Sunday, December 18, 2011

antara sayang dan tak yakin..

saye dah boleh drive. tapi takkan la untuk pegi balik kerja jer?

saya tau dia sayang, atau  mungkin dia tak yakin yang saya ni boleh...

perasaan yang tak bagus bila diperlakukan begini..

tolong la percayakan saya..

persepsi anda membunuh kebolehan saya..

=(

Friday, December 16, 2011

shy

trust me!!

im a shy person...

and my words are simple and short..

agree...?

Sunday, December 11, 2011

tak sihat, maka....

Sila bayangkan aku tgah bermonolog.

"eii.. orang ade blog, ko nak ade blog. orang update hari2, ko update 2 bulan sekali.. hampeh betul. nak tulis entry power2, tapi idea baru tak de. bru taip satu perenggan, padam balik  sebab diri sendiri pun rase ayat tu memBOSANkan.. last2, tak de entry baru untuk dibaca dah.

sebenarnye, bukan ape, aku dah lame kene penyakit nih, tu yang buat aku tak de idea, try menulis tapi ayat tak best, penyakit..

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
MALAS!"


Thursday, December 1, 2011

-life-

new life begin with the end of the other life..


life comprise love and hate..


life contains good and evil..


good bye and so long yesterday..
thank you for all love, wisdom, mistakes and memories..


good morning tomorrow,
looking forward for all the joy, challenge, thought, and promises..


good job today,
starts well and may it ends well too...




 Big smile for today =D

Saturday, October 8, 2011

got to save, before it lost..

assalamualaikum..

hari masuk gaji dah lame lepas..
tapi saje lambat2 kan cucuk duit sbb duit poket yg mak bagi bulan lepas ada lagi. tapi sampai minggu kedua, kene cucuk jugak sebab kawan2 ofis nak buat jamuan.

............................................

sebenarnye aku nak taip pasal duit.. keje dah lebih setengah tahun, tapi sekali pun takde masuk duit dalam ASB. alasannye, setiap bulan ade je perkara emergency yang menyebabkan duit untuk simpan tu digunakan. dan aku tak pernah kisah dengan ape yang jadi untuk tempoh lebih kurang 6 bulan nih.

tapi untuk hari nih, aku n parents aku pergi ziarah rumah sedara kat puchong. borak2 panjang sampai la ke tajuk simpan duit. pakcik aku siap tanye, ade simpan tiap bulan tak? dan semestinye aku jawapan aku ialah, takde.. tak sempat nak simpan. maka, dia dengan semangat nye cerita cara2 nak menyimpan. dengan pinjam duit kat mane2 islamic bank, then melabur, dapat untung hujung tahun tu nilainye boleh jadi sama dengan gaji 6 bulan keje aku. hem.. saya faham pakcik.

lagi satu, dia ade bagi aku bace 1 buku mengurus duit. dalam buku tu aku selak2 je. tak kuase dah nk detail2 sebab bukan niat aku nak khatam buku tu. tapi respect kat pakcik aku tu sebab terangkan pasal benda nih. parents aku pun ade jugak ingat kan benda yang sama, tambah lagi ayah aku suke ingatkan aku pasal zakat. syukur lah ade yang ingatkan aku tentang semua nih..

lagi satu, (for second time dah ni,kan? haha..) ade cerite pendek dalam buku tu yang terkesan sikit bagi aku. ade sorang pakistan yang miskin, berhijrah ke US untuk mengubah hidup supaya jadi senang lenang.  memang dia keje kuat kat sane, sampai buleh ada rumah sendiri kat us tu. dia dah kawin n bawak bini anaknye untuk tinggal kat sane sebab dah ade kedai runcit sendri. hebat kan? dia berkawan baik dgn student malaysia yg blaja kat sane. satu hari,  dia cakap kat kawan dia, "i've got golden and silver but i lost diamond n pearls" dia ckap cmtu sbb anak dia yang dah mkin remaja tu hidup liar n tak hormatkan dia lagi. dia kaya, tapi dia tak bahagia, sbb kekayaan dia tak dibersihkan dengan zakat. maka rezeki tak berkat...

sekian, terima kasih..



p/s: dah 2 bulan aku tak bukak blog ni rupenyer.. skang sawang dah bersih skit.. ;)

Sunday, September 18, 2011

pandang sekali suke seratus kali

Assalamualaikum..

Motivasi, dah lame aku takde motivasi.. mungkin aku kene tgok rancangan tv lepas subuh untuk dapatkan motivasi, mungkin juga aku boleh baca buku motivasi utuk lebih bermotivasi.. ape-ape pun itu sume benda yang boleh dibuat untuk dapatkan motivasi -----> dengan cara skema..

cara tak skema?  cari satu orang, yang bila kita skali pandang, rase suke tu macam 100 kali ganda..  sebab benda nih ade automatik 'flow' omputih cakap, melayu cakap turutan auto.. heh... aku cakap macam nih sebab zaman aku skolah dulu, apabila berlakunye tindak balas sekali pandang, suke seratus kali, maka semua benda pasal orang tu, aku akan suke... CONTOH:

kat kelas:
ANA: sarah, jom main bola tampar..
SARAH: err.. takpe lah.. ko pegi je lah dulu, aku tak retilah main bola  tampar.. sussahh la sport2 nih....

bila kat padang:
Sekali nampak senior FAHRIN tgah main bola tampar dgn penuh gaya, mutu, keunggulan..berserta kehenseman yang mengegar jantung 100 kali.. lalu Sarah berkata kpd dri sendiri dgn penuh azam & keyakinan:

SARAH: sok aku nak daftar kelab bola tampar la.. mesti best sport nih!!

................................................................................

haha.. korang nampak tak permainanye disitu.. haha.. dari TAKNAK jadi NAK.. motivasi la tu kan?hebat tak, sindrom 'pandang skali suke seratus kali' nih? wlaupun orang yg korang syok kan tu tak tau apekebenda pun pasal korang, tapi ade motivasi buat korang yang ade sindrom nih.. haha.. 

selamat beramal.. tapi kesan akibat a'kak tak tanggung yer adik2..
wassalam..

Saturday, August 20, 2011

cuti yang panjang

as-salam.

aku merancang..
agar blog aku sedang dan akan trus bercuti panjang...
kerana takkan ade post baru selagi takde laptop baru..

tapi Tuhan yang menentukan..
hari ni aku guna laptop adik aku..
dan buat jugak post baru..
kerana dah lame rindu..


wassalam.. =)

Friday, June 17, 2011

belon belon belon...

salam..

aku teringin nak lukis untuk gambarkan ape yang fikir..
tapi takde application sesuai..
juga aku tak pandai melukis..

maka aku akan cerita disini..

bayangkan sebuah belon yang sangat besar.. 
kita semua ada didalamnya..
kerana didlam belon yang transparent itu lah pelindung dari anasir jahat di luar..

kita tahu keburukan diluar belon itu..
tapi tetap juga mahu keluar demi perasaan ingin tahu..
tapi bila ancaman jahat datang..
disitu lah kita harap kan,

oh! aku patut kekal didalam belon..

Saturday, June 11, 2011

power rangers. yeay!!

tak semena-mena petang ni aku terlayan power rangers..

kalo dulu aku tengok cite nih sebab ikut trend.. pastu kat skolah leh cerita dengan kawan2.. aku suke ranger pink, kau suke ranger itam.. pastu power rangers dah tukar season baru.. sebelum nih tema kenderaan, biru=kapal terbang, merah=sport car..  sekarang tema binatang, hijau=badak sumbu, kuning=harimau..

cmtu la lebih kurang.. tambah plak aku bukan budak laki, so takde la beriya sangat bab2 power rangers nih..
tapi aku pun bukan jenis budak pempuan yang layan barbie ke disney princess ker.. sebab? itu semua memerlukan kos.. nampak? aku dah fikir soal ekonomi keluarga time kanak2 lagi.. B-)

ape yang aku nak cakap sebenarnye?? jap, fikir.....


oh! aku terkesan la dgn skrip dlm cite power rangers tu tadi.. doktor yang jaga, control, direct si power rangers nih dah sound rangers biru.. dia kata:

if i am a great barber, and i cut my own hair.. it wont be good!  because i just can't cut my own hair...


nampak? faham tak? moral of the story: kalo kau hebat, tapi duk kat tempat yang salah.. tak guna la..
ok, nak tgok doremon plak.. babai..

