Friday, December 31, 2010

akhir kata

kalender masihi tak perlukan doa untuk diakhiri.. tapi penuh dengan sambutan untuk dirai.. semua yang telah berlalu penuh dengan memori.. tapi ape yang mampu aku ingati adalah perkara yang paling terkesan dihati.. tak cukup masa untuk aku kongsi pada entri ini..

untuk diimbas kembali sepanjang tahun seperti dalam tv, aku takkan mampu ingati.. kerana saraf otak ku tak cukup bersambung lagi.. kalo dah sambung pon mungkin putus kembali.. sebab aku selalu buat jahat tanpa disedari.. tapi ape yang paling penting, aku masih bernafas lagi.. maka aku masih perlu mencari.. tujuan hidup di bumi fana ini.. supaya selamat di akhirat nanti...

salam 2011 semua.. semoga ape yang diazamkan tercapai nanti.. 

mengGATAL...

sejak selasa lepas, kulit muke aku mula rase ade yang tak kena... mula menggelupas sikit-sikit kat bahagian hidung.. ingatkan kesan sebab kurang minum air... maka aku buat tak kisah je la.. 

aku baru mula nak guna krim pencerah muka sejak mak cakap, "tangan tu apsal lagi putih dripada muka??" orang lain muke sume cerah-cerah, dia pulak yang terbalik.. huhu.. tak tau la nak terase ke nak trima dengan hati terbuka.. huwa..!! 

1 hari di supermaket.. ternampak sesuatu.. wah, krim pencerah muke.. murah2.. pek kecik cinonet 10 g.. harga, dah lupe.. kalo try ni mane tau berkesan.. kulit muka akan same tone dgn kulit tangan.. tanpa berlengah lagi.. aku pon beli..

hari-hari berikutnye.. aku try la pakai.. em.. macam tak best je tekstur krim dia... tapi tak pe la... nak cube.. esok luse aku teruskan usaha nak pakai lagi.. tak semena-mena, jerawat batu mula tumbuh barang seketul dua.. dalam hati mula berkata "ni menyampah pkai krim muka nih, mula la nak tunjuk protes keluar jerawat yang tak diingini.. huu.."

tapi dengan bendul nye aku pkai lagi.. punye la nak putih.. mengelupas dah mula dah.. pelembab pulak dah habis.. takde pelembap, losyen badan pon jadi la.. yer.. itulah antara tindakan paling BOD*H pernah aku buat.. maka semakin memberontak la kulit muke aku..

esok pulak member ajak keluar.. aish.. wahai muka, jangan la buat hal esok.. yer, muka aku mendengar kata memandangkan tuan punye muka adalah seorang gadis yang baik lagi patuh kepada arahan.. tak leh bla punye perasan..  maka hari bertemu rakan berjalan dengan lancar.. padahal pedih-pedih kat muke tu wat macam tak rase jer.. 

keesokannya, satu rapat umum telah dijalankan dengan jayanya di daerah sekeliling mata dah pipi... huwa..!! apekah dosa ku?? kegatalan yang terserlah aku tahan dengan buat mask sendri pakai susu tepung cap kambing, cool la sekejap, bila aku basuh jer.. gatal datang kembali dengan jayanya.. tapi kesabaran tangan aku memang terbaik.. aku bertahan tak layan semua kegatalan dimuke apetah lagi gatal nak berlaki...  

maka, di hari jumaat yang berkat ini, my lovely parents hantar jugak anak perempuan mereka yang sorang ni pergi klinik.. dengan harapan, akan cantik seperti sedia kala.. lagi satu ayat tak leh bla..hehe.. 

akhir kata, aku sanggup muka gelap daripada mengadap pedih-pedih muka... sungguh tidak mahu lagi insiden ini berulang.. dan majulah sukan untuk negara.. ha?? ape kaitan?? 

ps: tidak akan ada gambar untuk entry ini kerana ianya menggangu emosi penulis.. 

Thursday, December 30, 2010

c.u.b.a

cuba untuk berubah
menjadi lebih baik dari hari semalam

cuba untuk menolong
supaya masalah yang ada semakin berkurang

cuba untuk memberi
supaya mudah dikemudian hari

 TAPI 

tiap kali masa berubah tiba
aku tangguhkan
dengan menganggap masa masih ada

tiap kali masa menolong tiba
aku biarkan
dengan berharap ada yang lain menolong

tiap kali masa memberi tiba
aku risaukan
ketiadaan bila masa nya tiba nanti

ADAKAH

aku hanya berangan mat jenin,
atau berniat tanpa melangsaikannya??

aku mensia-siakan waktu,
atau memilih pilihan kedua yang ada??







dodoi sebelum tidur

as-salam semua.. =) ehem-ehem.. tak ke seronok rasenye kalo sebelum tido ade orang tolong dodoikan? nak pulak suara merdu buluh perindu.. hehe..  saye suke la camtu.. haha.. berangan la ko sarah..!!


beberape hari lepas aku gi usha-usha elvis presly kat you tube.. wahaha.. aku punye taste zaman retro tau..  elvis harus la dilayan.. suara dia.. mak aih... cair aku..  lagu yang selalu dengar seperti i can't help falling in love tu.. ulang dengar sampai rase nak muntah.. huhu..



ape cite dengan dodoi sebelum tido? mari kita find out jawapanye.. hehe.. camni citenye... elvis punye suara jugak, tajuk lagu dia, love me tender... versi akustik.. pergh.. macam dia ade kat tepi jer.. dengar suare dia tu...(walaupon dia dah mati lame)  wuu'uu.. tapi bleh la nak buat berangan ade orang nak nyanyi cam tu.. penuh perasaan akak.. "ni lah simptom orang orang takde pakwe.. " kate adik bertuah ku.. 'adli-tak-de-la-ensem-sgt' name nye.. hehe..

ingat nak post video kat sini.. tapi lembap ala2 siput berjalan, maka gambar pun jadi la.. kalo nak tahu lagu dia sedap ke tak sedap didengar, sila la u tube sendri.. huhu..

