ke?           -tak 
khunsa?                 -oiii..! tak la..

aku perempuan la... maka emo itu ada.. hormon tak stabil itu pasti.. perangai berubah sekelip mata itu biasa.. sensitif jangan cerita.. kene ejek memain pon kau rase nak mgalir air mata.. tapi sume tu aku tahan depan orang ramai.. bile aku sorang2, nak nangis ke, nak ckap sorang2 sampai pagi ke.. aku buat...

semalam, ala2 cool je entry kat bawah nih.. malam nih, dah berubah 180 darjah.. panasss hati... sebab aku pantang kene kacau.. aku akan trus jadi marah.. sampai barang nak rosak.. bertambah panasss..!

nasib baik ade rezeki online.. jumpe jugak 3 orang kaunselor free tak bertauliah tgah malam buta nih.. tapi nasihat diorang memang ikhlas.. maka, sejuk sikit..trima kasih kat kak diana, ikhram, n aizuddin...

benda kecik jer pon.. nak cite pon malu.. tapi bile fikir balik baran tadi tu.. huh..! tak patut.. memang selalu pon aku macam nih.. ntah kenape nafsu amarah aku selalu menang.. jarang jer hati aku menang... dah hbis cite, baru kesal..  macam sekarang.

astaghfirullah..



Tuesday, December 7, 2010

mula hijrah

as-salam semua.. salam maal hijrah.. tahun baru ni mesti ade azam baru kan? =) paling koman pun sambung azam thun lepas yang blum tercapai lagi... hehe.. mcm biase.. azam ni mcm adik beradik dgn semangat.. kalo dah ade azam, ade la semangat nak wat benda yang diazamkan tu kan?? tapi tanak cakap pasal azam, cume nak share perasaan.. wah, gitu.. 

memandang jauh ke hadapan.. yosh!!

sambut maal hijrah sangat lain perasaanye dengan sambut tahun baru kalender omputih kan? perasan sangat kat perasaan nih bila maal hijrah, mesti rase insaf tu ade.. walaupun amaun nye subjektif, tapi ade.. betul tak??
tapi kalo tahun baru omputih nih, macam excited tak hingat dunya (dunia) jer.. siap konsert2 and cekak rambut berlampu2 mcm tanduk anak lembu.. huhu.. (saya tgok kat tv okeh, tak penah sambut kat luar sebab ramai samseng yang berjalan dan berkenderaan). huhu..

 mat rempit mesti takde mase tgok sign kat tepi jalan kan?? hehe..


mcm petang tadi lepas asar takde pulak rase pape, tgok tv1 bru tringat doa awal tahun and akhir tahun.. nasib baik ade internet, sempat la nak google maksud doa2 tersebut.. fuh.. tringat pulak thun lepas time maal hijrah hri kerja, maka aku pun bereda la kat tempat praktikal time tu.. punye la bagus tempat tersebut sesuai dgn standard nye, da siap2 laminate doa tuk akhir dan awal thun.. rase bahagia ade tempat keje cmtu.. huhu.. harapan cepat2 la dapat keje tetap kat sane.. =D

itu saje.. perasaan di 1 muharram tahun ..................... jap, 
-
-
-
-
1432 hijrah.... =)



p/s: pictures are credited to i luv islam, n mr google.. =D

Saturday, December 4, 2010

Graduasi

minggu yang penuh dengan kepelbagaian emosi untukku.. mmg benar marah ku kepada seseorang sudah reda.. dan kerana itu lah aku mampu menulis petikan ini.. 


tidak sampai pun 5 minit aku di pentas itu.. barangkali itulah kali pertama dan kali terakhirku menjejak kaki di pentas dewan sri budiman yang berkarpet merah, menatap mata dengan timbalan naib chanselor untuk 2 saat.... Pantas tapi bermakna... Syukur Ya Allah, impianku memang menjadi kenyataan.... =)

wah gitu.. mari kita tukar gaya penulisan... aku juga sedar, dengan istiadat yang gilang gemilang, persiapan untuk hari tersebut juga seperti menyambut raya di Malaysia.. betapa bersejarahnya bila ijazah berjaya sampai di tangan.. tapi aku juga sedar, tanggungjawab sebagai siswazah juga sama berat sepertimana beratnya hari graduasi ini dirai..


bermula dengan sikap, semua akan dinilai lebih2 lagi oleh jiran sekeliling.. sbb secara tak langsung dah jadi contoh kepada anak2 jiran yang masih bersekolah.. aku ingat lagi ketika aku masih di alam persekolahan.. bila ada sedara mara atau jiran tetangga yang yang berjaya ke puncak menara gading, mesti diberi ingatan oleh emak agar belajar paling koman pun tahap macam tu.. dipandang mulia oleh masyarakat.. tapi sayang, buat jahat jgan sekali, kerana kau akan diingati dengan keburukan yang sekali berbanding kebaikan yang beribu kali... wlau setinggi mana pun tahap kelayakan akademik yang ada, jika perangai tak semenggah, kau tak kan diendah... dan itulah yang aku takutkan.. nauzubillahiminzalik..


juga aku sedar sekarang, betapa besar  amanah perlu aku pikul untuk menabur bakti kepada keluarga terutama kepada orang tuaku.. ya, aku tidak sebaik malaikat, tapi aku juga tidak mahu tertipu dengan hasutan syaitan.. selamatkan aku Ya Allah dari bisikan syaitan yang direjam.. dan berilah aku peluang dan pengetahuan untuk aku amalkan pengtahuanku di jalan yang betul..



p/s: trima kasih semua.. =)
There was an error in this gadget