Thursday, June 2, 2011

its a good ending day

rase bagus petang ni sebab:

1 keje siap
2 orang jemput time balik
3 seth tan sangat romantik dgn elena.. ;)

wahahaha... sok hari baru.. semoga report bulan may aku dapat siapkan.. amin..



 /(^_^)\  <-----------nampak? comel bila bertudung.. hehe..

Wednesday, June 1, 2011

saya sayang ikan saya...

hai!

nampak kan kolam ikan atas ni? klik la kat kolam tu, bagi ikan2 saya makan.. 
sebab bila saya tak de line nak update, ikan saya memang tak makan la.. 
nasib baik diorang jenis immortal..
cume kurang kasih syang la bila takde nk bagi2 makan.

akhir kata,  ini post yang agak 'lame'.. masa taip pun rase ala2 geli.. tapi nak jugak post so orang akan prasan ikan dalam aquarium nih.. har..har..har.. (^O^)

babai.


hujung minggu lepas..

as-salam..

ni kira report card la tentang ape yang aku buat mgu lepas.. sekadar ingatan untuk aku bila mase akan datang nanti.. sebab aku banyak minum air cap semut gaknye.. cepat lupe la.. huh!!

1) PULAU MUTIARA(seberang prai sebenarnye)
yeah!! aku g penang last week.. g hari khamis.. balik hari jumaat.. rupenyer kat sane femes giler dgn mee udang... tapi aku sobona eh tak berapa 'in' la dgn menu ni.. bayangkan la orang kuat mkan macam aku nih makan tak hbis.. hari ini dalam sejarah!! huahaha.. layan borak je.. n then cover yang tak hbis tu dgn alasan sakit perut sebab ketawa banyak.. huh.. kalo nak blanje aku sile pilih menu lain.. hahaha...

er.. aku gi penang sbb ade klas statistik yer kawan2.. (^^)\/

2) IPOH
ni tak aci sangat la kan.. sekadar on da way je sebelum sampai kl mase balik  dari penang tu.. hehe.. aku tumpang kete bos.. car pool ramai2.. tapi aku fikir, sebenarnye dia bagi tumpang tu sebab nak jimat kos la, takyah nak claim tiket aku kalo balik sendri kan? hehe.. ade gak sisi gelap fikiran aku nih.. anyway, we go to the old ipoh way.. tehehe.. sungguh aman ipoh lama.. bandar style vintage jer dgn bangunan zaman belum merdeka, kereta tak banyak.. aku suke suke suke!! aman tenteram.. tapi singgah makan je la.. tak de singgah seronok2 pun.. tu pun mkn kat kfc jer.. huhu.. T_T ok, majoriti cina kan kat situ.. harap maklum.

3) BANTING, PANTAI MORIB
ni aku g hari ahad. jalan2 petang dgn parents. cantik morib skang.. ade tempat makan2, surau besau, information pasal siput2 kat pantai siap dgn  lepak tepi pantai ala2 padang kota. last time aku g mase kecik2. tak ingat ape dah.. semut..!

sotong salai morib, best!! =D

kesimpulan: aku tak bawak kamera.. sila bayangkan sendri cerita diatas.. hahaha..

Thursday, May 19, 2011

kau hanya secebis dari segala ku..

teruskan langkah melupakan mu
lelah hati perhatikan sikap mu
jalan fikiran mu buat ku ragu
tak mungkin ini tetap bertahan

belahan mimpi terasa menganggu 
ku cuba untuk terus menjauh
belahan hati ku terbelenggu 
ku cuba untuk lanjutkan hidup

engkau bukanlah segalaku 
bukan tempat tuk hentikan langkahku
usai sudah semua berlalu
biar hujan menghapus jejakmu

lepaskan segalanya... engkau bukanlah segalaku...

credit to: peterpan n the song writer. hehe..

Sunday, May 15, 2011

hari guru esok!

salam sejahtera semua..

sempena esok hari guru, kata ganti nama diri akan ku tukar kepada saya. ^_^

Kehadapan cikgu2 saya dari tadika hingga lah ke uitm shah alam..

TERIMA KASIH banyak2 CIKGU.... =) jasamu kukenang sepanjang zaman.. takde cikgu, tak de la saya pandai membaca, mengeja, mengira dan hidup seperti hari ini..

walaupun cikgu tak baca blog saya, saya tulis jugak penghargaan kat sini sebab saya tak mampu nak wish depan2 esok hari.. huhu.. lagi satu, saye mmg jenis yang tak reti nak menunjukkan penghargaan depan2. mampu dalam hati jer..

zaman sekolah dulu, perangai saya mmg seperti diatas.. nak beli hadiah, takut nak mintak bajet..  nak beli sendri, sah2 la tak cukup duit, maka yang saya mampu, wish cikgu2 semua bersama kawan2 sekelas bila kitorang ramai2 datang bilik guru. kalo nak harap saya sorang, mmg saya tak pegi, sebab saya segan + takut + malu la jugak tak de hadiah disamping tak reti nak cakap macam mane bila depan cikgu2 sume..

ok, zaman sekolah dulu memori tak dapat dibeli.. saya sayang cikgu saya.. dan untuk kawan2 saya yang bakal jadi guru: ikhram, diba, saadah, fahmi dan lain2 selamat hari guru untuk korang juga.. =)

wassalam..

Tuesday, May 10, 2011

selasa 10 mei 2011

salam bangsa2 bersatu..
berikut adalh fakta  untuk 10 mei 2011..

sebelum ni aku rase mcam tak sampai hati kalo nak mgutuk tapi knapa ntah mlam ni aku dgan tanpa rase besalahnye aku kutuk org..  PELIK..

aku ade wat list tadi.. sape yang aku sayang.. ape yang aku nak.. one of them is: aku nak masuk syurga.. tapi tak sure la cukup syarat dah ke blum.. MASALAH JUGAK TU..

lepas aku wat list2 di atas.. aku nak wat list ape yang aku benci pulak.. tapi langsung takde point nk tulis.. mungkin mood aku tgah BAIK2 AJE kot..

tapi mungkin kalo aku tukar tajuk list tu kepada orang2 yang aku benci.. senang skit nk isi.. by the way, tak sampai 3... OK LA TU..

aku perasan, bile time semayang tu la macam2 benda yang terfikir.. bile bukan time smayang, otak kosong jer.. TAK FOKUS aku nih...

 -diari hari ni selesai-

ps: diari lengkap; malaikat RAQIB n ATID rekodkan..

Wednesday, May 4, 2011

makan2 makan hati


by the way u're doing.. like a youngsters..
owh! u're just 23? still young...
excuse me, r u married?
u should wear the M sized shirt if u are L sized body...
u look like a makcik when u wear the blouse...

der... it does bother me 25%... 

here u go.. finished it.. i'm full.
untung bawak u nih... tak membazir..
makan la, penat i masak tau..
tambah la lagi.. jangan malu2..

err.. aku tak sampai hati nak tgok makanan tak habis sbenarnye...

aku...rela nampak macam makcik 
dari nampak macam nangka bungkus
sebab saye ukur badan n baju saya  dngan tali ukur.. 
bukan dgn patung kat kedai...
dan bila rezeki ade, aku makan je la..
tak habis kang sedara setan pulak.. 

ok.. i blame it on myself.. and there are still 75% of my never mind...
mind it!


