Monday, January 31, 2011

bikin panas der..!

assalamualaikum... aku panas hati bila terbaca satu status nih.. "sbb 'dacing' menang, tenang pun banjir.." kalo 'bulan' menang kemarau la?? macam vodoh jer status tersebut.. ade ke patut fikir camtu? come on la... banjir tu bukan first time kat situ.. dah sejak 2006 lagi.. kat kampung aku tu tiap2 tahun air naik, tanak cakap ker "ha, tu bulan menang kat tempat tu, musim hujan tak leh nak wat ape2 la.." eh, cube la fikir panjang skit dari biase.. urgh!

aku bukan la anti bulan mahupun penyokong dacing.. dua2 pun ade kelebihan dan kurang masing2.. aku suka dgn dasar bulan, berjuang untuk hari akhir.. tapi ape yang pasti, saling kutuk mengutuk antara satu sama lain tu jadi amalan  antara bulan dan dacing.. oh, tolong la.. nabi pun tak main kutuk2 orang yer.. ish... tengok status dangkal buat aku panas skit dimusim HUJAN nih.. 

well, keeping warm in cold days are such a pleasant thing to have.. kan? 

tambah cite kat mesir, huhu.. sedih la keadaan huru hara.. bak kata kawan kau, "akhir zaman duh".. yup, bila yang dipuncak dah sangat corrupt, tindas rakyat, gile ego.. menakutkan aku untuk membayangkan berada dalam keadaan macam tu.. alhamdulillah malaysia aman..  walaupun kadang2 ade jugak yang suke nak berjangkit perangai suke kumpul ramai2 sambil bawak sepanduk.. dan aku harap, yang dipuncak negara malaysia terchinta ni berperangai elok2.. jangan la corrupt mcm tu.. ikhlas2 kan la diri.. jangan la suke belanja pegi bercuti kat dubai tido hotel mahal bayar dgn duit cukai yang rakyat bayar.. itu jahat atau lebih tepat lagi zalim. zalim bila tak letakkan sesuatu pada hak nya.. oh! saya sayang negara saya..  

ya Allah, kurniakanlah keamanan didunia ini.. 

yes, im weak.. tak de daya pun nak tolong hal2 dunia nih.. hal2 dri sendri pun tak lepas lagi.. yang aku mampu, berdoa.. maka aku berdoalah... 






itu jer nak bagitau... wassalam.. 



aku rindu la..

"sayang bini tinggal-tinggalkan, sayang anak tangan-tangankan"

pernah dengar kan? lagi-lagi zaman sekolah dulu bila belajar peribahasa... tak pun bila minggu bahasa melayu.. bnda nih bukanlah maksud nye kalo sayang bini kene selalu pergi outstation, dan bila sayang anak mesti dipukul-tampar anak tu.. tapi sebenarnye, nasihat orang dulu-dulu supaya jangan manja kan sangat anak bini tu.. tapi kalo sayang suami?? ape nak buat? nak tinggal2 ke nak tangan2 kan jugak???  tak lengkap tau nasihat nih... sah lah yang buat peribahasa ni lelaki..

aku pun bukan lah pakar sangat nak hurai peribahasa ni.. selaku manusia yang tak masuk fasa berlaki lagi.. aku harusnye no komen.. cume terfikir tajuk nih sebab tibe2 terindu.. tambah lagi semalam kawan sekolah aku punye resepsi.. jumpe balik cikgu2 sekolah.. tgok kawan jalan seiring sejalan berkepit dgn laki beliau.. menuju ke pelamin.. tak sangka langsung.. diam2 ubi, berisi.. diam2 tikah, berlaki.. hehe.. bertuah...

ade yang dah 10 thun tak jumpe.. dah tak bekelip mata tgok aku.. besar sangat yer? sori la kawan, aku buat kau terkejut.. hehe.. tapi dulu kau pun comel2 comot tapi sekarang dah mkin cantik.. serius... aku pun surprize tgok kau.. dan gembira.. =D hehe... harap2 dapat jumpe lagi..

itu jer.. wassalam.. =)

Saturday, January 29, 2011

biru kundang yang bukan pilihan

bukan pilihan aku warna pepel... bila aku masuk uitm .. warna rasmi pepel.. pastu aku masuk komander.. maka harus aku kene carik kain untuk baju kurung kaler pepel.. tercalar ciri2 aku yang anti pepel waktu tu.. 

aku tak de la suke sangat mane-mane warna.. tapi memang tak suke sangat kaler pepel.. time tu aku dah terobses dgn ketidaksukaan nih.. 

raya thun lepas.. dah macam 1 malaya janji nak baju raye kaler pepel.. termasuk fmily aku.. hehe.. layan.. g beraye rase mcam boria.. mane-mane rumah pun mesti ade fmily lain yg bju purple.. 

tapi yang tak suke tu time dlu.. time sekarang.. masih bersisa la skit-skit perangai tak semenggah nih.. tapi aku dah boleh terima.. haha.. dah macam nak terima nikahnye plak..

tadi tengok skema warna sesuai untuk kulit tak cerah yang aku miliki nih, warna sesuai ialah bla, pepel, bla, bla.. aish..

terngiang2 sepotong ayat dri quran.. yang feymes di status fb aku dan kawan2..  

barangkali perkara yang kamu benci itu baik untuk kamu.. dan perkara yang kamu sukai itu tidak baik untuk kamu.

okeh, wassalam.. =)


Thursday, January 27, 2011

Penghargaan

Aku ni mmg la helpless.. Nak g mane2 pun kene ayah aku hantar.. Mcm hari tu, nak g interview ayah aku  amik cuti sparuh hari untuk anak perempuan sorang dia nih.. Huhu.. Thank u ayah. =)