Monday, December 27, 2010

the chosen one

biase tgok channel 106 astro oasis... lepas azan, ade zikir2.. lepas tu ade video klip nasyid from maher zain or sami yusof.. selalu jer tgok, sedap dan bermakna..  bonus pulak sebab muke diorang hensem dan cool jer.. wiii~ hehe..

tapi petang tadi ade video maher zain-the chosen one... starting jer nampak perempuan kulit putih tergesa2 buang sampah.. ingat kan nak kejar lori sampah, rupenye nak g buang sampah yang ade dalam plastik tu kat umah jiran.. lepas je dia buang, kluar la m.zain dari rumah tu.. trus tringat kat nabi muhammad s.a.w.. ustaz penah cite, time nabi jalan depan rumah sorang nih, mesti dia buang sampah bagi kene baju nabi.. tapi nabi tak marah pon... salamun alaik ya rasulullah..

tapi tu baru start.. dah kluar m.zain tu... lalu la dia kat tepi jalan ade org mintak sedekah n pejalan kaki.. semua lari bila nampak dia... tringat uztaz penah crita ramai kaum zaman baginda dulu fitnah dan kutuk baginda.. tapi nabi sabar jer... salamun alaik ya rasulullah..

sampai pulak kat taman, ade budak tgah isi air dalam kasut.. pastu budak kecik tu bg anjing minum air dalam tu sbb takde bekas lain.. tringat uztaz penah cite dulu.. ade sorang perempuan jahat tu dapat masuk syurga.. sebab dia sanggup turun perigi, amik air perigi guna kasut dia sebab nak tolong sekor anjing yang haus.. allahuakhbar...

dan banyak lagi scene2 lain yang diadaptasi dari kehidupan seharian rasullah tertayang dalam video m.zain tu... tapi aku, tak tahan nak tgok sampai habis.. sebab air mata bergenang dah nak jatuh.. takot mak perasan nanti malu... huhu.. maka, aku cepat2 masuk bilik buat2 carik barang.. padahal, tgah lap ayak mata.. huhu.. terkesan sungguh dengan akhlak rasulullah.. hebatnya baginda..



tersangat mulia.. dia sangat sabar.. dia sangat penyayang kat umatnya.. dan kitalah umatnya.. insyallah..
sekarang aku faham, he is the chosen one... who will help us in the hereafter.. ya nabi.. salamun alaik..

Friday, December 24, 2010

apa misi hidup kamu?

aku tak tau kenapa soalan ini yang selalu terngiang-ngiang dalam fikiran sejak akhir-akhir ni... tapi diakhir ngiangan aku tetap buntu.. aku tak atu ape misi hidup aku..

semuanya berpunca dari soalan seorang pengarah yang aku temui beberapa bukan lepas.. waktu itu aku menjawab ikut hati, hati yang gementar, yang tak tau sebenarnya apa jawapannya.. "emmm, misi hidup saya adalah untuk memperbaiki diri dan membantu keluarga" jawabku.. tapi aku disanggah olehnya.. katanya itu bukan misi.. lalu, aku jadi keliru sampai saat ini.. dan sampai detik ini juga aku sangat berasa aku kosong.. atau lebih tepat lagi, aku rase aku seorang 'loser'...

aku sedar jawapan itu ada dalam diriku.. tidak boleh diciplak dari orang lain, aku melihat mausia, aku baca ssuatu tentang manusia, tapi aku tetap tak nampak.. ape pengajaran yang aku boleh buat contoh supaya aku dapat bina misi aku sendiri..

ape kaitan misi hidup itu jika kitaran kehidupan itu cliche?

LAHIR ----- MEMBESAR ----- BELAJAR ------- BEKERJA ----- BERKELUARGA ----- MENUNGGU MATI .

aku teringat mase aku tingkatan 4, aku camping, facie tanya, apa prinsip hidup kamu? aku jawab, 'berani buat, berani tanggung'.. betul ke prinsip macam tu? atau sekadar peribahasa yang tunjukkan aku berani ketika itu? ahhhh..!! aku mula tak faham.. sedangkan dulu aku rase benda tu simple je..

kesimpulanye aku bingung..

Thursday, December 23, 2010

kakak cantik

situasi tadi:

little boy:  nak gula2..!!!!
makcik:   eh, datang2 jer mintak gula2?? g mintak kat kakak...
little boy:  nak gula2..!!!
kakak:     jawab soalan dulu, kakak cantik tak?
little boy:  CANTIK..!!
kakak:      pandai ko yer..hahaha.. g la amik gula2 tu.. 

situasi selalu:

makcik:    mane ika?
little boy:  ika keje...
makcik:   ika ke kakak lagi cantik?
little boy:  IKA cantik...
(sambil kaki little boy berjalan menuju ke balang gula2....)

kesimpulannye, kakak jadi cantik bila bagi gula2.. hehehe..