Monday, May 2, 2011

bergebang diGambang

hari pekerja!!

wah, first time aku sambut nih.. dapat pulak pegi company trip main2 air kat gambang plak.. nice..

tapi........gambar nak tampal kat sini takde yer kekawan..
camera takde... hp ku murah.. nak mngambik gambar pun malas.. huhu..

mase ni la baru nampak sape dgn sape... bos slalu senyum.. bos main air.. foreigner worker melaram bagai artis.. hehehehehehe... klaka..

tu jer.. babai..

Sunday, April 17, 2011

assalamualaikum.. ni cerita penuh maknawi.. 

aku nak tunggu.. macam tak datang jer..

aku nak tinggal.. risau plak kang kau sampai aku dah pergi..

tunggu je la lagi.. mane tau jap lagi datang..

ha!! sampai pun.. =) hehe..

-
-
-
-

eh,, lalu jer..

tak gune la teman menunggu keme selama nih..

baik naik teksi je awal-awal... sah-sah sampai..!!


Wednesday, April 13, 2011

hush puppies.

assalamualaikum..

tadi balik kerja aku kene melintas jalan.. cari tempat keje kawan sbb nak balik same dengan dia..

skali dah masuk salah lorong.. maka aku kene patah balik.. biar dia plak yang carik aku..

on da way nak patah balik, kene lalu lorong belakang..

nampak anak anjing hitam.. eh! najis da.. "jangan dekat dengan aku... 3X" aku berkata dalam hati.

"eh, comel plak puppy nih, tapi jangan ikut aku..3x" aku terfikir lagi..

puppy tu still ikut aku jugak.. "jangan rapat dengan aku, tak pasal2 kene samak kang.." aku ckap lagi dalam hati..

FUH! sampai jugak lorong depan.. pastu, aku toleh blakang nak tengok puppy tu ikut aku lagi ke tak..

eh! dah tak ikut... LEGA AKAK!!! alhamdulillah..

jalan 20 langkah, kawan aku sampai.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah..

tibe2 aku terfikir lagi, agaknye dia nak bagitau tu kawasan dia kot.. cume tak leh nak barking sbb dia kecik.. haha.. tak kan bisu kot?? kalo puppy tu dah besar mesti aku kene kejar kalo lalu situ lagi.. nasib baik dia kecik + aku tak lari.. kalo aku kalut agaknye, mau kene samak la kot bile sampai umah nanti.. 


wassalam.. =)

Tuesday, April 12, 2011

pertama, julung kali didengar..

sarah zulkurnaini..
unik nama tu.. 

wahaha.. pelik tapi benar.. selama 23 tahun hidup ni, nilah pertama kalinye org kata nama aku unik.. err.. ke sbenarnye refer kat nama ayah aku? hehe.. tak kisah la.. yang ni pertama kali nama aku unik.. celah mane unik tu, aku tak tau.. tapi unik.. oh! unik nama ku.. hee.. =D

=D

=D

=D

Sunday, April 10, 2011

NYAM NYAM PAH!!!!!!!!!!!!!!

anak perempuan: 
MESTI buat: basuh baju, lipat kain, kemas rumah, masak, cuci pinggan, hidang makanan, gi kerja... ko tak buat, ko pemalas!

anak lelaki:
mesti buat: gi kerja, buang sampah, makan, kenyang, tido, tgok tv, kluar mane2 bile2 ikut suke... anakku baik2 jer..

TAK ADIL DER!!!

nape bile time nak akad nikah tok kadi bagi list tugas tu sume untuk suami.. bukan isteri.. kalo isteri nak buat kira ehsan, bagus! kalo tak buat tak pe.. 

tapi dalam masyarakat yang aku diami skang, ko tak pandai masak?? tak bleh buat bini.. laki tak samayang tak cek plak yer?? huish.. adil ker budaya cmni? 

maafkan aku kerana kurang sopan.. tapi ini sume bullshit!!




kisah pokok tumbang tak payah tebang..

as-salam n slamat berbahagia sume...

hari ni aku nak cerdek(cerita+pendek) pasal pokok yang tumbang tanpa susah payah ditebang..

pada zaman dahulu, tersebutlah kisah disebuah kampung.. sebatang pokok yang besar dan panjang... tinggi... pokok tu terletak di tengah2 laluan orang kampung yang hendak ke bandar. maka setiap kali orang kampung lalu pun diorang kutuk/caci/maki pokok tu. hanya kerana menghalang laluan mereka.. ini kerana di sebelah kanan pokok ade curam, sebelah kiri pokok ade bukit.. so, tinggal la pokok tu di antara bukit dan curam.. dan hari2 la jugak akar pokok tu orang pijak bile nak 'cross' jalan tu.. dan setiap kali diorang lalu, mestilah ade kutukan terhadap pokok tu..

nak di'cerdek'kan cite.. satu hari, tanpa disangka2 pokok tu tumbang. sume orang terkezut dgan tumbangnye pokok yang besar dan panjang tinggi itu.. bila dipanggil ketua kampung untuk memberitahu hal tersebut, tok ketua tu rilek jer.. bukan la sesuatu yang misteri pun bagi tok ketua.. dia dah agak dah pokok tu boleh tumbang bila2 mase.. bukan sebab tok ketua dah kire daya keupayaan pokok tepi curaman maka mudah jatuh, juga bukan kerana pokok terletak dilaluan air hujan..

bak kate tok ketua, "pokok tu tumbang memang bukan kene tebang, tapi pokok tu tumbang sebab hari2 kene kutuk dgn korang..." _THE END_

so, tak payah tebang pun.. kan? eh, korang faham tak cite nih? ni bukan cite direct tau.. ni cite indirect.. kalo betul2 cmtu tak payah susah2 org cipta gergaji ye dok? kutuk2 je pokok, tumbang.. huhu.... err.. faham tak aku tulis nih? ni analogi jer tau.. bukan betul2.. nak tau apekebenda maksud sebenar nye, buleh masuk fikir dalam2.. uhuk2.. 


konklusi:  nak kutuk sila jauh2, bukan setiap hari atau dekat2... mati kang...

Saturday, April 2, 2011

asyik ya bila berangan

assalamualaikum..

kehadapan kekanda ku yang tercincincinta.. jangan iri hati adinda naik pangkat lagi.. harapan tahun ni kita bercuti ke luar negeri 9 atau keluar semenanjung  tanah melayu untuk merehatkan minda tapi bukan mencuci mata kanda semakin pasti nampaknya...

oh! berangan.. hehe..

bila ada peluang dapat online and blogging nih.. rase nak taip banyak2 sampai muntah...  harharhar!! biar cover sume rase yang terbuku selama sebulan tak hapdet  blog nih.. biar kome sume tahu aku rindu air batu yang campur sirap nih..

biar lah walau aku sorang yang baca, atau aku sorang yang visit, aku tetap mahu berita......hu. aku rindu alam maya ciptaan manusia bijak mane ntah nih..

salah satu berita penting bulan ini, gigi bongsu ku lahir!!!


kalo baby baru lahir sungguh amat sangat comel, camtu jugak lah gayanya dengan gigi aku nih ha.. cume di hujung perkataan comel tu ganti dengan perkataan sakit!!!!!!!!!!!!!!   huwawawa...

sekinchan..  sekian, wassalam. (T_T)



agen mencari jodoh mencarik bisnes!

engin: sarah, confirm yer, nak satu?


sarah: ha?  ape?


engin: nak pakwe satu, kn? nanti saya carikan.


sarah: ..................... ^_^"





gurauan yang menusuk jantung, terkemik kalbu! 
eh! saya single saya ok la..... engin..