Ada lagi.. My dearest mak.. Aku pun tak fikir pasal baju ke ape.. Dia yang lebih tahu dari aku sendiri.. Hehe.. Tu la nampak sangat dia lagi kenal aku dri dri aku sendiri.. Huhu.. ;) thank u mak. =)

Ada lagi satu.. Bakal guru besar  10 thun lagi.. Sir ikhram.. Ececeh.. Ni bukan bodekan okeh.. Ni doa.. Hehe.. Aku nak pikir jawapan terbaik untuk menjawab dgn orang2 berkenaan pada hari penting tu, mintak tolong dgn cikgu ni la.. Hehe.. Ayat power,  boleh mintak kat dia..  Concern tahap tinggi jugak nih.. Siap call mlm n tgahari tu jugak.. Tapi baik punye aku silent hp tgahari tu.. Hehe.. Sori sori sori.. Anyway, thank u ikhram.. =)

Last but not least.. Kawan2 seperjuangan yang ada atas talian sehari sebelum tu yang wish gud luck.. Aku hargai.. Sbb aku percaya itu semua doa.. May Allah bless all of u guys, cikgu2, ikhram, pakcik zack, mak n ayah.. 

Berada di fasa mencari tapak nak mula hidup nih, susah rupa nye.. Huhu.. Tapi takpe, satu hari nanti dgn usaha yg dah dibuat mesti ada hasilnya.. =)

Monday, January 24, 2011

bertemu dan menduga

as-salam semua.. hari nih bangun awal dalam sejarah 2011 aku.. interview punye pasal.. overall, interviewer straight to the point.. takde nak bersimpang siur punye soalan.. tak yah tunggu lama-lama.. aku suke cmtu..  tapi dapat ke tak, tu tak tau lagi.. 

tapi kalo dapat dengar balik jawapan aku masa interview tadi, mmg tunggang langggang.. kejap bi kejap bm.. memang dasar rojak asli.. haha.. nasib baik orang tu ok boleh faham.. yg menemu-duga aku tadi tu amoi.. miss loh ke ape nama dia.. dia dah cakap awal2 dia senyum hari nih senyum kosong.. kalo nak keje dengan dia kene banyak inisiatif.. uuuii... bersiap sedia lah aku..

lagi satu pasal transport.. mesti ada.. kalo takde, kurang la peratusan untuk diterima.. huhu.. tawakal tawakal.. =) mmg aku  dah fikir pasal transport ni dari semester 5 lagi.. sbb tu la sem 6 amik lesen.. konon2 nak prepare la.. alhamdulillah.. dapat lesen, nak2..kete pulak takde.. tak cukup syarat la nak prepare.. huhu.. -_-'' lesen moto mmg aku tak amik.. takot aku berlipat berganda la bila nak bawak moto.. lagi2 bila berangan lalu sebelah lori nnt... uuu~ seram...

lagi satu.. kepala aku pening gile hingga saat ini.. ni salah sendri.. merujuk kpada perkara diatas.. bgun awal untuk tahun 2011.. haha.. semalam tido awal sejam dri biase.. pukul 2 pagi masuk tido.. hakhakhak.. awal kan?? ;-) baru nak revise pasal quality assurance n quality control.. memang jackpot la.. fuh.. lancar menjawab tadi.. syukur2.. tapi soalan testing product.. ala2 gagap tegar mase jawab.. nasib la.. hehe...


laporan dah habis.. wassalam..  =)




Saturday, January 22, 2011

MINAT MEMBACA RAKYAT MALAYSIA BERTAMBAH...!!

aku baru lepas baca kosmo online.. haha.. tak kisah la kalo sume orang dah tau ke belum... yang penting aku ni ha yang baru tau.. ok2, rakyat malaysia punye minat membaca dah bertambah..!! berita BAGUS..!! aku pun bersemangat nak klik untuk tau lebih lanjut.. sekali baca, mau gelak jahat aku malam2 nih.. naik 1.3 peratus.. hahahahahaha..!!  wow..!! bagus rakyat malaysia.. 


okay2.. aku suke lah dah bertambah peratus nye.. walaupun pun angka bertambahnya sangat la ciput.. at least bertambah.. kan kan kan?? hahaha.. nak gelak lagi.. tapi dalam gelak2 tu aku rase malu jugak la.. selaku rakyat malaysia.. yang kemudahan awam dah banyak yang klass 1, tapi mind set rakyat tak tau la klass ape.. mungkin klas gigih, atau mungkin lebih baik, kelas cekap barangkali.. hahaha..


anyway, marilah kita sume membaca.. buku kan melambak dari pagar depan sampai belakang rumah pun ade.. membaca meningkatkan daya fikir.. chewah..!! gaya cakap dah macam pegawai perpustakaan nagara pulak.. bila banyak baca... takde la banyak vandalisme ke rempit ke.. eh, jauhnye lari topik.. erm.. tapi logik kan?? 

okeh, babai.. jom baca buku..!! 




ps: playboy magazine tak dikira membaca okeh..!! hak3.. +_*

Friday, January 21, 2011

aku kawin hujung tahun...

salam..  baru nak ade idea.. al-maklumlah... tenang hati.. takde ape nak risau.. takde ape nak mengadu.. sunyilah la sikit blog nih.. lain lah kalo tengah emo.. sampai 3 entry satu malam.. memang rekod peribadi.. haha... dah macam ariel peter pan la pulak.. bukan sama tang skandal2 tuh.. tapi sama tang banyak idea bila sedih.. hehe.. i am innocent la-sangat..okay..!