Wednesday, December 22, 2010

siap2 nak kawin

Salam semua.. bukan majlis aku, tapi majlis sepupu aku.. hahaha.. semangat nak buat majlis.. penat jalan kaki jer.. tpi barang nye tak beli pon.. alasan, 'tak bekenan di hati.. ' nasib baik ade sebulan lagi.. kalo seminggu lagi tak ke masalah tu?? color tak same la, design kureng la.. peningnye... walaupon takde kaitan dengan aku, tolong tgok je pon dah cukup bgi pening kat kepala aku..

nampak mcm aku pulak yg nak kawin nyer.. sebenarnye dah penat berjalan.. tula mood pon pening2 jer.. letih kot.. kalo aku yang shopping tak la terase letihnye.. tak gitu?? huhu.. saborjelah.. pemandu pelancong la katekan..

Friday, December 17, 2010

barang buruk sila buang!!

barang lama tapi sayang nak buang.. 
simpan jugak sampai bertahun-tahun.. 

tapi bila keluar beli jugak yang baru..
bila nak simpan takde tempat nak letak..

bile mengemas rase tak habis-habis..
sampai letih silap sikit rase nak melenting..

lame-lame malas nak amik tau..
berhabuk bersawang buat tak tahu..
alih-alih satu rumah selalu batuk bersin
bile dah macam tu pandai pulak carik ubat
singgah klinik siap cakap bil mahal

salah sape sebenarnye tu? 
hahaha.. faham-fahamlah sendiri
ni bukan pantun ke syair 
saje nota untuk diri sendiri
bukan untuk orang lain

Thursday, December 16, 2010

bila lelaki jatuh cinta...

as-salam semua.. hahaha.. seronok bace tjuk nih.. sebenarnye aku bru lpas bace kat yahoo shines.. menarik menarik menarik.. lelaki jatuh cinta ni susah nak perasan kan? sangat berbeza dengan cara perempuan.. kalo girls yang duk hostel tu, 1 level boleh tau kot.. hahaha..

ni ha tanda2 laki2 jatuh cinta:

  1. bila dating, order makan hebat2.. walaupon sebenarnye dia suke mkanan yang simple2.. nak tunjuk jantan katenye..
  2. bila bercakap, gaye cakap tu ala2 sama jer dgn gaye perempuan yang dia suke.. wuhuu..!!
  3. tiba2 blur tak tau nak cakap ape time berdepan dengan perempuan yang disukai tersebut.. haha.. biase bro.. 
all credit to yahoo .. hehe.. yep, aku cume translate jer dari sumber tersebut.. huhu..

dari pandangan peribadi, bila laki2 jatuh cinta, diorang akan:
call saye yer..
  • usha awek tersebut tanpe menoleh ke belakang lagi.. hak3..
  • sedaya upaya dapatkan nombor tepon awek tersebut sampai dapat.. (itu kalo awek jual mahal, kalo jualan murah, tak mintak pon dapat jugak mcm iklan deodrant 'axe' disebelah)
  • senyum selalu walaupun assignment susah pecah kepala.. hahaha..

itu pandang-an aku sahajer.. tak sure la pulak itu tanda laki2 jatuh cinta ke laki2 gatal.. haha.. ape beza anatara betul2 suke dangan betul2 gatal?? hehe.. mari kita semua fikirkan.. bahasa ala2 otai en nabil, LU PIKIR LA SENDRI..!!! 

thanks for reading.. =D

Monday, December 13, 2010

makan buah..

hi.. name saye amni..

saye sayang kak sarah.. hehe.. ^_^

apekah kaitan makan buah dengan gambar budak kecik nih?? ni nak bagitau la nih.. huhu.. dia adik sepupu aku yang baru berumur tujuh tahun.. thun depan dah masuk darjah 2.. dia tinggal kat kampung.. time konvo hari tu dia datang together2 dengan atok n nenek ku sayang..

yer.. dia suke makan buah.. huhu.. hari tu kitorang g la pasar raye berdua.. semua dia nampak dia nak.. tapi aku semua yang dia mintak aku buat2 tak dengar.. haha.. jahat nyer kakak sepupu.. hehe.. budak2 kecik ni kan suke beli.. tapi makan nye tak pon.. wat membazir duit jer.. baik aku derma kat tabung tepi kaunter bayar kan??? hehe.. last2 dia mintak punye mintak sambil buat muke sedih sampai aku dah tak larat nak dengar, aku bagila dia amik 1 jenis coklat tu.. (name coklat tersebut dirahsiakan kerana ini bukan iklan) hahaha...

80% kak sarah makan..


time jalan2 carik barang yang aku pesan tu, sampai la kat bahagian sayur2 dan buah2an.. aku fikir mesti dia tak mintak ape2 kan.. tibe2 di mintak nak beli pisang.. ha?? wat pe? kebun ayah aku ade pisang ape... cume tak pegi amik jer.. haha.. dia siap2 pilih, pulak tu nak yang paling besar... sape nak makan?? (dalam kepala otak ku fikir)

cik amni suke saya.. 

nak tak nak, aku beli la.. (kecik punye sikatan pisang) mane tau nak wat cekodok pisang ke nanti.. sampai2 je kat rumah, budak kecik nih trus makan pisang tersebut bersama2 ahli keluarga ku yang lain..  tapi aku ala2 jual mahal, tanak makan.. sok tanye, mak aku dengan selambe jawab, dah habis.. pasal coklat yang dia nak sangat tadi tu.. separuh batang coklat pon tak habis.. huh!! ape lagi, aku la yang habiskan..

pisang sesikat tersebut.. selamat kat dalam perut dia si budak kecik comel + ngade2 nih.. tapi aku fikir.. bgus jugak.. baru la sihat slalu suke makan buah kan??