Wednesday, February 23, 2011

amoi itu boss aku..

assalamualaikum dan salam sejahtera..

rasa hati nak wat laporan harian kat blog nih, tapi rasa badan yang baru berubah jam biologi ni slalu penat, maka aku tunda sampai hari nih baru rase nak melapor.. hehe.. dalam kata yang lebih ringkas ialah mim alip lam sin.. MALAS.. uhuk2.. ;p

sudah masuk kerja 4 hari.. rase mcm 14 hari dah.. baru faham macamane rasenye keje dengan orang cina.. workaholic.. nak g kencing 5 minit pun pikir 2 3 kali takut keje lambat siap.. "pantangan i aaa..." a.k.a pantang betul dia kalo tgok aku sekadar study procedure dalam fail jer.. itu dikira duduk sahaja.. atau kata lain nye, "u sangat free aa..." 

ayat diatas juga dikira ayat sopan santun juga berbudi bahsa.. masih dalam mood hijau.. mood kuning adalah bila boss mula cakap tanak berenti dan mata sepetnya dibesarkan sehingga line contact lens nya aku nampak dgn jelas.. tapi itu juga dikira ok.. well, baru 4 hari. aku harap walau 4 bulan pun, biar lah dia ditahap mood hijau n kuning nih jer.. *tangan di dada, mata pandang atas sambil berharap*    ('-')

anyway, perfectionist macam tu mmg nak skali ajar je trus faham.. kalo dia nak betukar kaler pun, mmg bersebab.. so, im ok with it...  -_-

tapi tadi aku dah melihat keadaan dia dlm mood merah yang sangat2 aku nak elek.. the prevention of being scold by the boss.. makanya, aku harus buat keje dia sruh on time n dgn baik dan cantik+boleh guna pakai untuk 2 3 thun punya hasil.. oh Tuhan.. kreatif kan lah fikiranku.. /(^_^)\  *nampak tak aku pkai tudung kat sebelah kiri nih?* hehe..

lagi, pasal ofis mate.. ade golongan mak2 n bapak2 je.. awek2 n pakwe2 sume nak kene convert islam dulu kalo nak ajak kawin pun.. maka, tempat kerja ku adalah tempat kerja ku.. takde chan nak balas senyum apetah lagi nak kenyit2 mata.. hiks..!! geli pulak lepas tulis ayat tadi... =P

kesimpulannye, aku bercita2 nak bli kamera bila dah kaye nanti.. yer, w/pun kejadah kesimpulan ni tak de kaitan dgn entry diatas, aku smpulkan jugak.. so nnt sape2 bace bleh tolong ingatkan aku.. hehe.. tringat ana raffali.. 

okeh, tu jer la cite kali nih.. bile ade line, ade idea nnt.. jumpe lagi.. =D  akhir kata, i love u all.. wassalam..






Sunday, February 20, 2011

please..

assalam...

tiba-tiba aku terfikir.. kalo aku terpaksa sorang-sorang kat umah nih, mau jadi sakit jiwa.. tekanan perasaan boleh berlaku kepada aku.. yes, walaupun aku bukan jenis orang yang cakap banyak... tapi sunyi ade orang dengan sunyi sorang2 adalah dua perkara berbeza.. 

bila ditanya, dan jawapan yang diperlukan tu angguk atau geleng, aku akan melakukan salah satu sahaja.. jarang la kalo nak tengok aku explain panjang-panjang.. bila ayat penyata ditujukan, aku jarang balas dangan ayat panjang.. sekadar ooo~ atau ok~ je yang aku jawab tanda faham..

dan malam nih, aku rasa sunyi + down... nak cakap sorang kat bilik, dinding tak takde telinga.. maka, aku taip dengan harapan cepat2 la perasaan ni pergi jauh-jauh...

pergi lah sunyi..  please..






Wednesday, February 16, 2011

aku dapat dah

as-salam.. lepas 2-3 hari internet lmbab.. hari ni baru bleh update blog.. weehuuu!!

enaunsemen!! orang kampung...

dengan ini dimaklumkan.. sok aku akan pergi keje!! yes!! yes!! yes!! lepas 5 bulan tanam anggur dan ternak lemak, aku berjaya menarik perhatian tokei kilang tu supaya amik aku keje.. hehe..

jutaan terima kasih nak aku ucapkan kepada ayah, mak, cikgu2, cikgi2, jiran2, pensyarah2, kawan2, kawin2 eh?? dan sume orang2 kampung yang telah membantu aku selama ini..

dan terutama skali, kepada Pemilik sekalian alam... ALHAMDULILLAH.. syukur ya Allah.. =) semoga perjalanan hidup ku diberkati dunia akhirat..  aminnnnn... =)

wahai bos.. saye budak baru keje kalo salah tolong ajarkan.



.

Tuesday, February 8, 2011

perjalanan yang buat aku jadi pujangga sekejap

salam semua.. semoga semua pun sihat2 belaka.. kalo ala2 nak demam tu, pandai2 la crik jambu wat kudapan.. jambu kan byk vitamin c berbanding oren... rase macam promoter buah jambu pulak.. hak hak hak.. minggu lepas cuti raya cina kan? harus la aku balik kampung, tambah lagi ade org kawin2.. amik berkat kate orang.. ;-) lepas ni aku pulak.. (oh! berangan...)

okay, sebenarnye takde pujangga pun.. yang ade sebenarnye hasil gabungan perkataan lepas terfikir sekejap-sekejap bile kebas punggung duk dalam kerete lama2.. dengan ape yang jadi sepanjang jalan tu jer..  hehe.. nak tau? betul nih? nah, bace: 

air karat yang rase mcm haram masuk mulut ketika berkumur adalah same teruk rasenye macam terminum air panas berasap.. ni masa berenti kat stesen minyak nak singgah solat.

nikmat buang air akan sangat dihargai bila masa untuk membuang terpakse ditahan untuk beberapa kilometer di tgah jalan yang sesak.. nak meletop rasenye der! macamnela time nak beranak nanti.. huwa...!

jalan kampung vs high way: tak sesak, tak payah bayar, banyak pokok, tak tension.. thrill lagi pulak tu bila  tgah malam buta gelap gelita nampak line jalan je.. ni mmg terbaik antara semua yang berlaku.. hehe..


hehehe.. pujangga tak? haha.. just for fun.. yang kat atas tu antara benda2 yang berlaku la kan bila dah jalan jauh2.. tiap2 tahun pun balik kmpung kene la duduk 6-7 jam dalam kereta.. gaya bahasa jer yang macam first time tu.. well, nak wat entry la katekan... hak hak hak..!!

okeh, itu jer.. thanks for reading until the end of entry.. =D






Monday, January 31, 2011

bikin panas der..!

assalamualaikum... aku panas hati bila terbaca satu status nih.. "sbb 'dacing' menang, tenang pun banjir.." kalo 'bulan' menang kemarau la?? macam vodoh jer status tersebut.. ade ke patut fikir camtu? come on la... banjir tu bukan first time kat situ.. dah sejak 2006 lagi.. kat kampung aku tu tiap2 tahun air naik, tanak cakap ker "ha, tu bulan menang kat tempat tu, musim hujan tak leh nak wat ape2 la.." eh, cube la fikir panjang skit dari biase.. urgh!

aku bukan la anti bulan mahupun penyokong dacing.. dua2 pun ade kelebihan dan kurang masing2.. aku suka dgn dasar bulan, berjuang untuk hari akhir.. tapi ape yang pasti, saling kutuk mengutuk antara satu sama lain tu jadi amalan  antara bulan dan dacing.. oh, tolong la.. nabi pun tak main kutuk2 orang yer.. ish... tengok status dangkal buat aku panas skit dimusim HUJAN nih.. 

well, keeping warm in cold days are such a pleasant thing to have.. kan? 

tambah cite kat mesir, huhu.. sedih la keadaan huru hara.. bak kata kawan kau, "akhir zaman duh".. yup, bila yang dipuncak dah sangat corrupt, tindas rakyat, gile ego.. menakutkan aku untuk membayangkan berada dalam keadaan macam tu.. alhamdulillah malaysia aman..  walaupun kadang2 ade jugak yang suke nak berjangkit perangai suke kumpul ramai2 sambil bawak sepanduk.. dan aku harap, yang dipuncak negara malaysia terchinta ni berperangai elok2.. jangan la corrupt mcm tu.. ikhlas2 kan la diri.. jangan la suke belanja pegi bercuti kat dubai tido hotel mahal bayar dgn duit cukai yang rakyat bayar.. itu jahat atau lebih tepat lagi zalim. zalim bila tak letakkan sesuatu pada hak nya.. oh! saya sayang negara saya..  

ya Allah, kurniakanlah keamanan didunia ini.. 

yes, im weak.. tak de daya pun nak tolong hal2 dunia nih.. hal2 dri sendri pun tak lepas lagi.. yang aku mampu, berdoa.. maka aku berdoalah... 






itu jer nak bagitau... wassalam.. 



aku rindu la..