ni teringat pasal kawan ak sorang nih.. tengah aman damai menulis, tetibe kene hack dgn sape-ntah.. tak pasal2 ciri2 inferriority complex mula bertunas.. hush... nak aje aku brain wash kaw2.. tapi dia pun banyak lagi keje lain.. harap2 kerja yang melambak tu akan menghilangkan ingatan dia pasal bnda tak guna tuh.. =D rahmat jugak sebenarnye hilang ingatan nih.. tak gitu..? hehe.. sape yg suke hack orang tak pasal2 nih memang dlm hati ade syaitan je la.. dah takde keje lain.. nak menambah dosa free2... al-bangangun punye orang..

benda lain pulak.. agak bosan di sini.. aku nak bagi tau aku dapat interview.. lepas kene mop dengan ayah aku terchinta.. main pegi hantar jela resume kat kilang plastik dengan muka plastik.. huh..!! jiwa aku bukan kat kilang la.. aku punye jiwa kat rumah.. mmg dasar suri rumah aku nih..  ok2.. aku mengaku aku malas nak keluar g keje.. tapi oleh kerana aliran hidup yang memaksa aku jadi penghutang sejak umur 20 tahun sape suruh..? lain kali nak bagi orang blaja bagi je la biasiswa ye dok... ops..! sensitif di situ..

last perenggan nih.. aku nak maklum kan blog aku takkan ade banyak gamba sebab:
aku tak de kamera canggih.. hp aku kamera VGA jer.. huhu oh.. tergedik disitu... +  aku tak keluar jalan2 melancong ke tempat cantik2 pun.. nak letak gambar pasu bunga blakang umah tak cun la plak kan.. tak gitu kawan-kawan? hahaha...

tajuk diatas tu saje jer nak menarik pembaca budiman.. hak3...  mmg la hujung tahun.. tapi tahun bila tu.. kita tak tau lagi.. sape nak isi borang daftar calon boleh lagi.. haha.. seronok2.. =D

okeh babai... =)

Tuesday, January 18, 2011

sayang sangat...

as-salam kawan-kawan ku.. tadi aku tengok tv2, hehe.. jangan memain dgn drama rtm skang.. dah upgrade.. best jugak la.. drama tadi tajuk  andai ku tahu.. hero nye rushdi ramli, heroin dia sharifah sharizah a.k.a eja.. 

 entry ni agak panjang.. kalo rajin bleh la layan..

cerita tu relax jer.. pasal suami isteri tipikal duk bandar.. dua-dua kerja.. ada anak sorang.. satu hari laki nih bawak kete macam orang mabuk.. si bini dah risau so diorang gi la klinik cek laki tu sihat ke sakit.. tau-tau laki dia ada kencing manis.. dah mula risau si bini..

esoknye kat ofis si bini borak-borak dengan kawan seofis cite pasal laki dia.. dah tu kawan si bini pulak cite pasal arwah laki dia pulak yang meninggal sebab kencing manis.. dah mula la menggelabah si bini nih.. 

the next day, the bini tak bagi si laki ni bawak kete pun.. risau punye pasal.. da~~ nasib baik laki dia cool, senyum jer ikut request si bini.. so bermula la si laki g keje balik keje bini hantar dan ambil.. haha.. my bini is my driver.. tak gitu..? haha...

dijaga nye si laki dia tu macam jaga baby.. tu tak bleh ni tak bleh.. sampai jeles anak dia... haha.. part yang paling aku suke... laki dia senyum jer... satu hari, laki dia hulur tangan bersalam dgn dia.. si bini dah mula risau.. sbb sebelum nih tak pernah pun laki dia hulur tangan untuk di-cium-salam-kan  si bini bila hantar g ofis..

tengah hari tu pulak.. kerani ofis si laki dia call, cakap si laki tu ade kat klinik.. dah si bini fikir bukan-bukan ingat laki dia dah nak mati... haha.. punye la gelabah.. sampai klinik.. tgok laki dia elok jer jalan sambil senyum.. dah.. malu sendiri si bini.. tapi still muka risau tak habis-habis.. haha..

soknye, si bini tak g kerja.. pening katanya.. terpaksa mintak si laki bawak kereta sendri.. haha.. time nih bukan dapat senyum jer.. dapat sengih lagi dari si laki.. la.. bukan i suruh u bawak i gi kerja pun, u yang beria nak hantar i kan?? takpelah.. i boleh jer bawak.. diikuti dengan senyum baik punye untuk si bini.. haha.. aku gelak2 bersama mak aku ketika ini..

lepas si laki  hantar anak ke sekolah, baru perasan ubat diabetis dia tertinggal.. erm, kalo ayah aku tak de makna nye nak patah balik amik ubat.. tapi dalam cite nih, director suruh patah balik.. sampai jer umah.. si laki panggil si bini.. senyap semacam.. panggil lagi  sampai ke bilik si laki nye.. padahal matlamat nak amik ubat tu atas meja kat dapur jer.... 

sampai bilik tgok si bini dah telentang.. ingatkan pengsan.. cek2 lubang hidung dah takde nafas dah.. cek2 leher dah tak bernadi dah.. erm....   si laki ni pun panggil la jiran sebelah.. lalu si makcik-jiran-sebelah pun cakap.. la.. baru tadi bertegur sapa kat luar rumah, dia cakap dia pening jer... huhu.. 

well well well..  mati memang kita semua tak tau bila... si bini punye la risau n takut si laki mati sbb dah ade penyakit.. alih-alih.. dia yang meninggal dulu  lepas pening 2 3 minit...  


wah... taniah kerana anda memang pembaca yg rajin!! cerita dah habis.. yeay!!

wassalam...



perempuan cantik punye perangai..

ni lah perangai2-perangai tersebut:


bila  suke, cakap tak..


bila tak suke, cakap ok jer..


bila  nak, cakap takpelah..


bila tak setuju, cakap erm..


and while doing all these things, they hope people would understand what they actually means..

tolong la.. sampai mati pun orang takkan faham sis...

erm... (dengan merujuk kepada perangai diatas)





hahahahahahahhaha.. ^o^  LOL
P/S: CANTIK tu SUBJEKTIF kan?