Friday, December 10, 2010

SEMANGAT..!!

wah..! as-salam semua.. semangat tak bace tajuk diatas? bgus..

saje nak bagitau saya memerlukan semangat.. benda positif yang buat hidup rase dipenuhi.. tak de la lonely2..

itu jer.. trima kasih kerana sudi membaca.. =D

Wednesday, December 8, 2010

testosteron tinggi..

lesbian ke?          -tak..
tomboy ke?           -tak 
khunsa?                 -oiii..! tak la..

aku perempuan la... maka emo itu ada.. hormon tak stabil itu pasti.. perangai berubah sekelip mata itu biasa.. sensitif jangan cerita.. kene ejek memain pon kau rase nak mgalir air mata.. tapi sume tu aku tahan depan orang ramai.. bile aku sorang2, nak nangis ke, nak ckap sorang2 sampai pagi ke.. aku buat...

semalam, ala2 cool je entry kat bawah nih.. malam nih, dah berubah 180 darjah.. panasss hati... sebab aku pantang kene kacau.. aku akan trus jadi marah.. sampai barang nak rosak.. bertambah panasss..!

nasib baik ade rezeki online.. jumpe jugak 3 orang kaunselor free tak bertauliah tgah malam buta nih.. tapi nasihat diorang memang ikhlas.. maka, sejuk sikit..trima kasih kat kak diana, ikhram, n aizuddin...

benda kecik jer pon.. nak cite pon malu.. tapi bile fikir balik baran tadi tu.. huh..! tak patut.. memang selalu pon aku macam nih.. ntah kenape nafsu amarah aku selalu menang.. jarang jer hati aku menang... dah hbis cite, baru kesal..  macam sekarang.

astaghfirullah..



Tuesday, December 7, 2010

mula hijrah

as-salam semua.. salam maal hijrah.. tahun baru ni mesti ade azam baru kan? =) paling koman pun sambung azam thun lepas yang blum tercapai lagi... hehe.. mcm biase.. azam ni mcm adik beradik dgn semangat.. kalo dah ade azam, ade la semangat nak wat benda yang diazamkan tu kan?? tapi tanak cakap pasal azam, cume nak share perasaan.. wah, gitu.. 

memandang jauh ke hadapan.. yosh!!

sambut maal hijrah sangat lain perasaanye dengan sambut tahun baru kalender omputih kan? perasan sangat kat perasaan nih bila maal hijrah, mesti rase insaf tu ade.. walaupun amaun nye subjektif, tapi ade.. betul tak??
tapi kalo tahun baru omputih nih, macam excited tak hingat dunya (dunia) jer.. siap konsert2 and cekak rambut berlampu2 mcm tanduk anak lembu.. huhu.. (saya tgok kat tv okeh, tak penah sambut kat luar sebab ramai samseng yang berjalan dan berkenderaan). huhu..

 mat rempit mesti takde mase tgok sign kat tepi jalan kan?? hehe..


mcm petang tadi lepas asar takde pulak rase pape, tgok tv1 bru tringat doa awal tahun and akhir tahun.. nasib baik ade internet, sempat la nak google maksud doa2 tersebut.. fuh.. tringat pulak thun lepas time maal hijrah hri kerja, maka aku pun bereda la kat tempat praktikal time tu.. punye la bagus tempat tersebut sesuai dgn standard nye, da siap2 laminate doa tuk akhir dan awal thun.. rase bahagia ade tempat keje cmtu.. huhu.. harapan cepat2 la dapat keje tetap kat sane.. =D

itu saje.. perasaan di 1 muharram tahun ..................... jap, 
-
-
-
-
1432 hijrah.... =)



p/s: pictures are credited to i luv islam, n mr google.. =D

Saturday, December 4, 2010

Graduasi

minggu yang penuh dengan kepelbagaian emosi untukku.. mmg benar marah ku kepada seseorang sudah reda.. dan kerana itu lah aku mampu menulis petikan ini.. 


tidak sampai pun 5 minit aku di pentas itu.. barangkali itulah kali pertama dan kali terakhirku menjejak kaki di pentas dewan sri budiman yang berkarpet merah, menatap mata dengan timbalan naib chanselor untuk 2 saat.... Pantas tapi bermakna... Syukur Ya Allah, impianku memang menjadi kenyataan.... =)

wah gitu.. mari kita tukar gaya penulisan... aku juga sedar, dengan istiadat yang gilang gemilang, persiapan untuk hari tersebut juga seperti menyambut raya di Malaysia.. betapa bersejarahnya bila ijazah berjaya sampai di tangan.. tapi aku juga sedar, tanggungjawab sebagai siswazah juga sama berat sepertimana beratnya hari graduasi ini dirai..


