Monday, December 31, 2012

azam 2013

kejap tadi ayah dah sediakan azam aku untuk tahun depan:

1. bangun pagi2, rajin buat kerja rumah..

2. kerja baik2, a.k.a gaji biar lah masyuk..

3. cari calon...

nak nangis dengar. tapi haruslah di cover dengan muka cool.. jumpe tahun depan.. ;-)

takkan pernah ada - geisha

"dia, memang hanya dia, ku slalu memikirkannya, tak pernah ada habisnya..

benar dia, benar hanya dia, ku slalu mnginginkannya, belaian dari tangannya..

mungkin hanya dia, harta yang paling terindah, di perjalnan hidupku, sejak gerak denyut nadiku..

mungkin hanya dia, indahnya sangat berbeda, ku haus merindukannya..

ku ingin kau tahu isi hatiku, kau lah yang terakhir dalam hidupku, tak ada yang lain hanya kamu, tak pernah ada, takkan pernah ada..

ku ingin kau slalu di fikiranku, kau yg slalu larut dalam dadaku, tak ada yg lain hnya kamu, tak pernah ada takkan pernah ada.."

LAGU ini memang indah bila diangan2kan dengan orang yang disukai.

TAPI lagu ini takkan sesuai untuk realiti aku yang sekarang ini ataupun untuk masa akan datang nanti.

SEBAB yang akan jadi nanti atas takdir n usaha aku. bukan dengan apa yang slalu aku berangan bila dengar lagu ni. haha..

YANG penting aku enjoice bila dengar lagu ini. ok?

ps: enjoy + rejoice = enjoice.. rojak versi omputih. boleh? hahaha..

Wednesday, December 26, 2012

hari selasa

perkembangan hari ni:

budak kecik yang gedik sudah mula ok.

tapi sebelum ok tadi ade jugak tu macam nak carik pasal.

kalau kau tibe2 hilang lagi budak kecik oi.. mmg panas balik hati aku yang dah sejuk ni.

nasib baik kau tak ke mana2.

memang berani la kalo kau ke mana2 dengan kerja kau yang belum siap tu.

yer.. memang aku boleh buatkan kerja kau.

tapi kau tak boleh nak buatkan kerja aku.

kalau kerja aku tergendala siapa nak siapkan??

tolonglah faham keadaan aku budak kecik.

tolonglah jadi besar sebagaimana besarnya badan kau.

tolonglah jadi matang sebagaimana matangnye rupa kau.

jangan lah main2 mcm kau tu budak darjah 6.

hmmh.. kalaulah kau boleh dengar aku membebel macam ni..

p/s: diam bila marah, kesannnye elok. tapi sakitnyeeee lah nak bertahan tu. Ya Allah...

Monday, December 24, 2012

ape ni?

teruk ke kesan yang aku dah buat?

sampai dah tak bleh bercakap, bergurau mcam biase?

aku ego ke ko yang ego ni?

bila jawab aku pandang muka boleh tak?

bagi tau aku ape salah aku...!

bagi tau aku ape yang aku buat kau rugi..!

jangan buat bodoh bleh tak?

sesak nafas aku la..

kacau jiwa aku..

Sunday, December 23, 2012

aku terbawa mimpi

aku terbawa mimpi semalam.

aku sangat terbawa2 dengan mimpi semalam.

aku asyik terfikir2 tentang hal yg berlaku dalam mimpi semalam.

berlaku di tempat yang biasa.

dengan orang yang rapat denganku.

dengan tujuan yang biasa.

tapi yang buat mimpi semalam luar biase, adalah dia.

aku nampak dia, aku menyorok. aku buat2 tak nampak bila dia lalu. dan bila dia dia pergi, aku rase kosong. rase rugi.

tapi kenapa aku menyorok? sedangkan aku sedar itu lah masanye?

ah... bodoh jugak aku ni..