Monday, January 17, 2011

hobi

hobi aku adalah menukar 
background.. 

hahaha.. harap maklum..


kembang hidung tau...

nak tambah nasi tak? 
tak hingin..!!
nape? tak sedap ker? 
sedap.. tapi dah masak sikit jer.. nak tambah ape...
hehee.. ( sambil kembang kuncup hidung aku..)

yes! sambal ayam pertama yang aku masak sendiri.. hahaha.. (kembang hidung lagi..) 

Saturday, January 15, 2011

aku TUKAR lagi

musim berubah..
aku berubah..
design berubah..
korang jangan la marah..

aku memang suke design yang sebelum nih..
tapi aku rase macam jiwang la pulak..
so aku pilih warna biru laut nih..
harap korang pun suke la jugak..

(^_^)
senyum sikit..
wah.. cantiknye gigi..
boleh la senyum lame2 lagi...
tanda suke blog ni..
hehehe...





hu~ kulit..

Red flag: Persistent rash that you want to scratch raw
What it means: Dermatitis herpetiformis (DH) -- clusters of small, ferociously itchy blisters that show up repeatedly in the forearms near the elbows, the knees, the buttocks, the back, or the face or scalp -- are a hallmark of celiac disease, or an allergy to gluten. As many as one in four people with celiac disease have DH.
More clues: The rash appears on both sides of the body. Itching and burning are so intense you can hardly quit scratching. People with DH don't usually have the digestive symptoms of celiac disease, but they're intolerant of gluten just the same. DH often shows up between ages 30 and 40, and most often in people of northern European heritage.
What to do: Report the rashes to your regular doctor or a doctor who specializes in skin disorders to evaluate and rule out other causes. Blood tests and a biopsy of tissue from the small intestine are used to diagnose DH. A gluten-free diet for life is usually advised to keep symptoms at bay; this includes banishing foods, beverages, and medications that contain wheat, barley, rye, and sometimes oats. Drugs may help control the rashes.

jangan hisap dadah...

macam ade benda tak cukup la.. tolong.. tolong...


tu la.. jangan seronok sangat dengan rutin.. bila takde kan dah jadi gian... padan muka hang.. 


yela-yela.. mmg la padan.. kalo tak padan takde la gian der.. 


baik la ko pegi membaca buku ke mengelap habuk sementara nak bagi gian hilang..


ah..!! mane bleh der.. dah gian. mestilah nak yang digiankan tu jugak baru lega.. kalo aku gian nak lap habuk dan membaca buku dah lama aku wat der..


eh, gian2 pun sempat lagi membebel.. der? 


........... -__-" ................







Friday, January 14, 2011

eh, 23 dah..

baru tadi terbaca blog orang.. cite pasal mak dia tnye bila nk kawin.. umur dia baru 24.. aku dah mula trasa lain.. pastu jalan-jalan lagi.. jumpe blog orang lain (edisi 2)  pulak.. umur dia baru 22.. cite pasal perangai dia selaku penggemar warna hitam.. n pasal umur dia yg baru masuk 22 tu.. dah makin terasa lain.. ni yang rase nak menaip nih.. sebab baru tersedar seperti baru saja buku tebal terjatuh atas kaki... adoi..!

eh, aku dah 23 dah.. rase macam di alam fantasi jer selama nih.. agaknye hidup selalu dalam pengawasan dan ikut arahan, otak aku jadi malas nak 'bangun' agaknye.. rase muda jer walaupun ramai kawan-kawan yang dah mula bertunang dan akad nikah.. aku tak terfikir langsung pasal membina keluarga bahagia nih..yer2, berangan memang la selalu.. tapi fikir dan berangan adalah dua perkara yang berbeza yer kawan-kawan.. aku baru nak terfikir di pagi hari jumaat pkul 3 pagi nih.. huhu..

ape yang pasti sekarang, aku dah mula risau.. risau pasal ape tu boleh a buat teka teki.. dah dapat jawapan nnt, bleh sms trus kat aku yer.. hehe.. just joking.. erm.. handphone aku dah sunyi jer macam telefon rumah.. cume bersaiz kecik dah mudah dibawa pegi the store beli shampoo.. baikla, aku dah mula mengarut.. urgh!! aku dah 23.. terngiang-ngiang kata mak petang tadi.. "ala.. tak sampai 2 bulan lagi dah cukup 23"

terasa macam tak cantik nombor 23 tu.. ia menunjukkan nilai yang agak banyak.. tapi ape jer kemajuan diri sendiri yang dah tercapai?? fuh.. berat nih... otak dah mula berfikir nampaknye.. gud job otak... tapi banyak lagi yang aku nak kene buat selain menaip, b.walking, fb, tido, bgun, makan, housekeeping sikit2, masak nasi dll nih..

kesimpulannye.. aku terkejut aku dah 23.. mak ai.. semakin banyaknye nombor... huhu... =.=





Thursday, January 13, 2011

lelaki pandai masak mmg seksi

seksi tang mane...??
tang dia potong bawang..
bile dia angkat-angkat kuali bagi bahan cmpur sebati.. 
tang dia rase-rase dah cukup garam ke nak tambah lagi..
cakap ape yang masak waktu ni
dengan bhan yang tanam blakang rumah je..

kenapa lelaki..??
sebab dia pkai bju cukup inci..
tak payah tayang six pac pun dah cukup seksi
tgok gaye dia masak  je pun dah rase rajin nak ikut sekali

 takde senarai barang yang nak kne beli..
pandai agak bila dah cukup mase nak bubuh zuccini
 yang best bila setiap kali masak cukup rase semua skali..