"sayang bini tinggal-tinggalkan, sayang anak tangan-tangankan"

pernah dengar kan? lagi-lagi zaman sekolah dulu bila belajar peribahasa... tak pun bila minggu bahasa melayu.. bnda nih bukanlah maksud nye kalo sayang bini kene selalu pergi outstation, dan bila sayang anak mesti dipukul-tampar anak tu.. tapi sebenarnye, nasihat orang dulu-dulu supaya jangan manja kan sangat anak bini tu.. tapi kalo sayang suami?? ape nak buat? nak tinggal2 ke nak tangan2 kan jugak???  tak lengkap tau nasihat nih... sah lah yang buat peribahasa ni lelaki..

aku pun bukan lah pakar sangat nak hurai peribahasa ni.. selaku manusia yang tak masuk fasa berlaki lagi.. aku harusnye no komen.. cume terfikir tajuk nih sebab tibe2 terindu.. tambah lagi semalam kawan sekolah aku punye resepsi.. jumpe balik cikgu2 sekolah.. tgok kawan jalan seiring sejalan berkepit dgn laki beliau.. menuju ke pelamin.. tak sangka langsung.. diam2 ubi, berisi.. diam2 tikah, berlaki.. hehe.. bertuah...

ade yang dah 10 thun tak jumpe.. dah tak bekelip mata tgok aku.. besar sangat yer? sori la kawan, aku buat kau terkejut.. hehe.. tapi dulu kau pun comel2 comot tapi sekarang dah mkin cantik.. serius... aku pun surprize tgok kau.. dan gembira.. =D hehe... harap2 dapat jumpe lagi..

itu jer.. wassalam.. =)

Saturday, January 29, 2011

biru kundang yang bukan pilihan

bukan pilihan aku warna pepel... bila aku masuk uitm .. warna rasmi pepel.. pastu aku masuk komander.. maka harus aku kene carik kain untuk baju kurung kaler pepel.. tercalar ciri2 aku yang anti pepel waktu tu.. 

aku tak de la suke sangat mane-mane warna.. tapi memang tak suke sangat kaler pepel.. time tu aku dah terobses dgn ketidaksukaan nih.. 

raya thun lepas.. dah macam 1 malaya janji nak baju raye kaler pepel.. termasuk fmily aku.. hehe.. layan.. g beraye rase mcam boria.. mane-mane rumah pun mesti ade fmily lain yg bju purple.. 

tapi yang tak suke tu time dlu.. time sekarang.. masih bersisa la skit-skit perangai tak semenggah nih.. tapi aku dah boleh terima.. haha.. dah macam nak terima nikahnye plak..

tadi tengok skema warna sesuai untuk kulit tak cerah yang aku miliki nih, warna sesuai ialah bla, pepel, bla, bla.. aish..

terngiang2 sepotong ayat dri quran.. yang feymes di status fb aku dan kawan2..  

barangkali perkara yang kamu benci itu baik untuk kamu.. dan perkara yang kamu sukai itu tidak baik untuk kamu.

okeh, wassalam.. =)


Thursday, January 27, 2011

Penghargaan

Aku ni mmg la helpless.. Nak g mane2 pun kene ayah aku hantar.. Mcm hari tu, nak g interview ayah aku  amik cuti sparuh hari untuk anak perempuan sorang dia nih.. Huhu.. Thank u ayah. =)

Ada lagi.. My dearest mak.. Aku pun tak fikir pasal baju ke ape.. Dia yang lebih tahu dari aku sendiri.. Hehe.. Tu la nampak sangat dia lagi kenal aku dri dri aku sendiri.. Huhu.. ;) thank u mak. =)

Ada lagi satu.. Bakal guru besar  10 thun lagi.. Sir ikhram.. Ececeh.. Ni bukan bodekan okeh.. Ni doa.. Hehe.. Aku nak pikir jawapan terbaik untuk menjawab dgn orang2 berkenaan pada hari penting tu, mintak tolong dgn cikgu ni la.. Hehe.. Ayat power,  boleh mintak kat dia..  Concern tahap tinggi jugak nih.. Siap call mlm n tgahari tu jugak.. Tapi baik punye aku silent hp tgahari tu.. Hehe.. Sori sori sori.. Anyway, thank u ikhram.. =)

Last but not least.. Kawan2 seperjuangan yang ada atas talian sehari sebelum tu yang wish gud luck.. Aku hargai.. Sbb aku percaya itu semua doa.. May Allah bless all of u guys, cikgu2, ikhram, pakcik zack, mak n ayah.. 

Berada di fasa mencari tapak nak mula hidup nih, susah rupa nye.. Huhu.. Tapi takpe, satu hari nanti dgn usaha yg dah dibuat mesti ada hasilnya.. =)

Monday, January 24, 2011

bertemu dan menduga

as-salam semua.. hari nih bangun awal dalam sejarah 2011 aku.. interview punye pasal.. overall, interviewer straight to the point.. takde nak bersimpang siur punye soalan.. tak yah tunggu lama-lama.. aku suke cmtu..  tapi dapat ke tak, tu tak tau lagi.. 

tapi kalo dapat dengar balik jawapan aku masa interview tadi, mmg tunggang langggang.. kejap bi kejap bm.. memang dasar rojak asli.. haha.. nasib baik orang tu ok boleh faham.. yg menemu-duga aku tadi tu amoi.. miss loh ke ape nama dia.. dia dah cakap awal2 dia senyum hari nih senyum kosong.. kalo nak keje dengan dia kene banyak inisiatif.. uuuii... bersiap sedia lah aku..

lagi satu pasal transport.. mesti ada.. kalo takde, kurang la peratusan untuk diterima.. huhu.. tawakal tawakal.. =) mmg aku  dah fikir pasal transport ni dari semester 5 lagi.. sbb tu la sem 6 amik lesen.. konon2 nak prepare la.. alhamdulillah.. dapat lesen, nak2..kete pulak takde.. tak cukup syarat la nak prepare.. huhu.. -_-'' lesen moto mmg aku tak amik.. takot aku berlipat berganda la bila nak bawak moto.. lagi2 bila berangan lalu sebelah lori nnt... uuu~ seram...

lagi satu.. kepala aku pening gile hingga saat ini.. ni salah sendri.. merujuk kpada perkara diatas.. bgun awal untuk tahun 2011.. haha.. semalam tido awal sejam dri biase.. pukul 2 pagi masuk tido.. hakhakhak.. awal kan?? ;-) baru nak revise pasal quality assurance n quality control.. memang jackpot la.. fuh.. lancar menjawab tadi.. syukur2.. tapi soalan testing product.. ala2 gagap tegar mase jawab.. nasib la.. hehe...


laporan dah habis.. wassalam..  =)




Saturday, January 22, 2011

MINAT MEMBACA RAKYAT MALAYSIA BERTAMBAH...!!

aku baru lepas baca kosmo online.. haha.. tak kisah la kalo sume orang dah tau ke belum... yang penting aku ni ha yang baru tau.. ok2, rakyat malaysia punye minat membaca dah bertambah..!! berita BAGUS..!! aku pun bersemangat nak klik untuk tau lebih lanjut.. sekali baca, mau gelak jahat aku malam2 nih.. naik 1.3 peratus.. hahahahahaha..!!  wow..!! bagus rakyat malaysia.. 