Friday, December 21, 2012

separuh aku

pada suatu masa dahulu, wujudlah suatu suara berkata2 kepada puteri raja yang yang bersedih. sungguh merdu suara tersebut hingga terngiang2 di telinga puteri raja. demikianlah kata2 suara tersebut;

dan terjadi lagi kisah lama yang terulang kembali

kau terluka lagi dari cinta rumit yang kau jalani

aku ingin kau merasa
kamu mengerti aku mengerti kamu

aku ingin kau sadari cintamu bukakanlah dia

dengar laraku
suara hati ini memanggil namamu
kerna separuh aku dirimu

rupa-rupanya suara tersebut datang dari seorang lelaki ensem bernama ariel dari kumpulan tali noah bersaudara.. 

ceh...

Tuesday, December 18, 2012

cengkerik

bosan yang amat sangat. aku tau aku tak patut menaip disini. tapi ini yang paling senang. tulis pasal diri sendiri memang lah tak berguna untuk orang lain baca. tapi sekurang-kurangnya, lega la skit aku rase.. uhuk2..

sunyi kan, bile dah masuk zaman bekerja ni. duk umah dengan mak ayah, bila berbual isunye tak lari dari jodoh jodoh jodoh. letih telinga dengar. maka aku akan contact kawan2, tanye serba sikit. dah diorang pulak bz dengan hal memasing. kalo kene yang lagi jujur, sepatah tanye, sepatah jawab. memang fahamlah aku diorng malas nak diajak berbual. huhu..

sesungguhnye, kesunyian lah rase aku nih. cubelah ade yang melayan aku bila2 masa, alangkah syoknye... ya Allah, tolonglah bagi aku satu penghilang sunyi.

ps: bunyi cengkerik sangat sinonim dengan sunyi.. huhu..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Saturday, December 15, 2012

mimpi

semalam aku bermimpi

emak membenarkan aku keluar negara

dengan seorang lelaki

sungguh ajaib..

aku mahu ceritakan mimpi ini kepada dunia.

sungguh seronok aku di mimpi itu.

dan bila aku dah terjaga,

aku hanya tersenyum dan sedar itu hanya mimpi.

yang indah.

(^_^)

Published with Blogger-droid v2.0.9

parut

aku sedar aku patut bersyukur. kemalangan tu walaupun buat dahi aku berparut, tapi kepala aku tak mereng. aku boleh lagi berfikir waras. ade masa bila cakap pasal parut di dahi ni dengan orang lain, rase klaka...

tapi tak tak tau la kenapa sejak beberapa hari ni, aku rase kacau dengan parut ni. aku rase parut tebal ni menyemak betul kat atas dahi. aku rase down.. aku rase hodoh betul. ade ke orang nak bile tgok parut sebesar ni kat muke. macam gangster kene halau ade lah.. ianya nampak hodoh.

dan bila kata2 lawak dari jiran ke, sedara ke, kawan ke, memang la aku gelak jer. aku malas nak melankoli depan orang. selagi aku bleh  sabar. aku berlagak je la macam ape yang korang fikirkan. tapi dalam dalam hati ni Allah je yang tau sentap nye. korang takde parut mcm ni, boleh la bajet benda ni klaka kan?

takkan mampu korang faham, selagi benda tu korang tak rase sendiri. melainkan dengan orang yang ikhlas aku boleh rase la kalo korang ikhlas atau sekadar nak cover balik ape yang terlepas dari mulut yang longkang itu.

orang yg diam tu bukan makna dia setuju atau kalah. agama kita ajar, diam lah sebaik2 tindakan bila marah. faham??

Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, December 12, 2012

tiada dalam senarai

macam mane nak cakap? susah..

sebab tu lah taip kat sini..

aku fail interview hari tu..

aku bersyukur, kerana doa aku termakbul..

aku tahu aku tak layak utk jawatan tu..

kesian kat anak murid, kalo dapat 'ustzah' yg mengaji pun tersengguk2..

dan aku akan rasa bersalah jika aku termasuk dalam senarai tu..

perancangan hidup, aku yang pilih?
>>Ya<<

takdir yang telah, sedang, & akan berlaku?
>>>Allah tentukan<<<

sesungguhnya, hati aku lapang walaupun tak dapat..

kerana aku yakin dengan rezeki Allah bagi untuk usaha aku..