bermula dengan sikap, semua akan dinilai lebih2 lagi oleh jiran sekeliling.. sbb secara tak langsung dah jadi contoh kepada anak2 jiran yang masih bersekolah.. aku ingat lagi ketika aku masih di alam persekolahan.. bila ada sedara mara atau jiran tetangga yang yang berjaya ke puncak menara gading, mesti diberi ingatan oleh emak agar belajar paling koman pun tahap macam tu.. dipandang mulia oleh masyarakat.. tapi sayang, buat jahat jgan sekali, kerana kau akan diingati dengan keburukan yang sekali berbanding kebaikan yang beribu kali... wlau setinggi mana pun tahap kelayakan akademik yang ada, jika perangai tak semenggah, kau tak kan diendah... dan itulah yang aku takutkan.. nauzubillahiminzalik..


juga aku sedar sekarang, betapa besar  amanah perlu aku pikul untuk menabur bakti kepada keluarga terutama kepada orang tuaku.. ya, aku tidak sebaik malaikat, tapi aku juga tidak mahu tertipu dengan hasutan syaitan.. selamatkan aku Ya Allah dari bisikan syaitan yang direjam.. dan berilah aku peluang dan pengetahuan untuk aku amalkan pengtahuanku di jalan yang betul..



p/s: trima kasih semua.. =)

Sunday, November 28, 2010

tolongla..

okey "sarah!! kau salah, kau jahat, kau tak leh pakai punye orang.." just say what ever you like..  i dont bother, i dont wanna know.. n i don't even care!!! LA WEI.... aku takde mase lah nak layan perangai budak kecik yang menggedik tu..

hello.. aku bukan penjaga kau.. and bukan sekali dua  kali ko guna alasan sama untuk meraih simpati aku.. ko tak pikir ke ape yang ko buat tu macam menipu aku.. sekadar nak lepas kan gian ko nak merendek.. ko pakai name aku, laku la kan, lalu kau pun boleh la nak melangkah jauh kan..

nak wat ayat kesian? hahaha.. buatla.. ade aku kisah?? boleh bla.. mase aku cakap elok2 makin naik lemak ko kan.. betulla org kate, org baik hati nih orang bodoh.. yer.. bodohnye aku.... tapi setakat wat bodoh sekali aku buat... tapi aku tak gila nak memperbodohkan diri kali kedua.. bak kate orang kulit sawo matang, pegi mamp&* lu..

takde kaitan langsung dengan mane2 readers.. maafkan aku, sbb bahasa yang kurang ajar..  ini aku punye rase..

Friday, November 26, 2010

yeay!! /(^_^)\

given by ikhram ishak... =D
sebillion terima kasih kat sir ikhram.. haha.. for giving me the award.. sebagai tanda menghargai, saya akan try jugak untuk menge'link'kan kepada blogger2 lain yang best mcm dia.. hehe..

ok, yang sebenarnya saya tak reti.. kui3.. maybe next time saye akan cukup berilmu utuk tag picture diatas.. sebagai melengkapkan entry nih.. here are 7 things about me.. satu malam tau duk fikir ape kah perkara2 tentang dri sendri nih..

1) saya suke facebook'ing.. kalo ade topik hangat, tak tido pun tak pe.. hu~

2) lelaki over memang saya kene reject awal2.. sbb perangai tersebut sangat menyampah'kan okeh.. dan saye tak teragak2 untuk meng'delete'kan mereka.. harharhar... 

3) saya tak cerewet.. maka senang la sape2 nak blaje kan? hehe.. =D sape yang baru dapat gaji tu jemput la blanje yer... hak3.. bleh??

4) warna kegemaran saye berubah mgikut mase.. maka, warna feveret saya 5 tahun lepas adalah expired sudah.. ahaha.. for this time being, coral pink yer..

5) saye ade lesen, tapi dah 5 bulan tak bawak kete.. ade sape tak nak bagi pinjam kereta VW  newbeetle auto bleh jugak.. haha.. =D

6) saya suke LAGU adam lambert.. harap maklum.. rock bebeh!! =D

7) saya anak sulong.. tapi ramai ingt saya bongsu.. wahaha.. awet muda kan? 

itu la saya.. dan saya rase gumbira skang.. =D trimas semua for sopporting me.. 

Wednesday, November 24, 2010

greek.

cara hidup zaman greek nih memang tidak diketahui oleh aku.. lepas tgok cite greek, faham la sikit2.. nak google maleh.. huhu...rupe ade macam bezakan level (taraf) hidup la.. masing2 dengan aktiviti masing2.. siap ade badge kecik cinonet dapat kalo lulus orientasi mase jdi freshie.. sape2 yang tak lepas.. masuk la group2 loser yang ade.... patut ker? bezakan org macam tu..?? fail pun takpe ke?? macam tuut jer.

yang group ala2 gempak plak senior mmg berperangai giler proud yakni blagak + bajet bagus... si junior kene la ikut perintah.. (kalo suruh makan sh*&, diorg wat jugak ke eh??) haha... giler.. tibe2 teringat mase aku duk asrama dulu.. yup, aku bertuah.. masuk2 mase form 1 tu, raging2 nih telah diharomkan oleh warden yang berhati mulia... tapi apekan daye, pukul 11 warden dah tido... yang senior plak masing2 dah meleleh air liur macam singa lapar tunggu mase nak raging kitorang.. nasib baik lagi... sebab aku perempuan.. so, senior pempuan takde lah hard core sangat... stakat suruh nyanyi2, peluk cium pokok tu dgn arahan beserta muke ketat, tak de la gerun sangat pun.. nyampah lagi ade... just for the sake of their signature.. urgh..!! tapi aku ni kan gud girl.. maka, menurut tanpa soal menjadi amalan aku pada waktu itu..