okay2.. aku suke lah dah bertambah peratus nye.. walaupun pun angka bertambahnya sangat la ciput.. at least bertambah.. kan kan kan?? hahaha.. nak gelak lagi.. tapi dalam gelak2 tu aku rase malu jugak la.. selaku rakyat malaysia.. yang kemudahan awam dah banyak yang klass 1, tapi mind set rakyat tak tau la klass ape.. mungkin klas gigih, atau mungkin lebih baik, kelas cekap barangkali.. hahaha..


anyway, marilah kita sume membaca.. buku kan melambak dari pagar depan sampai belakang rumah pun ade.. membaca meningkatkan daya fikir.. chewah..!! gaya cakap dah macam pegawai perpustakaan nagara pulak.. bila banyak baca... takde la banyak vandalisme ke rempit ke.. eh, jauhnye lari topik.. erm.. tapi logik kan?? 

okeh, babai.. jom baca buku..!! 




ps: playboy magazine tak dikira membaca okeh..!! hak3.. +_*

Friday, January 21, 2011

aku kawin hujung tahun...

salam..  baru nak ade idea.. al-maklumlah... tenang hati.. takde ape nak risau.. takde ape nak mengadu.. sunyilah la sikit blog nih.. lain lah kalo tengah emo.. sampai 3 entry satu malam.. memang rekod peribadi.. haha... dah macam ariel peter pan la pulak.. bukan sama tang skandal2 tuh.. tapi sama tang banyak idea bila sedih.. hehe.. i am innocent la-sangat..okay..!


ni teringat pasal kawan ak sorang nih.. tengah aman damai menulis, tetibe kene hack dgn sape-ntah.. tak pasal2 ciri2 inferriority complex mula bertunas.. hush... nak aje aku brain wash kaw2.. tapi dia pun banyak lagi keje lain.. harap2 kerja yang melambak tu akan menghilangkan ingatan dia pasal bnda tak guna tuh.. =D rahmat jugak sebenarnye hilang ingatan nih.. tak gitu..? hehe.. sape yg suke hack orang tak pasal2 nih memang dlm hati ade syaitan je la.. dah takde keje lain.. nak menambah dosa free2... al-bangangun punye orang..

benda lain pulak.. agak bosan di sini.. aku nak bagi tau aku dapat interview.. lepas kene mop dengan ayah aku terchinta.. main pegi hantar jela resume kat kilang plastik dengan muka plastik.. huh..!! jiwa aku bukan kat kilang la.. aku punye jiwa kat rumah.. mmg dasar suri rumah aku nih..  ok2.. aku mengaku aku malas nak keluar g keje.. tapi oleh kerana aliran hidup yang memaksa aku jadi penghutang sejak umur 20 tahun sape suruh..? lain kali nak bagi orang blaja bagi je la biasiswa ye dok... ops..! sensitif di situ..

last perenggan nih.. aku nak maklum kan blog aku takkan ade banyak gamba sebab:
aku tak de kamera canggih.. hp aku kamera VGA jer.. huhu oh.. tergedik disitu... +  aku tak keluar jalan2 melancong ke tempat cantik2 pun.. nak letak gambar pasu bunga blakang umah tak cun la plak kan.. tak gitu kawan-kawan? hahaha...

tajuk diatas tu saje jer nak menarik pembaca budiman.. hak3...  mmg la hujung tahun.. tapi tahun bila tu.. kita tak tau lagi.. sape nak isi borang daftar calon boleh lagi.. haha.. seronok2.. =D

okeh babai... =)

Tuesday, January 18, 2011

sayang sangat...

as-salam kawan-kawan ku.. tadi aku tengok tv2, hehe.. jangan memain dgn drama rtm skang.. dah upgrade.. best jugak la.. drama tadi tajuk  andai ku tahu.. hero nye rushdi ramli, heroin dia sharifah sharizah a.k.a eja.. 

 entry ni agak panjang.. kalo rajin bleh la layan..

cerita tu relax jer.. pasal suami isteri tipikal duk bandar.. dua-dua kerja.. ada anak sorang.. satu hari laki nih bawak kete macam orang mabuk.. si bini dah risau so diorang gi la klinik cek laki tu sihat ke sakit.. tau-tau laki dia ada kencing manis.. dah mula risau si bini..

esoknye kat ofis si bini borak-borak dengan kawan seofis cite pasal laki dia.. dah tu kawan si bini pulak cite pasal arwah laki dia pulak yang meninggal sebab kencing manis.. dah mula la menggelabah si bini nih.. 

the next day, the bini tak bagi si laki ni bawak kete pun.. risau punye pasal.. da~~ nasib baik laki dia cool, senyum jer ikut request si bini.. so bermula la si laki g keje balik keje bini hantar dan ambil.. haha.. my bini is my driver.. tak gitu..? haha...

dijaga nye si laki dia tu macam jaga baby.. tu tak bleh ni tak bleh.. sampai jeles anak dia... haha.. part yang paling aku suke... laki dia senyum jer... satu hari, laki dia hulur tangan bersalam dgn dia.. si bini dah mula risau.. sbb sebelum nih tak pernah pun laki dia hulur tangan untuk di-cium-salam-kan  si bini bila hantar g ofis..

tengah hari tu pulak.. kerani ofis si laki dia call, cakap si laki tu ade kat klinik.. dah si bini fikir bukan-bukan ingat laki dia dah nak mati... haha.. punye la gelabah.. sampai klinik.. tgok laki dia elok jer jalan sambil senyum.. dah.. malu sendiri si bini.. tapi still muka risau tak habis-habis.. haha..

soknye, si bini tak g kerja.. pening katanya.. terpaksa mintak si laki bawak kereta sendri.. haha.. time nih bukan dapat senyum jer.. dapat sengih lagi dari si laki.. la.. bukan i suruh u bawak i gi kerja pun, u yang beria nak hantar i kan?? takpelah.. i boleh jer bawak.. diikuti dengan senyum baik punye untuk si bini.. haha.. aku gelak2 bersama mak aku ketika ini..

lepas si laki  hantar anak ke sekolah, baru perasan ubat diabetis dia tertinggal.. erm, kalo ayah aku tak de makna nye nak patah balik amik ubat.. tapi dalam cite nih, director suruh patah balik.. sampai jer umah.. si laki panggil si bini.. senyap semacam.. panggil lagi  sampai ke bilik si laki nye.. padahal matlamat nak amik ubat tu atas meja kat dapur jer.... 

sampai bilik tgok si bini dah telentang.. ingatkan pengsan.. cek2 lubang hidung dah takde nafas dah.. cek2 leher dah tak bernadi dah.. erm....   si laki ni pun panggil la jiran sebelah.. lalu si makcik-jiran-sebelah pun cakap.. la.. baru tadi bertegur sapa kat luar rumah, dia cakap dia pening jer... huhu.. 

well well well..  mati memang kita semua tak tau bila... si bini punye la risau n takut si laki mati sbb dah ade penyakit.. alih-alih.. dia yang meninggal dulu  lepas pening 2 3 minit...  


wah... taniah kerana anda memang pembaca yg rajin!! cerita dah habis.. yeay!!

wassalam...



perempuan cantik punye perangai..

ni lah perangai2-perangai tersebut:


bila  suke, cakap tak..


bila tak suke, cakap ok jer..


bila  nak, cakap takpelah..


bila tak setuju, cakap erm..


and while doing all these things, they hope people would understand what they actually means..

tolong la.. sampai mati pun orang takkan faham sis...

erm... (dengan merujuk kepada perangai diatas)





hahahahahahahhaha.. ^o^  LOL
P/S: CANTIK tu SUBJEKTIF kan?