( ^_^ )

Published with Blogger-droid v2.0.9

hujan tanah tinggi

bersiar2 ke cameron highland,menarik..

cuacanye sejuk, pokok bunga nya segar...

tapi dimusim hujan ni, terbatas lah pergerakkan..

tak dapat nak berkelah, tapi dapat jugak tengok kebun strawberi..

dapat bau strawberi segar, hmmm sedapnye...

kan bagus kalo ade kamera dslr, dapat amik gambar cantik2..

sebab gambar dalam kamera aku, tak secantik dengan ape yang aku pandang dengan mata aku sendiri..

tapi ape yang paling aku ingat, bunga tepi jalan pun segar macam dijaga rapi. padahal dibiar jer, subur betul tanah kat sana.

=D

Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, December 7, 2012

kabut serabut

Sejahtera hendaknya..

dinner. suatu perkara yang sangat seronok time universiti dulu. kalo lagi dua minggu nak dinner, masing2 dah bz nak cari baju ikut tema.

sekarang, dinner adalah satu benda yang menimbulkan serabut di kepala otak. bukan sebab aku nak kene handle dinner tu pun. takde tema pun. lagi la double senang nak pegi.

tapi masalahnye dengan siapa aku nak pegi. kawan2 dekat dangan rumah, aku tak ajak, sebab aku tak rapat. takkan la senyap je selama ni, tetiba ajak g dinner. pelik kot bagi aku.. kawan yang best2 pulak duk jauh. nak bawak parents aku, diorang pulak tak nak pegi.

tahun lepas, aku g sorang. ayah tolong hantar je, sbb dia keje time tu. walaupun ofis mate ramai, diorang tu ade partner. memang la berbual, memang la bising2, tapi sunyi tetap menyerang tahu tak????? itu berlaku bila diorang borak dgn partner memasing. urgh, rase cam baik aku tak payah pegi. makan nasi lauk kicap kat umah dengan family lagi happening la... oi...!! (baca dgn mood yang marah sbb frust..)

dinner tahun ni aku plan nak ajak ila. jiran aku. tapi sampai sekarang aku tak ajak lagi, sebab hati aku berat. sebab dia sangat 'jujur' orangnye. kang keluar komen 'jujur' tgah dinner tu kang aku jugak yang tanggung bile masuk kerja karang.. lagi sorang, nuar. pakcik sorang ni kemain lebat lagi nak mgikut kat dlm fb. hari ni aku double confirm dgn dia, katanya segan pulak. tau tak ini adalah memgecewakan? kalo sekadar nak gurau2, sile gurau kasar skit baru aku tak amik serius. ade paham tak? giler ah.. dah la dinner mgu depan. pegi sorang2 lagi tahun ni? giler..

aku tau benda kecik jer ni. DEPAN2 memang la aku blagak cool dengan jayanye.. tapi DALAM jiwa ni yang serabut. bila orang sekeliling duk sibuk tanye.  telinga aku ni tak pekak, bunyi soalan2 tu sume trus masuk sel otak. bila dalam hati berkadar songsang dengan ape yang di ekspresikan kat muka. memang Allah je la yg tau senak nye macam mane. paham??

dah la. makin taip makin sakit hati. baik tido, nak mimpi aaron aziz jadian lagi nyaman. biar aku jadi maya karin jadian..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Thursday, December 6, 2012

mendung

hari ini hari wednesday blues.. aku rase malas, lesu, n sentap skit. kerana....

seorang budak kecik yg berbadan besar berkata kepadaku, "kite takleh mainkan hati orang, dan kite takleh nak berharap sangat kat orang tu.. sebab kite tak tau ape yg akan jdi nanti"

fuh.. rase mcam crite lama diputar kembali di depan mata. makan dlm punye budak kecik nih.. ish...

Published with Blogger-droid v2.0.9

Monday, December 3, 2012

gurau

ayah demam. ayah demam panas. ayah bergurau dengan mak. ayah cakap, 'nak mati dah ni'... mak faham ayah tengah buat lawak hard core macam tu. mak cakap, 'jangan mati lagi, anak tak kawin lagi tu'.. pastu diorang ketawa terbahak2 secara duet..

penting betul bagi diorang bab kawinkan anak ni. padahal anak diorang ni takut giler + tak ready + tak de sape datang merisik = blurr..