tu dia chef otai si jamie oliver..
baru tengok dia masak dah rase nak buat laki..
haha.. dah la pandai masak itu ini...
tambah pulak perangai cool langsung tak bangga diri..

jamie n his baby potatoes.. hak3.. speaking gitu..

baru berangan nak wat laki... sekali  ade bini anak 3 dah.. terpakse cancel..!! haha..


yes, tak berape nak hensem.. tapi dia seperti tajuk diatas.. hahaha.. suke suke suke.. rase nak bagi hadiah sikat kat jamie nih.. agaknye byk sangat beli periuk.. tlupe nak bli sikat.. tu rambut ala2 lepas kene puting beliung.... ;-)


Wednesday, January 12, 2011

radio buruk

aku rase aku ni taste orang tua la.. huhu.. banyak-banyak chanel radio kat astro aku plih 'gold' haha.. gile vintage.. era fm, mmg dah lame tak dengar, hitz fm, bosan nak layan hiphop jer.. mix fm, bosan jugak asyik 90-an jer dari zaman kecik2.. lite fm, 80-an punye lagu aku pening nak dengar..

 nampak tu.. kan aku dengar radio gold.. walau pun umur aku baru tahap copper jer.. hehe..


radio lain?? jangan tanye, sebab ruang tamu rumah aku radio rosak je ade.. kat bilik mak aku pulak, sinar fm dgn klasik nasional tu dah default setting kat alarm.. huhu.. bukan tak layan.. cume tak bleh nak masuk jer .. maybe 10 tahun akan datang kot.. haha.. sape tahu kan?? kalau sekarang mak bukak je channel2 yang aku sebutkan diatas tu.. memang tahan sabar je la nak dengar suara nyaring2 tu tak pun keroncong2 mendayu tu sume.. kadang-kadang je la aku boleh dengar dengan ikhlas hati.. haha.. bleh tak aku tak ikhlas dengar radio.. ;-) ayah aku pulak.. haruslah ikim fm.. huwa.. alhamdulillah.. hehe.. insaf kejap.. terbaik pilihan ayah aku kan? hehe...

ni la alarm-radio kat bilik mak aku..  biase orang letak tepi katil.. tapi kat bilik mak aku baik punye atas para.. bukak mata je trus nampak pukul bape.. hehe.. mak aku sungguh praktikal orangnye.. =D


aku cume nak bagitau kat sini yang aku senang, tenang dan gembira dengar lagu omputih zaman 60-an sebab rentak dia cool je.. bagi aku la.. kalo bagi adik aku yang baru nak tumbuh jerawat tu, mmg nak muntah agaknye kalo dengar lagu yang aku ckap nih... hehe.. ingat tak lagu 'can't help fallin in love' tu? haa.. tu la contoh  lagu 60-an.. (ceh, elvis lagi)  dah banyak orang nyayi balik bagi nafas baru.. konon... haha.. nampak sangat lagu dulu-dulu best kan?? kalo tak takde la orang pilih nak nyanyi balik ye tak...?  kalo nak tau lagu dia camne.. cube carik kat almari 4shared.. ade kot.. hehe... tapi korang suke tak lagu cmni? =)




Monday, January 10, 2011

AJL 25, aku puas hati..

salam.... aku suke.. dengan semua yang nyanyi2 kat stadium putra malam nih.... walupun cik YUNA yang disukai tak menang, dia tetap terbaik di mata aku... dari muzik, suara, persembahan, even tudung, bju n kalo aku nampak kasut dia pun aku akan suke... it was perfect... 

cool artist who knows what she's up to..  saye suke yuna..!! 

walaupun tak mungkin penerbit ajl 25 akan bace entry nih, tapi aku suke nak war2kan kat blog ni supaya sume feeling2 terkejut dan tak sangka mase keputusan keluar tadi akan terluah dan hilang.. hehe.. every singer have done their best.. apetah lagi penyanyi jemputan yang memang terbaik tak kire mase mula2 atau mase penutup.. kehadapan siti kembarku.. (uweks..!! ayat tak leh pegi... bak kate cheryl samad...) patutlah kak siti ku menang je tiap2 thun dlu.. sampai tadi pun mmg terase nak menari jer dpan tv bile dgr lagu balkis n cindai tu.. 

mari berzapin dengan kak siti... hehe...

pengacara ajl.. professional terbukti..!! takde sekeping kertas pun nak umumkan artis mane wat persembahan lepas nih... siap ade detail lak tu.. tambah lagi detail nak crite tu sampai 3-5 minit.. lame tu nak cite=banyak tu nak cite... dan semuanya nampak natural.. dengan lawak gadoh2 manje faisal ismail n ally iskandar.. dgn cheryl yang cool n cute.. terbaik.. 

ana raffali.. selaku juara.. tahniah aku ucapkan.. memang terkejut.. tapi mesti ade  magic dia sendiri yang juri professional nampak malam nih.. tahniah tahniah tahniah.. dan aku mahu tabik sama cinta sempurna yang yuna bawa dengan sempurna sekali.. =D




Sunday, January 9, 2011

korang suke tak??

tayangan lubang hidung percuma.. hehe..


walaupun takde gempak ape pun renovate design blog ni.. cume tukar kaler je... tapi ade sumthing nak bagitau nih... sarah sukeeeee  dengan renovation nih..!!! =D





tumpul

salam semua.. dah lame tak buat aktiviti, dah tumpul otak nak berfikir.. urgh..!! dasar pensel tumpul betul la.. rase macam basikal kene kunci  kat tiang pun ade jugak.. patutnye bleh gi mane2 tapi duk diam jer... 

sumber gambar di sini


padahal mase kat U dulu hari2 wish nak relax setiap hari tanpe fikir pasal ape2 pun.... macam beruang2 kat bawah.. relax sungguh.. nothing to be concerned.. 


relax sangat pun bahaya da.....


tapi kalo dah lame sangat relax, cmni la jadinye...


sumber klik sini
otak beku memang tak sepatutnye terjadi.. kerana aku berada di Malaysia.. panas dan lembap sepanjang tahun.. otak aku seharusnye cair dan aktif berfikir.. sepatutnye saraf2 otak ku bersambung anatara satu sama lain... bru la pandai mcm tun  mahathir.. 




saye nak jadi pandai... tolongla sarah....