Monday, January 17, 2011

hobi

hobi aku adalah menukar 
background.. 

hahaha.. harap maklum..


kembang hidung tau...

nak tambah nasi tak? 
tak hingin..!!
nape? tak sedap ker? 
sedap.. tapi dah masak sikit jer.. nak tambah ape...
hehee.. ( sambil kembang kuncup hidung aku..)

yes! sambal ayam pertama yang aku masak sendiri.. hahaha.. (kembang hidung lagi..) 

Saturday, January 15, 2011

aku TUKAR lagi

musim berubah..
aku berubah..
design berubah..
korang jangan la marah..

aku memang suke design yang sebelum nih..
tapi aku rase macam jiwang la pulak..
so aku pilih warna biru laut nih..
harap korang pun suke la jugak..

(^_^)
senyum sikit..
wah.. cantiknye gigi..
boleh la senyum lame2 lagi...
tanda suke blog ni..
hehehe...





hu~ kulit..

Red flag: Persistent rash that you want to scratch raw
What it means: Dermatitis herpetiformis (DH) -- clusters of small, ferociously itchy blisters that show up repeatedly in the forearms near the elbows, the knees, the buttocks, the back, or the face or scalp -- are a hallmark of celiac disease, or an allergy to gluten. As many as one in four people with celiac disease have DH.
More clues: The rash appears on both sides of the body. Itching and burning are so intense you can hardly quit scratching. People with DH don't usually have the digestive symptoms of celiac disease, but they're intolerant of gluten just the same. DH often shows up between ages 30 and 40, and most often in people of northern European heritage.
What to do: Report the rashes to your regular doctor or a doctor who specializes in skin disorders to evaluate and rule out other causes. Blood tests and a biopsy of tissue from the small intestine are used to diagnose DH. A gluten-free diet for life is usually advised to keep symptoms at bay; this includes banishing foods, beverages, and medications that contain wheat, barley, rye, and sometimes oats. Drugs may help control the rashes.

jangan hisap dadah...

macam ade benda tak cukup la.. tolong.. tolong...


tu la.. jangan seronok sangat dengan rutin.. bila takde kan dah jadi gian... padan muka hang.. 


yela-yela.. mmg la padan.. kalo tak padan takde la gian der.. 


baik la ko pegi membaca buku ke mengelap habuk sementara nak bagi gian hilang..


ah..!! mane bleh der.. dah gian. mestilah nak yang digiankan tu jugak baru lega.. kalo aku gian nak lap habuk dan membaca buku dah lama aku wat der..


eh, gian2 pun sempat lagi membebel.. der? 


........... -__-" ................







Friday, January 14, 2011

eh, 23 dah..

baru tadi terbaca blog orang.. cite pasal mak dia tnye bila nk kawin.. umur dia baru 24.. aku dah mula trasa lain.. pastu jalan-jalan lagi.. jumpe blog orang lain (edisi 2)  pulak.. umur dia baru 22.. cite pasal perangai dia selaku penggemar warna hitam.. n pasal umur dia yg baru masuk 22 tu.. dah makin terasa lain.. ni yang rase nak menaip nih.. sebab baru tersedar seperti baru saja buku tebal terjatuh atas kaki... adoi..!

eh, aku dah 23 dah.. rase macam di alam fantasi jer selama nih.. agaknye hidup selalu dalam pengawasan dan ikut arahan, otak aku jadi malas nak 'bangun' agaknye.. rase muda jer walaupun ramai kawan-kawan yang dah mula bertunang dan akad nikah.. aku tak terfikir langsung pasal membina keluarga bahagia nih..yer2, berangan memang la selalu.. tapi fikir dan berangan adalah dua perkara yang berbeza yer kawan-kawan.. aku baru nak terfikir di pagi hari jumaat pkul 3 pagi nih.. huhu..

ape yang pasti sekarang, aku dah mula risau.. risau pasal ape tu boleh a buat teka teki.. dah dapat jawapan nnt, bleh sms trus kat aku yer.. hehe.. just joking.. erm.. handphone aku dah sunyi jer macam telefon rumah.. cume bersaiz kecik dah mudah dibawa pegi the store beli shampoo.. baikla, aku dah mula mengarut.. urgh!! aku dah 23.. terngiang-ngiang kata mak petang tadi.. "ala.. tak sampai 2 bulan lagi dah cukup 23"

terasa macam tak cantik nombor 23 tu.. ia menunjukkan nilai yang agak banyak.. tapi ape jer kemajuan diri sendiri yang dah tercapai?? fuh.. berat nih... otak dah mula berfikir nampaknye.. gud job otak... tapi banyak lagi yang aku nak kene buat selain menaip, b.walking, fb, tido, bgun, makan, housekeeping sikit2, masak nasi dll nih..

kesimpulannye.. aku terkejut aku dah 23.. mak ai.. semakin banyaknye nombor... huhu... =.=





Thursday, January 13, 2011

lelaki pandai masak mmg seksi

seksi tang mane...??
tang dia potong bawang..
bile dia angkat-angkat kuali bagi bahan cmpur sebati.. 
tang dia rase-rase dah cukup garam ke nak tambah lagi..
cakap ape yang masak waktu ni
dengan bhan yang tanam blakang rumah je..

kenapa lelaki..??
sebab dia pkai bju cukup inci..
tak payah tayang six pac pun dah cukup seksi
tgok gaye dia masak  je pun dah rase rajin nak ikut sekali

 takde senarai barang yang nak kne beli..
pandai agak bila dah cukup mase nak bubuh zuccini
 yang best bila setiap kali masak cukup rase semua skali..

tu dia chef otai si jamie oliver..
baru tengok dia masak dah rase nak buat laki..
haha.. dah la pandai masak itu ini...
tambah pulak perangai cool langsung tak bangga diri..

jamie n his baby potatoes.. hak3.. speaking gitu..

baru berangan nak wat laki... sekali  ade bini anak 3 dah.. terpakse cancel..!! haha..


yes, tak berape nak hensem.. tapi dia seperti tajuk diatas.. hahaha.. suke suke suke.. rase nak bagi hadiah sikat kat jamie nih.. agaknye byk sangat beli periuk.. tlupe nak bli sikat.. tu rambut ala2 lepas kene puting beliung.... ;-)


Wednesday, January 12, 2011

radio buruk

aku rase aku ni taste orang tua la.. huhu.. banyak-banyak chanel radio kat astro aku plih 'gold' haha.. gile vintage.. era fm, mmg dah lame tak dengar, hitz fm, bosan nak layan hiphop jer.. mix fm, bosan jugak asyik 90-an jer dari zaman kecik2.. lite fm, 80-an punye lagu aku pening nak dengar..

 nampak tu.. kan aku dengar radio gold.. walau pun umur aku baru tahap copper jer.. hehe..


radio lain?? jangan tanye, sebab ruang tamu rumah aku radio rosak je ade.. kat bilik mak aku pulak, sinar fm dgn klasik nasional tu dah default setting kat alarm.. huhu.. bukan tak layan.. cume tak bleh nak masuk jer .. maybe 10 tahun akan datang kot.. haha.. sape tahu kan?? kalau sekarang mak bukak je channel2 yang aku sebutkan diatas tu.. memang tahan sabar je la nak dengar suara nyaring2 tu tak pun keroncong2 mendayu tu sume.. kadang-kadang je la aku boleh dengar dengan ikhlas hati.. haha.. bleh tak aku tak ikhlas dengar radio.. ;-) ayah aku pulak.. haruslah ikim fm.. huwa.. alhamdulillah.. hehe.. insaf kejap.. terbaik pilihan ayah aku kan? hehe...