ok, berbalik pasal ayah, hari ni ayah dah makin sihat. dia teringin nak makan steak pulak malam ni. harap2 jumpe la restoran yang best. ;-)

p/s: plan tertunda, makes heart grow founder..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, November 30, 2012

tahan

ujian menahan nafsu nyata lebih susah dilawan jika dibandingkan dengan ujian ditimpa kesedihan. biar aku jelaskan kenapa.

nak melawan nafsu yang menggoda, tapi fitrah manusia sukakan nikmat. menahan diri dari hal yang disukai, sedangkan manusia cenderung menuju kepada hal yang disukainya. sangat mencabar. umpama menahan lapar dahaga di waktu petang yang panas di tengah2 bazar ramadhan. tengok balang air bandung cincau tgah terkondensasi dengan banyaknya.. rase nak teguk satu jug skali gus.

fuh.. betapa lah besar nye nafsu yang nak dilawan. kan? itu baru contoh terkondensasi.. blum contoh hormon estrogen progestron atau contoh tenaga kinetik lagi tu.. haa..

dibandingkan dengan menahan kesedihan, itu datang dari perkara yang sudah berlaku. yang dah lepas. mudah sikiiiit la. tapi berat tetap berat. nama pun ujian. cuma bisikan syitonirojim yang buat manusia tak tahan tu. keinginan memang dah tak de. hal dah lepas lah katekan.. tinggal nak truskan ATAU nak tetap macam tu jer..

mcam tarik tali. tahan nafsu tu umpama tahan dari kne tarik. maka berhempas pulaslah semata-mata nak bertahan. sape yg tak kuat, TERTARIK lah dia dan mungkin jatuh, pastu kne 'booo'.. oh,no!

macam pegang belon, tahan kesedihan tu umpama tanak lepas tali belon, sentiasalah ade je belon tu. tak ade tarikan, tapi semak la skit bila belon tu ade je kat tepi. tapi siapa yang lepas, LAPANG lah dia. dah takde tali yang menyerabutkan bila ke hulu ke hilir.

sekian pendirian saya buat masa ni. peace..!! (^^)v

ehem2.. actually, saye suke jer belon yang kne pegang tu.. sweet kot kalo amik gambar ade background belon2 nih. oh ya, belon warne plain punyer tau. bukan yang gambar spongebob atau yg sekutu dengannye okei.

ps: perenggan kat atas ni nak wat post squartum boleh? haha.. =p

Published with Blogger-droid v2.0.9

Thursday, November 22, 2012

bertemu untuk diduga

salam.

esok aku akan hantar jawapan 'last minute' ni kat panel temuduga. aku mahu jawatan ni dalam mase setahun akan datang.. bukan sebulan akan datang.. aku rasa bersalah jika aku harus mengajar sesuatu yang aku bukan ahlinya. aku dapat rasekan aku tak layak utk subjek ni. memang boleh buat, tapi banyak lagi kene ada dan kene amal.

ini aku tempuh demi mak & ayah, dan masa depan aku..

ps: marilah bace doa tido sekarang.. (-.-)zZz
utk bekalan tenaga esok hari.. ^_^

Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, November 21, 2012

kuasa ekonomi

salam.

pasal boikot. berat hal ni. dah biasa pakai. yang hari2 guna. tiba2 kene stop. susah sebenarnya..

boleh dipanggil mogok 'lapar' lah kalo berjaya boikot. itu kalo tahu ape yang nak di-boikot-kan.untuk barang yang kita tak tau? yang kita tak sedar? bagi aku, banyak yang aku tak tau.

macam mane ni?

lagi satu hal, boikot sebulan, pakai bertahun2. diorang dapat untung bukan dlm masa sebulan. sedar atau tak, kita dah kene takluk. dengan ekonomi & teknologi. maka, aku harap sangat aku dapat istiqamah jihad diri aku ni

rokok: aku baca artikel, tokey rokok gergasi hari ni yahudi. maka, boleh ke pakcik2 & abang2 tu brenti rokok sekarang jugak? kalo diorang betul2 sayang saudara kita disana?