Saturday, January 8, 2011

kisah ikan yang berani

di suatu daerah di selat melaka, tinggallah ikan2, dugong, ketam, kerang, bilis, jerung dan rumpai2 laut...maka, tersebutlah kisah seekor ikan tembam yang bersisik sensitif tetapi berani... yang mampu berkawan dgn golongan udang dan kerang...

bru semalam ikan wat hal lagi.. ikan bgtau lagi pada kerang, ikan suke kerang.. cukup untuk membuatkan kerang rimas..
walaupun rase malu, ikan tebal kan muke tulis jugak.. sbb ikan mmg nak kerang tau.. takde ape yang ikan nak mintak.. cume bgtau gitu jer... mcm pemberita bce brita, org lain dengar.. tu jer.. tapi ikan dah keterlaluan bgtau kerang kot.. sampai kerang rimas..

dan hari nih kerang masuk dalam pasir.. tiap2 hari kerang suruh ikan tgok, bile cengkerangnye terbuka.. malm ni pun same,, tapi lepas tgok kejap, trus kerang cepat2 masuk balik dlam pasir.. it was obvious.. not toyota vios.. ikan tak salahkan kerang.. salah ikan sendiri jadi mcmni..

kalo ikan trus layan kerang mcm udang2 yang lain, tentu sampai sekarang kitorang mampu berbual mcm biase..tapi oleh kerana kesabaran yg nipis, ikan bgtau ikan suke kerang dua hari berturut2.. konon nye ikan bg tau waktu kerang dalam pasir..
tibe2 nampak kerang atas pasir dan msg tu kekal je kat chat box.. sah2 la kerang dah bace.. dan kerang diam.. tak tau la tanda setuju atau tanda rimas malas nak layan.. 
walau ape pun, ikan tak menyesal.. ikan lega ikan dah bagitau ape yang tersimpan dekat setahun nih.. 


sape2 yang brani nak tambah power spek mate.. bleh la bace perenggan seterusnye.. sape2 yang  sayang mata, sila close entri ini..


cukuplah ikan berlakon cool jer bila kerang kate kerang suke junior lain, pastu ikan siap bg nasihat percuma n tips2 untuk mengorat junior tanpa putus asa.. padahal pada waktu yang sama, ikan tahan jer rase kecewa nih.. ikan biarkan.. kerana ikan percaya, bukan kerang sorang je crustaceans untuk ikan cari di laut nih.. mula2 berlakon.. lame2 mmg ikan pasrah je.. ikan trima je dengan insang terbuka.. 

tapi sampai satu masa, kerang bgtau dia dah giveup sbb junior tu pasif.. ikan pun tak kisah dah waktu tu.. yang ikan tau, ikan kawan je la.. tanpa ade menyakitkan siapa2.. tak termasuk diri sendiri... 
makin hari makin rancak kami berborak, sampai hujung thun lepas, kitorang g wat gathering dgn kawan2 selaut rendah kat tgh lembah.. senang jumpe kat situ.. 

mase nak tetapkan tarikh nak gathering tu, kerang call, bgtau tarikh yang dia free, tapi sebelum tu kerang wat lawak bodoh.. "elo, ikan.. aku dah bgtau mak aku, dan dia setuju nak datang meminang 27 hribulan nih" nada confident.. cis kek.. ei... "eh, ko ni buat lawak la.." ikan cover padahal sronok baik punye.. yer.. mmg dua2 tau itu adalah lawak bodoh untuk thun 2010.. tapi ikan betina kan.. tetap sengih walau dah hbis call.. giler perasan ko ikan..


sbb kuat perasan juga lah buat ikan makin kuat perasaan nih.. smpai jadi tambah brani nak bgtau mase tgah bermain.. yer.. perigi cari timba.. panggillah ape saje.. ikan trima.. walaupun kerang dah mula main nyorok2 malam nih.. nak cari pun dah tak jumpe..






mungkin ade siri dua kalo dapat sambutan.. harap maaf, segala kesulitan mmg disengajakan.. hu~



Thursday, January 6, 2011

versi melayu

mujur awak ade masa untuk jumpa saya lagi
awak sihat? family awak ok?
dah lama tak dengar cite diorang
dah bagus awak sekarang, kerje pun makin sibuk 
kite cakap sikit je, bukan ape..
tak sesuai borak lame-lame

kali terakhir kita jumpe 
saya buat awak bengang
awak bagi bunga tapi saya buang jer biar mati



sejak akhir-akhir ni saya susah nak lelap mata
selalu teringat benda lepas-lepas
bile birthday awak tibe, saya wat bodoh jer tak call
tringat mase dulu-dulu
mase awak tengah gelak-gelak dalam kelas
saye suke awak rupenye
pastu mase musim hujan
awak datang 
awak bagitau awak suke saye
tapi saye tak terima pun..


maka sekarang walaupun malu saye tak kisah.. 
saya nak mintak maaf sebab tak terima terima awak dulu..
saya nak ulang semula
kebebasan ni takde makna bila selalu rindu kat awak
saya harap saye dapat ulang semula
dan buat dengan betul....