sekolah ku sayang.. =)

dan dalam mase orientasi  tu jugak lah jam tangan aku nak menghilangkan dirinye.. huhu.. cari kat toilet, tak jumpe... kat bilik, takde... dalam kelas, lagi la takde.. tiba2.. aku nampak ade senior nih pakai jam MACAM aku punya dengan penuh gaye hak milik peribadi.. kuang asam belachan kaw... hish.. mula2 aku takut nak tanya, tapi aku branikan diri, sbb aku susah la nak gi mane2 takde jam.. duk asrama mak takde nak pesan2, nak ingat2kan.. harap kat jam jela bleh bunyi2 alarm.. handphone time tu masih algi sebuah alat elektronik yang janggal dan hanya dimiliki oleh orang2 bisness dan makcik2 yang suka menunjuk jer.. orang biase macam family aku nih. mmg tak de la..


setelah dirisik2, mmg betul la kakak tu cakap dia jumpe tu kat toilet blok dia.. almaklum la.. blok aku slalu takde air.. (tapi aku mandi at least 2 kali jugak tau setiap hari) sila jaga kebersihan.. ok, sambung.. tapi yang menambah sakit hatinya, bukan dia nak bagi.. dah ngaku dah tu, tapi wat dono je tak pulang kan.... panassss saje la.. dah malam tu plak aku kene cari dia kat blik prep... baru nak bagi.. kebetulan sebelah dia member dia lalu nak guna public phone kat sebelah bilik tu.. of course la kawan dia tanye kan.. bleh plak dia jawab.. "aku pulangkan balik jam tu, tadi pinjam kat budak nih kejap"... mak aih... bederau jer darah ak bila lubang tlinga nih mendengar jawapan 'baik punye' dia tuh.. kalo aku tak cari ade dia bagi? tak kan punye la... bape lame dah melekat kat tangan dia?? ei... nasib baik ko senior jer la.. dan memang aku mabuk2 home sick time tu.. maka aku pendam.. lalu aku ledakkan kat member2 rapat aku.. itu jer insan kerdil mcm aku nih mampu buat.. huh...!! dah form 5 perangai cmtu.. susah la hidup, kalo kecik2 dah menipu.. menindas adik2 yang baru masuk lak tu.. ei.. sour memory btul la..

sekumpulan plajar muslimah bertudung putih yer.. 

wlau ape pun.. benda lame.. tringat plak malam nih.. huhu.. tak best, tak best... perangai ala2 greek ade jugak tu.. ukhuah mane ntah.. kuah je lebih.. ukhuah hanye lah dengan ahli2 bacth yang same.. n kakak2 usrah yang solehah lagi baik hati.. those are my sweet memoriesssssss.. untuk yang seperti aku ceritakan diatas... dah tak kenal dah pun.. gap umur yang yang agak luas dan minded yang mmg berbeza.. tapi kita still saudara seagama.. aku cerita ni pun sekadar luahan ape yang pernah dirasakan oleh aku..

p/s: pictures are courtesy from google

Monday, November 22, 2010

B.A.C.A.....

aku suka bace cerpen.. aku tak suke bace novel.. sbb slalu aku jumpe novel mesti novel cinta yang jalan cerita nya cliche.. dengan sifat hero dan heroin yang sangat sempurna, ditengah-tengah cerita ade konflik orang ketiga..  hujung cerita mereka bersatu semula.. penat dan membuang mase rase nye.. jadi untuk mengurangkan buang mase bace cerita macam tu, aku suka tunggu hari ahad.. mak aku suke beli surat khabar mingguan...

aku layan mase sekolah menengah.... fuh.. penat..

bahagian kesihatan aku sentuh dulu.. sedangkan dulu aku mesti sentuh bahagian artis.. muak dengan fitnah dan cerita tak memyambung saraf otak aku, mual... sebab tu aku bertukar angin.. boleh tak aku masuk golongan matang sekarag?? hehe.. ok, lepas bace tajuk pasal kesihatan, aku mesti amik mase bace dengan penuh tumpuan untuk kolum cerpen.. aku nih memilih jugak.. introduction yang best akan buat aku bace sampai habis.. macam semalam..

PERUTUSAN WALANG SRIKANDI SEORANG PIDANA karya zulfazlan jumran... cerita yang diceritakan bukan dari kacamata orang luar, tapi seperti surat yang diutuskan kepada datuk bendahara... kecewa isteri hang jebat diluah.. dengan bahasa indah mudah dihadam oleh org macam aku yang tak tau sastera.. isi yang berat, tapi senang difaham.. aku suke.. macam tu..

teringat betapa hang tuah setia kepada raja tapi sanggup membunuh sahabat sendiri.. tak tau nak bagi bodoh atau ape.. nak tergelak pun ade, tapi tak jadi bile dahi berkerut dulu fikir kan moral hang tuah dan hang jebat... betul ke kisah diorang nih? wujud atau lagenda semata?? wat penat aku fikir je nanti.. banyak lagi benda lain yang utama untuk aku fikirkan daripada benda nih.. sekadar tatapan berisi warisan budaya hujung minggu aku.. boleh la..
zaman dulu takde kamera.... ilustrasi pelukis je yang ade

aku senang untuk komen, tapi aku susah untuk mengarang.. sedangkan untuk entry ni pun perlukan ingatan dari teman.. kalau tidak aku akan diam, tak pun entry baru dengan isu yang sama... =D

kepala sama besar dengan laptop.. hehe..

p/s: TERIMA KASIH KAWAN.. =) pictures are credited for google..