fb: sah2 la pengasas dia orang yahudi. takkan dia tak buat sumbangan untuk puak2 dia kan? kita, dapat tau maklumat ni semua pun melalui fb. mampukah aku 'ban' fb? dah buat minggu lepas, tak leh bla.. activate balik dah. yer.. aku malu sendiri. tapi aku tetap sayang saudara aku disana dan dimana jua. tak dapat nak elak? oh! such a lame excuse from u sarah.. -.-"

yang diatas ni dua contoh benar.. kan? setuju tak? so, macam mana nak buat ni? mcam mana nk tolong diorang ni? 

maafkan aku tak mampu. terlalu banyak kekurangan. diri sendiri pun banyak yang 'bocor' terbiar. aku kene repair dulu. enjin kalau rosak, minyak penuh pun takleh nak jalan kan?

doaku, hancurlah zionist laknatullah. berpadulah umat islam sejagat.

ditaip pada:
3 Muharram 1434 Hijrah.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sunday, November 18, 2012

'makan dalam' punye kias

pokok kelapa tumbuhnya tinggi,
dimusim hujan bergugur daun,
tengok gambar ok lagi..
baca komen terus 'down'..

tersangkut duri, kain terkoyak,
semasa menyiram bunga di pagar,
nak terasa, tahu tak layak..
nak mengaku, suara x keluar..

sampan terapung diatas laut,
silau mata dek terik mentari,
hendak berharap, aku takut..
masa tak sesuai, kecewa nanti..

lapar perut dimalam hari,
senyap2 membuka peti,
walau siapa pun orangnye nanti..
harap kami saling memahami..

pucuk daun tumbuhnya tinggi,
walaupun tinggi tetap didaki,
maut dan jodoh rahsia Illahi..
bila dan siapa, redha je lah nanti..

Published with Blogger-droid v2.0.9

kuasa ekonomi

salam.

pasal boikot. berat hal ni. dah biasa pakai. yang hari2 guna. tiba2 kene stop. susah sebenarnya..

boleh dipanggil mogok 'lapar' lah kalo berjaya boikot. itu kalo tahu ape yang nak di-boikot-kan.untuk barang yang kita tak tau? yang kita tak sedar? bagi aku, banyak yang aku tak tau.

macam mane ni?

lagi satu hal, kalo dah reda nanti, mesti pakai balik kan? tak macam bodoh ke nanti? boikot sebulan, pakai bertahun2. diorang dapat untung bukan dlm masa sebulan. sedar atau tak, kita dah kene takluk. dengan ekonomi & teknologi.

rokok: aku baca artikel, tokey rokok gergasi hari ni yahudi. maka, boleh ke pakcik2 & abang2 tu brenti rokok sekarang jugak? kalo diorang betul2 sayang saudara kita disana?

fb: sah2 la pengasas dia orang yahudi. takkan dia tak buat sumbangan untuk puak2 dia kan? kita, dapat tau maklumat ni semua pun melalui fb. mampukah aku 'ban' fb? dah buat minggu lepas, tak leh bla.. activate balik dah. yer.. aku malu sendiri. tapi aku tetap sayang saudara aku disana dan dimana jua. tak dapat nak elak? oh! such a lame excuse from u sarah.. -.-"

yang diatas ni dua contoh benar.. kan? setuju tak? so, macam mana nak buat ni? mcam mana nk tolong diorang ni? 

maafkan aku tak mampu. terlalu banyak kekurangan. diri sendiri pun banyak yang 'bocor' terbiar. aku kene repair dulu. enjin kalau rosak, minyak penuh pun takleh nak jalan kan?

ditaip pada:
3 Muharram 1434 Hijrah.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Saturday, November 17, 2012

ella

kalau cinta berakhir, musnahlah segalanya
kalau kau pergi dulu, tiadalah ertinya
usahlah pergi dulu, sebelum hasrat tercapai
agar kita bersama, seperti selalu..
terimalah ku kembali, hanya takdir menentukan
berbanyaklah bersama, supaya tak dipersiakan
jagalah diri, jagalah diri selalu
jangan dipermainkan janji2 dahulu
cubalah usaha agar ketenangan kembali
semoga kita kan jadi seperti dua insan bercinta
o... oo...
                    *****   
nak dedicate lagu ni kat sesiapa,  macam tak sesuai.. maka layan je lah dengan diari ni.. 
aman.
bila dengar lagu ni kat utube, macam rock sangat. tapi bila tengok lirik, mak ai.. jiwangnye..! haha..
credit to ella, 'dua insan bercinta'..
Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, November 16, 2012

bukan aku punye

buat apelah rase tercuit.. kalo itu bukan aku yang punye.. okay!