mungkin ni harapan jer
hanya angan kosong
tapi kalo jodoh kita ade, 
saya janji saya jaga elok-elok...



p/s:  semua ayat diatas adalah alih bahasa dari lagu back to december-taylor swift.. para pembaca diharap jangan touching2 selepas membaca entri diatas.. hehehe.. 

thanks for reading.. =)

Wednesday, January 5, 2011

segmen insan tersayang


entry ini khas aku buat untuk menyahut cabaran kawan blogger baru yang dikenali dgn nama al-hakim.. mula- mula aku rase menarik tapi macam nak tanak jer buat benda nih, sebab tak tau nak tag kat sape-sape.. huhu.. tapi lepas al-hakim singgah sini petang tadi, tibe-tibe rase semangat la pulak nak buat.. =)

nak bagi definisi je lah senang kan? korang pun boleh tau sedikit detail.. insan ni sebenar nya ayat bahasa arab.. tapi kalo jamak jadi nas.. selalu dengar bile baca quran kan? bagus-bagus.. =) sumber klik sini

tersayang, definisi nye tersangat la diketahui oleh kita semua kan? maka, tak perlu aku menaip maknanye dah.. aa? nak jugak?? hehe.. tersayang ni same dengan paling sayang.. paling menunjukkan perasaan atau perlakuan yang teratas sekali.. menguasai yang lain.. tu la maksud paling.. okeh.. =)

list of my sayangsss are:

  1. bonda ku  (13 nov 19**)
  2. ayahanda ku (14 okt 19**)
  3. adinda adliku (27 julai 19**)
  4. adinda hilmiku (14 feb 19**)
  5. ainil hawa sahabatku (18 dec 19**)
wishes to them:
  1. mak, syurga dibawah telapak kakimu.. sewajibnya kasih sayangku tumpah kepadamu...
  2. ayah, punca keyakinan ku.. takkan ku lupakan jasamu..
  3. li, teman gaduh dan teman pengubat sunyi dirumah.. akak sayang selalu..
  4. mie, walaupun selalu bz, tapi kebolehanmu itu selalu akak jadikan inspirasi..
  5. ainil, kau mengajar ku erti sahabat tanpa disedari.. terima kasih cayang.. =)
rakan-rakan yang saye suke nak tag:
tugas selesai.. (^_^)V  first time.. boleh la kan?? encik al-hakim.. 






thanks for reading...=)

yakin takat kaki gunung

assalamualaikum... tadi tangan aku gatal nak klik main kuiz kat facebook.. haruslah kuiz psikologi yang aku pilih... tajuknye, ketahui tahap psikologi mu.. 

soalan yang di beri sangat berlapik.. pasal alam sekitar.. ape tindakan kita.. ape pilihan kita.. tapi sume tu ade makna dari segi psikologinya.. aku memang suke benda-benda camnih.. jawab sehabis jujur.. sebab part yang paling best bila tau result.. kenal la jugak dengan diri sendiri.. lagila tuan punye badan ni short term memory lost, memang selalu nak kene repeat pasal diri sendiri kepada diri sendiri... -__-"  yang aku ingat2 lupe pasal soalan kuiz tu ialah....

pantai jenis apekah yang anda bayangkan? 
  1. kelabu
  2. jernih
  3. hitam
  4. biase2 jer
kalo anda sedang berada di gunung, di bahagian manakah anda berada?
  1. kaki gunung
  2. tengah gunung
  3. puncak gunung
kalo korang pilih ape?? aku pilih laut jernih.. and part gunung tu aku pilih kaki gunung.. terbayang kalo gunung meletup, ade can lagi nak lari.. huhu... result dia, ade best, ade tak best.. huhu.. part yang best, perangai aku senang untuk difahami walau degil.. hehe.. dan yang tak best nye, gunung itu adalah gambaran keyakinan mu terhadap diri sendiri.. huwaaa..! takat kaki gunung jer? elo... aku percaya diri aku lebih dari itu okeh.. yer.. ini adalah ayat seorang perempuan yang tak puas hati dengan result yang diberi.. 

baru nak naik semangat.. boleh pulak jawab kuiz mengong nih.. ei........ tak suke, tak suke, tak suke.....!!!





thanks for passing by.. -__-

Monday, January 3, 2011

nak je, dapat...

salam semua.. rase nak menaip.. walaupun hujan lebat kat luar tu.. line broadband waktu nih sangat cemerlang.. jadi aku rase baik lah kiranya jika aku mengambil kesempatan ini untuk menaip..

baru tadi baca pasal LUA = Law of Universal Attraction.. ateh name penulisnye.. sumber klik sini ... aku pernah pergi kursus yang diajar oleh pak teh ni.. sangat cool orangnye.. dia ajar aku dan peserta lain tentang percaya diri sendiri dan paling utama sekali, percaya dengan kuasa Allah.. maka, ape jugak yang kita fokuskan tu akan jadi nyata bila kita yakin dengan Allah... simple jer kan? yer..  yang penting, HATI...

yang paling aku ingat waktu pergi kursus tu, bila dia cakap, "ok, sekarang saya nak anda semua JANGAN bayangkan seekor monyet yang naik basikal, kat belakang basikal tu ade 3 biji kelapa" haha.. cayelah.. sah-sah la itu yang aku bayangkan.. same jugak dengan peserta lain waktu tu.. waktu korang bace tadi pun mesti same kan kan kan? hehe.. ;-) 

hehe.. tringat mase kat sekolah tahun lepas, bila aku suruh budak-budak tu jangan bising, tambah bising lagi ade.. hahaha.. macam disuruh-suruh.. bila dah tau pasal benda nih, aku dah tak guna perkataan 'jangan' lagi... aku guna perkataan TOLONG..  tolong senyap, tolong duduk, tolong offline.. tolong bla bla bla... berkesan jugak.. tq ateh.. =)

erm, kesimpulannye, orang lebih suka bila diminta 'tolong', dari diarahkan 'jangan'... kan? 