Sunday, November 21, 2010

jeles..

hahaha... izinkan aku tergelak terelbih dulu.... semalam, terjumpe satu blog yang sungguh comel, sweet, entry best n sume la.. n paling utama skali, tuan punye blog tu pun sungguh anggun comel.... best nye best nye bestnye.. awal2 mase bace entry2 yang ade mmg 'in' n sesuai utk gadis2 yang tgah study dan suke bergaya dengan betul dan cantik.. haha.. kenape betul dan cantik?? kerana time aku blaja dulu ade yang suke melaram, tapi over la pulak sampai klaka jadinye.... serabut pun ade.. (ni tak dikira mengumpat kan???) hehe..

kalo blog2 sbelum nih menyeronokkan aku untuk trus membaca entry2 mereka, tapi kali nih walau pun aku rase meyampah (jeles) dgn entry beliau, aku tetap bace.. huhu.. kene badi kah aku??? hahaha... last2 terjumpe satu entry pasal nak kuruskan badan.. tibe2 jeles aku turun ke tahap sifar... sebab ape, sbb aku dapat tau yang dlu dia pun ala2 badan berisi jugak... pastu dia dapat berat badan idaman dengan cara yang sihat... terbaekk punye... hhehe..

ade statement yang paling terkesan nih. 'prof  i ade bgtau, lari2 dengan intense akan buat kita lagi nak makan.. yang terbaik adalah berjalan kaki laju dalam mase 1 jam lebih..' untuk orang yang berat badan terlebih mcm aku, asal lari jer, balik nnt mesti ade rase lutut nak kene service.. huhu.. last2 aku jog atas katil.. kui3...

oleh kerana dah tak jeles dah, terasa nak puji la skit blogger nih, in every entry, she will include "terima kasih sbb bc entry kita" hehe.. trase comel pulak.. padahal sebelum nih trase ei.. gedikxx..


kesimpulannye.. saye dah tak jeles dah.. =)

Tuesday, November 16, 2010

Hi class.. ke??

its an adjective (kata nama) atau lebih senang nak faham, perkataan yang menunjukkan  "perangai".. bile dengar perkataan 'hi class' nih sah-sah la teringat kat set-set manusia yang berpangkat-pangkat kan?? ape yang lebih tampak nye adalah pada material sebagai tanda tinggi nya kelas2 mereka.. rumah atas bukit.. kereta made in german.. baju from france.. kasut made in italy.. kelas ker? haha.. hanye org yang pakai jela yang terase klas dia sendiri.. pada orang2 yang tengok.. terlihat bayang2 bongkak pada mereka2 yang mampu memiliki material2 buatan over sea.. well, as for me, my stuff are just over river jer.. huhu.. ukur baju ikut badan sendri la katekan.. lagi pun perangai bongkak ni high class ker?? oh.. tidak same skali.. 

jamban hi class... hahaha... LOL!

tapi, bukan kadang2, tapi selalu sebenarnya aku nih berangan nak ade benda2 yang berjenama mahal.. jangan cakap pasal harga, tapi kehalusan yang terdapat pada barangan mereka.. paling senang nak buat contoh, of coz la handbag.. just look at the design.. spontaneously will say 'wow'.. hem... baru tengok design.. belum sentuh tgok dlam nyer.. teringat mase blaja quality principle dlu, barang yang harga riban2 ni memang dijamin la... tgok diorang punye qulity testing terkezut i.. betape tekun nye mesin diorang nak testing tutup bukak zip jer beribu2 kali nak tgok how well the zip functioning..  sampai kan ke keychain pun test.. test kne langar ribu2 kali sampai haus.. haha.. nak masuk kedai pun fikir "baik tak payah la"... membazir mase dan terase tebal muke je kalo masuk tak beli kan??? tgok luar cermin sudah..

simple tapi cantik kan kan kan.. =D

oleh yang demikian terus-terus la bermimpi nak ade barang2 macam tu.. itu baru jalan2 kat shopping mall.. bile tgah jalan.. bleh main 'chop2' plak.. bukan chop nak rehat jap sbb main polis sentry... tapi chop kete yang paling mahal yang ade kat jalan  raye tu.. kui3.. truskan berangan... walaupun hanye hanye main chop2, boleh la nak wat motivasi keje elok2 until aku ade duit lebih2.. boleh la bli ape2 yang dah chop tu kan..  haha.. balik umah, surf plak internet nak usha lagi the latest model.. yang tak wujud di sini pun chop jugak tu.. tak bley bla btul.. (berkata kpd dri sendiri) well, selagi ade hati nak plih kan... hehe...


sape nak chop kete nih angkat tangan!!

tapi bile dah asyik sangat pun tak baik jugak kan?? tgh goole'ing pasal hi-class nih terjumpe la 'how to be' as  hi-class as u can... haha.. klaka palk rasenye... ni ade 15 cara :