-.-''

Thursday, November 15, 2012

arab

kronologi nya begini:

isnin - semak keputusan temuduga online, dia inform fail

selasa - dapat sms, dia inform lulus

rabu - semak sekali lagi secara online, dia inform lulus.

khamis - semak dokumen yang kne bawak hari temuduga.
- semak macamane interview tu akan berlangsung.

okeh. berita utama nya disini, ada exam bahasa arab. wuhuhuhu... nak nangis pun ade. dah la dlu pmr bahasa arab pun aku dapat c. dah 9 tahun aku tinggal bahasa arab. takut nye... huhuhu.. nak blaja bahasa arab dalam masa 6 hari. tolak kerja, makn, tido.. bape jam je tinggal? huawawa...

berita selingan yang buat aku dilema jugak adalah: interview berkumpulan. ala2 discussion macam MUET dulu. topik dia bg on the spot. hambik... dah bape lama jugak aku tak baca paper dengan penuh perhatian?? juga interview individu yang mungkin dia akan suruh bace surah2 lazim. uhuk2.. agak bertahun2 jugak aku tinggal hafazan.  hijrah la aku tahun ni.. tolong aku Ya Allah. Wahai Tuhan yang Maha Berkuasa.. huhu.. Amin..

kalo tahun ni aku tak dapat, aku sangat boleh faham kenapa. dengan kekurangan aku dalam bab2 agama ni. aku patut ubah perangai aku dlu. huhu.. malunye dengan kekurangan diri ni. aku kene prepare banyak benda lagi ni.. baru boleh nak membentuk perangai anak2 murid nanti..

akhir kata, oh! bahasa arab.. kita berjumpa lagi. semoga aku boleh memahami kau. supaya kisah kita yang tak sehaluan dulu tidak berulang lagi. huhuhu..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sunday, November 11, 2012

masa

mase aku sekolah rendah. aku boleh suke asalkan mamat tu hensem+kacak. tak kira lah dia tu selalu markah merah ke, atlet skolah ke..

masa aku skolah menengah, aku mula usha2 hanya sebab aku tengok kawan2 aku pun bercinta. bodoh juga nih.. takde tujuan.

masa aku matrik, aku couple atas dasar kesian+sunyi. bangang juga nih.. kecelaruan tujuan.

masa kat universti, aku bercinta atas dasar nak hilang bosan. ni memang paling membuta tuli punye ni. teruk jugak aku nih.

masa aku lepak2 kat bilik sekarang nih, aku dah tak bercinta lagi dengan siapa2 atas dasar, mata dah celik, telinga dah dengar, hati dah faham, ape yang betul n ape yang salah.

walaupun aku tak berapa baik seperti uztazah pilihan, aku suke lah dengan orang baik.

dan aku benci dengan orang jahat, walaupun ada masa, aku 2x5 jer dgn diorang.

ps: sayang anak orang berpada2,
      benci anak orang jangan sekali..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, November 9, 2012

cukup

tak boleh tahan.. aku activate balik fb. selepas sehari tutup. mengong mahawangsa.. haha..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Thursday, November 8, 2012

cuti

hari ni aku cuti. dengan alasan ade medical appoinment kat hospital. tapi sbenarnya amik ubat jer.. lepas tunggu dari pukul 8 sampai pkul 9, aku wat 'appointment' kat mid valley.

sampai sana dalam pkul pkul 10, trus beli tiket muvie 'istanbul aku datang' utk pukul 11. pastu tgu mase masuk dengan sarapan kat mcD kejap.