ni la alarm-radio kat bilik mak aku..  biase orang letak tepi katil.. tapi kat bilik mak aku baik punye atas para.. bukak mata je trus nampak pukul bape.. hehe.. mak aku sungguh praktikal orangnye.. =D


aku cume nak bagitau kat sini yang aku senang, tenang dan gembira dengar lagu omputih zaman 60-an sebab rentak dia cool je.. bagi aku la.. kalo bagi adik aku yang baru nak tumbuh jerawat tu, mmg nak muntah agaknye kalo dengar lagu yang aku ckap nih... hehe.. ingat tak lagu 'can't help fallin in love' tu? haa.. tu la contoh  lagu 60-an.. (ceh, elvis lagi)  dah banyak orang nyayi balik bagi nafas baru.. konon... haha.. nampak sangat lagu dulu-dulu best kan?? kalo tak takde la orang pilih nak nyanyi balik ye tak...?  kalo nak tau lagu dia camne.. cube carik kat almari 4shared.. ade kot.. hehe... tapi korang suke tak lagu cmni? =)




Monday, January 10, 2011

AJL 25, aku puas hati..

salam.... aku suke.. dengan semua yang nyanyi2 kat stadium putra malam nih.... walupun cik YUNA yang disukai tak menang, dia tetap terbaik di mata aku... dari muzik, suara, persembahan, even tudung, bju n kalo aku nampak kasut dia pun aku akan suke... it was perfect... 

cool artist who knows what she's up to..  saye suke yuna..!! 

walaupun tak mungkin penerbit ajl 25 akan bace entry nih, tapi aku suke nak war2kan kat blog ni supaya sume feeling2 terkejut dan tak sangka mase keputusan keluar tadi akan terluah dan hilang.. hehe.. every singer have done their best.. apetah lagi penyanyi jemputan yang memang terbaik tak kire mase mula2 atau mase penutup.. kehadapan siti kembarku.. (uweks..!! ayat tak leh pegi... bak kate cheryl samad...) patutlah kak siti ku menang je tiap2 thun dlu.. sampai tadi pun mmg terase nak menari jer dpan tv bile dgr lagu balkis n cindai tu.. 

mari berzapin dengan kak siti... hehe...

pengacara ajl.. professional terbukti..!! takde sekeping kertas pun nak umumkan artis mane wat persembahan lepas nih... siap ade detail lak tu.. tambah lagi detail nak crite tu sampai 3-5 minit.. lame tu nak cite=banyak tu nak cite... dan semuanya nampak natural.. dengan lawak gadoh2 manje faisal ismail n ally iskandar.. dgn cheryl yang cool n cute.. terbaik.. 

ana raffali.. selaku juara.. tahniah aku ucapkan.. memang terkejut.. tapi mesti ade  magic dia sendiri yang juri professional nampak malam nih.. tahniah tahniah tahniah.. dan aku mahu tabik sama cinta sempurna yang yuna bawa dengan sempurna sekali.. =D




Sunday, January 9, 2011

korang suke tak??

tayangan lubang hidung percuma.. hehe..


walaupun takde gempak ape pun renovate design blog ni.. cume tukar kaler je... tapi ade sumthing nak bagitau nih... sarah sukeeeee  dengan renovation nih..!!! =D





tumpul

salam semua.. dah lame tak buat aktiviti, dah tumpul otak nak berfikir.. urgh..!! dasar pensel tumpul betul la.. rase macam basikal kene kunci  kat tiang pun ade jugak.. patutnye bleh gi mane2 tapi duk diam jer... 

sumber gambar di sini


padahal mase kat U dulu hari2 wish nak relax setiap hari tanpe fikir pasal ape2 pun.... macam beruang2 kat bawah.. relax sungguh.. nothing to be concerned.. 


relax sangat pun bahaya da.....


tapi kalo dah lame sangat relax, cmni la jadinye...


sumber klik sini
otak beku memang tak sepatutnye terjadi.. kerana aku berada di Malaysia.. panas dan lembap sepanjang tahun.. otak aku seharusnye cair dan aktif berfikir.. sepatutnye saraf2 otak ku bersambung anatara satu sama lain... bru la pandai mcm tun  mahathir.. 




saye nak jadi pandai... tolongla sarah....





Saturday, January 8, 2011

kisah ikan yang berani

di suatu daerah di selat melaka, tinggallah ikan2, dugong, ketam, kerang, bilis, jerung dan rumpai2 laut...maka, tersebutlah kisah seekor ikan tembam yang bersisik sensitif tetapi berani... yang mampu berkawan dgn golongan udang dan kerang...

bru semalam ikan wat hal lagi.. ikan bgtau lagi pada kerang, ikan suke kerang.. cukup untuk membuatkan kerang rimas..
walaupun rase malu, ikan tebal kan muke tulis jugak.. sbb ikan mmg nak kerang tau.. takde ape yang ikan nak mintak.. cume bgtau gitu jer... mcm pemberita bce brita, org lain dengar.. tu jer.. tapi ikan dah keterlaluan bgtau kerang kot.. sampai kerang rimas..

dan hari nih kerang masuk dalam pasir.. tiap2 hari kerang suruh ikan tgok, bile cengkerangnye terbuka.. malm ni pun same,, tapi lepas tgok kejap, trus kerang cepat2 masuk balik dlam pasir.. it was obvious.. not toyota vios.. ikan tak salahkan kerang.. salah ikan sendiri jadi mcmni..

kalo ikan trus layan kerang mcm udang2 yang lain, tentu sampai sekarang kitorang mampu berbual mcm biase..tapi oleh kerana kesabaran yg nipis, ikan bgtau ikan suke kerang dua hari berturut2.. konon nye ikan bg tau waktu kerang dalam pasir..
tibe2 nampak kerang atas pasir dan msg tu kekal je kat chat box.. sah2 la kerang dah bace.. dan kerang diam.. tak tau la tanda setuju atau tanda rimas malas nak layan.. 
walau ape pun, ikan tak menyesal.. ikan lega ikan dah bagitau ape yang tersimpan dekat setahun nih.. 


sape2 yang brani nak tambah power spek mate.. bleh la bace perenggan seterusnye.. sape2 yang  sayang mata, sila close entri ini..


cukuplah ikan berlakon cool jer bila kerang kate kerang suke junior lain, pastu ikan siap bg nasihat percuma n tips2 untuk mengorat junior tanpa putus asa.. padahal pada waktu yang sama, ikan tahan jer rase kecewa nih.. ikan biarkan.. kerana ikan percaya, bukan kerang sorang je crustaceans untuk ikan cari di laut nih.. mula2 berlakon.. lame2 mmg ikan pasrah je.. ikan trima je dengan insang terbuka.. 

tapi sampai satu masa, kerang bgtau dia dah giveup sbb junior tu pasif.. ikan pun tak kisah dah waktu tu.. yang ikan tau, ikan kawan je la.. tanpa ade menyakitkan siapa2.. tak termasuk diri sendiri... 
makin hari makin rancak kami berborak, sampai hujung thun lepas, kitorang g wat gathering dgn kawan2 selaut rendah kat tgh lembah.. senang jumpe kat situ.. 

mase nak tetapkan tarikh nak gathering tu, kerang call, bgtau tarikh yang dia free, tapi sebelum tu kerang wat lawak bodoh.. "elo, ikan.. aku dah bgtau mak aku, dan dia setuju nak datang meminang 27 hribulan nih" nada confident.. cis kek.. ei... "eh, ko ni buat lawak la.." ikan cover padahal sronok baik punye.. yer.. mmg dua2 tau itu adalah lawak bodoh untuk thun 2010.. tapi ikan betina kan.. tetap sengih walau dah hbis call.. giler perasan ko ikan..


sbb kuat perasan juga lah buat ikan makin kuat perasaan nih.. smpai jadi tambah brani nak bgtau mase tgah bermain.. yer.. perigi cari timba.. panggillah ape saje.. ikan trima.. walaupun kerang dah mula main nyorok2 malam nih.. nak cari pun dah tak jumpe..






mungkin ade siri dua kalo dapat sambutan.. harap maaf, segala kesulitan mmg disengajakan.. hu~



There was an error in this gadget