  1. Clean your house thoroughly, especially the common and guest rooms 
  2. Organize everything to appear competent.
  3. Bathe every day (ade ke org yang mandi 3 hari sekali?? haha) 
  4. Cull your wardrobe (including undergarments)
  5. Clean your shoes
  6. Get brand-name sunglasses and bags, or knockoffs. (kalo rm10 made in thailand?? kui3..) 
  7. Invest in a reliable, nice-looking car, but avoid anything too fancy or fad-ish
  8. Speak proper English and pay attention to grammar
  9. Educate yourself, with special attention to history
  10. Make your teeth as white as possible
  11. Shave and wax regularly
  12. Keep nails natural-looking and clean.
  13. Attempt to get clear skin 
  14. Get a better job if you feel your potential is going untapped
  15. Make your car shine 
credit to;   www. wikihow.com

hurm.. beriye plak aku ni kan.. hehe.. tapi hi-class sangat nih tak elok kan.. nanti riak kang dosa plak.. oleh itu, jangan diikut-ikutkan sangat ye kawan2.. (sambil terkene batang hidung sendiri).. huhu.. dulu time skolah agama penah blaja pasal bersederhana.. hikmah nye banyaaaak sangat, lagi senang, lagi berkat, tenang hati, dihormati orang sekeliling.. oh.. indah nye islam.. thank you Allah.. =) 





p.s: hi class untuk Allah itu lah yang kne carik sebenarnye.. haha.. bleh buat idea for my next entry.. (maybe) =D

Wednesday, November 10, 2010

Baik-Baik Saje..

Fikiran... kuasa yang semua orang ade... bagi aku ianya kurang berkuasa... atau lebih tepat lagi tak terase pun kesan kuasa fikiran ni.. apsal? sebab aku tak pakai... time2 exam baru reti nak guna fikiran (akal) nih.. same la macam enjin... ade kuasa, tapi kalo tak digunakan memang 'zero'lah hasilnye.. last2 jadi besi buruk... untuk senario exam pulak, macam2 terms yang kluar, perah otak sampai kering... nak pecah kpala.... otak tepu... beku... segala ayat yang menggambarkan betapa susahnya nak guna akal tu... haha.. dan aku juga adalah antara manusia2 yang selalu jugak guna terms2 yang disebutkan diatas..


so, ape yang baik-baik saje nyer??? hehe... fikirlah sayang.. bak kate nabil, 'lu pikirla sendiri'... kui3... rupe-rupenye akal ni sangat la patuhnye kepada hati... (huhu.. baru tersedar sebenarnye)... bak kate pepatah, menterikan akal, berajakan hati.... haha.. ketepatan peribahasa tersebut diragui.. =P 


bila hati baik, suci, murni, berseri, wangi, dan macam2 lagi... maka terkesanlah diri dengan kebaikan yang difikirkan di akal....  tindakan pun jadi positif secara auto.. (manual leceh) hehehe... ops, tringat mase blaja kete haritu.. ehem... bila tindakan positif dah auto, respon dari responden sekeliling pun jadi baik-baik juge... 


ok, semua yang diatas adalah hasil analisa kehidupan aku semenjak dua menjak nih... secara realiti nya, mestilah berbeza-beza ikut individu kan??? kalo same je, dah macam robot la pulak kan?? ya Allah.... sebenarnye aku nak cakap kalo kite fikir bukan2.. biasenye yang bukan2 lah yang jadi... dan bile kite fikir yang baik-baik, maka baik-baik saje la jadinye.. tak ke seronok tu, bila semua yang bagus2 terjadi kepada kita... yang buruk2 tu nauzubillah hi min zalik...


tiba2 terfikir pulak, mungkin ape yang kite rase sesuatu perkara tu buruk tapi sebenarnya itu adalah baik untuk kita... mcm maksud ayat al-quran tu.. surah ape, ayat mane, lupe plak... huhu.. astaghfirullah... tadi ingat nak tulis skit jer.. jadi berjela dah nih.. dah la tu.. kang melalut pulak.. ape-ape pun, semuanya dari hati... so, hati-hati ye jaga hati... agar semuanya baik-baik saje nanti... =)


p/s: kalo cakap sorang2 memang camnilah hasilnya.. =")

Tuesday, November 9, 2010

Better Together

saye tak ingat bile.. tapi mmg dah lame saye suke lagu nih.. maybe sejak skolah menengah.. saye tak ingat bile, ape yang saya tau saye sukeee sangat sejak dulu...


There's no combination of words
I could put on the back of a postcard
No song I could sing
But I can try for your heart
Our dreams, and they are made out of real things
Like a, shoebox of photographs
With sepiatone loving
Love is the answer,
At least for most of the questions in my heart
Like why are we here? and where do we go?
And how come it's so hard?
It's not always easy and
Sometimes life can be deceiving
I'll tell you one thing its always better when we're together

[Chorus:]
MMM its always better when we're together
Yeah, look at the stars when we're together
Well, it's always better when we're together
Yeah, it's always better when we're together

And all of these moments
Just might find their way into my dreams tonight
But I know that theyll be gone
When the morning light sings
And brings new things
For tomorrow night you see
That theyll be gone too
Too many things I have to do
But if all of these dreams might find their way
Into my day to day scene
I'd be under the impression
I was somewhere in between
With only two
Just me and you
Not so many things we got to do
Or places we got to be
We'll Sit beneath the mango tree now

Its always better when we're together
Mmmm, we're somewhere in between together
Well, it's always better when we're together
Yeah, it's always better when we're together

MMmmmm MMMmmmm Mmmmmm

I believe in memories
They look so, so pretty when I sleep
Hey now, and when I wake up,
You look so pretty sleeping next to me
But there is not enough time,
And there is no song I could sing
And there is no, combination of words I could say
But I will still tell you one thing
We're Better together.




p/s : credit to jack johnson and http://www.metrolyrics.com/better-together-lyrics-jack-johnson.html
There was an error in this gadget