thanks for passing by... =)




Sunday, January 2, 2011

nenek makan daun dah pergi

pagi-pagi lagi ayahanda dah kejut.. pelik la pulak... selama nih tak pun nak kejutkan aku bangun.. rupe-rupenye ayahanda dan bonda nak balik kampung.. nenek saudara aku baru meninggal pagi tadi.. (T_T) mase mula- mula dengar tu tak perasan lagi.. lepas basuh muke baru la sedar.. nenek saudara aku.. huhu..

tiap kali raya, mesti singgah rumah dia... kalo tak singgah nanti dia marah.. huhu.. aku seronok bila sampai sana.. sebab dia layan macam cucu sendiri.. mungkin sebab dulu dia yang jaga bonda aku.. huhu.. nenek kandung aku meninggal time umur bonda aku 4 tahun.. (T_T) aku tak pernah tengok muke dia, tapi pak ngah selalu kata muka bonda same macam arwah nenda..

setiap kali nak pegi rumah nenek saudara aku, adik-adik ku sayang selalu buat muke boring.. sebab kat situ takde member nak buat borak.. cume dengar bonda n ayahnda berbual dgn nenek saudara aku.. aku tak kisah.. ntah kenapa, mungkin perangai budak laki dengan perempuan berbeza..

tapi ayahanda selalu cakap, kita kene la ziarah orang tua.. sementara masih hidup nih.. mase dengar tu tak de perasaan pun.. masuk telinga kanan, simpan dalam memori.. takde kaitan dengan ape-ape rasa.. tapi sekarang aku terasa sangat.. (T_T) betul sangat ape yang ayahanda aku cakap.. tambah lagi aku ade kat rumah berdua dengan adik je.. asyik terfikir pasal benda nih jer..  teringat muka nenek saudara aku tu.. tapi takde gambar nak share kat sini..

masa kecik dulu, aku tengok nenek saudara aku nih syok je makan sireh.. aku tak tau ape name daun tu.. bila balik rumah, aku tanye la kat bonda aku, "mak, nape nenek tu makan daun?" sah-sah2 la kene gelak dulu satu rumah, baru dapat jawapan.. tapi tak berapa nak menjawab soalan rasenye.. huhu.. mak aku jawab. "nenek tu bukan makan daun. nenek makan sireh.." memang lekat la title tu setiap kali kitorang nak pegi rumah dia.. dan setiap kali tu jugak la aku buat pemerhatian tengok dia makan sireh dengan penuh tertib.. huwa... (T_T)

korang kenal kan daun sireh? huhu.. sumber
secalit kapur >>>> letak kat sireh >>>> amik pinang yang dah racik >>>> bungkus dalam daun tu >>>>makan

aku pernah try rase daun sireh dia, memang sangat pahit.. sekarang dah takde dah nenek saudara yang baik hati yang makan sireh.. dia pergi tak kembali....(T_T) giliran aku 'pergi' nanti bila pulak la agaknya....







Saturday, January 1, 2011

sep3.. tom3..


malam yang sepi pi pi pi
pak mat jual topi pi pi pi
topi nya koyak yak yak yak
pakmat jual tempoyak  yak yak yak
tempoyak nya enak nak nak nak
pak mat jual cempedak dak dak dak
cempedak nya busuk suk suk suk
pak mat jadi hantu ~ ~ ~


                         
                                       pokok lampu kat i-city... pak mat tak menjual di sini.. mungkin di padang jawa..
















apekah relevannye cempedak busuk dengan pak mat jadi hantu setelah itu?? aku tak tau jawapannye.. mungkin ade perenggan lain yang aku dah lupe kot.. haha.. nasib la.. dah dekat 15 tahun tinggalkan zaman darjah 1.. adik2 sekarang pun dah canggih2.. kecik2 dah pandai main hand phone.. ermm.. tak berniat la pulak nak masukkan entry pasal perbezaan budak kecik 10 thun lalu dgn budak kecik sekarang.. beza mase yang tak berapa jauh sebenarnya.. tapi sangat banyak berbeza cara hidupnya.. lain kali la..


sebenarnya nak ekspresi ,  malam ni agak sepi... walaupun tajuk entry yang macam takde kaitan dengan isi kandungan.. apetah lagi dengan gambar yang ade, sah - sah la cik sarah sudah lari tajuk.. kalo nak spm nih, memang bahaya.. kene tolak markah.. silap haribulan dapat merah... tapi takpe.. skang saye tunggu result "STPM"... tak de subjek bahasa melayu dah..  

semakin banyak menaip, semakin banyak benda mengarut yang tertaip.. anyhow, thanks for reading





Untuk kesihatan kulit yang sensitif


INI ADALAH IKLAN sabun mandi YANG BUKAN SABUN
agar kulit anda tidak lagi pedih ketika mandi.. syok nye...!! hehe..









sebamed tu boleh didapati tersusun elok di farmasi- farmasi berdekatan anda..
cecair berwarna merah jambu 'bandung'  itu kene pegi klinik dulu baru dapat.. 
sape yang suke mandi kat bath tab, sangat tak sesuai nak gune benda nih..
sbb notis dah siap tulis, "very economical when use..."
atau bahasa melayu nye..
'sila pakai dengan berjimat cermat, jangan tuang banyak-banyak"
akhir kata,
sila jimat kan air.. gunakan shower ketika mandi..

=) thanks for reading...


There was an error in this gadget