then, layan citer tu. memang terrrrrbaik wa cakap lu. first time tgok muvie melayu yang boleh buat aku senyum sorang2 walaupun dah kluar wayang. citer dia santai, klaka, sedih kjap, and the best part is: HAPPY ENDING.. and i was touched mase salah fahan dgn boyfriend dia. lalu mata termasuk habuk. nasib baik ade sapu tangan. tapi yang paling penting aku suke, suke, sukee sangat!! teringin nak g sane pun ade. lisa was so cute as usual, beto was so gentleman, memang boleh buat aku falling in love la, tomok is a jerk n aizat was cool. pak arab sane adalah hensem tapi klaka. haha.. nak tau mcmane best nye, sila pegi tgok okei.. ;-)

pastu, aktiviti berjalan kaki mencuci mata. memang tak bleh tahan. tengok kasut ala2 cute, ade pulak sale. tak sengaja terbeli sepasang. trus pakai, melecet pulak. wuhuhu.. :'( beli pulak stokin, sakit jugak. lastly, kasut tu simpan balik dalam kotak n sliper buruk tu jugak yang selesa.

pkul 3, aku singah kl sentral. makan donut sambil taip draft untuk entry nih. nak tgu asar, pastu baru nak balik. huhu..

walaupun aku penah cakap aku tanak keluar dengan aku lagi. aku wat jugak. ntahlah. aku cakap tak serupa bikin dalam hal ni. hari ni tak bosan pulak bila keluar dengan diri sendiri. mungkin akhir2 ni aku serabut dengan suara2 yang selalu berbisik2 dalam telinga. hari ni, suara2 tu masih ada. cuma serabutnya dah kurang. enjoy tengok muvie kot. hehe..

by the way.. aku tak inform parents aku pun yg aku cuti hari ni. i wish i could say sorry to them, i just need time for myself. hanya 8 jam jer... tapi, kalo diorang tak expect pape yg pelik, i wont tell anything about today. haha.. huhu.. sowie..

one more thing, i challenged my self to keep away from fb. so i deactivate my account. sudah 21 jam aku tahan utk tak activate balik. i just keep tell myself, it was nothing in there. also, i will know who is really care for me. tapi.. instagram, ym, whatsapp, blog and celcom aku always on 24/7. takde lah anti social pun.. kan? hehe..

that's it for today. hope esok aku dapat keje dgn fokus, takde sibuk dgn fb. so my bos won't have bad impression of me anymore. saya mau jadi baik. haha.. :-P

xoxo,
wassalam.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, November 7, 2012

petunjuk

faham lah aku.

bagus.

honesty is the best policy.

diamlah!

dang!!!

kepala terantuk dinding..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Monday, November 5, 2012

facebook

kalo kurangkan guna kertas, orang panggil mesra alam.. tapi kalo fb, aku panggil mesra 'stalker'.. sebab boleh tau ape jer yang orang lain buat, hanya dengan baca newsfeed.

kalo yang betul2 admirer pulak, hari2 boleh cek profile. segala detail boleh tau. tuan punye profile komen ke, like ke, semua fb dah bgtau. tak payah dah nak upah penyiasat persendirian.. bak kata pepatah, segalanya di hujung jari. 'cutting edge' sangat tau..

takde misteri lagi. takda rahsia dah. emm, tak de surprise. walau apepun satu kebaikannye, it makes people keep in touch.

p/s: nape lah idea suka datang waktu bateri handphone dah nak kong.. -.-"

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sunday, November 4, 2012

teringat & teringin

di waktu petang. di hujung minggu yang lembap dan sejuk. sebab hujan renyai turun tak berhenti2 dari pagi. aku mula bosan.

memikirkan aktiviti yang dirancang pada hari ni bersama ainil hawa pada khamis lepas dah batal, sebab mak tak bagi. pastu memikirkn nak keluar rumah sorang2, aku tak nak. sebab aku dah buat dulu, sekali.

iyer.. memang bebas, aku boleh nak jalan suka hati, beli ape yg aku nak, tapi satu jer tak bleh tahan, sunyi. lagi baik aku bawak mak aku. walaupun dia suke membebel, boleh wat halwa telinga, boleh bagi pendapat. pahala pun dapat. tak gitu??

nak ajak member2 lain, tak tau lah.. susah betul aku nak ajak kawan2 yang lain selain fiza n ainil. berat hati jadinya. takut diorang dah ade plan lain. takut nanti aku bosan terpaksa berlakon sepanjang waktu bersama. walaupun dulu aku ngam dengan mereka yang dulu kawan satu kuliah, satu blok, satu course, satu klas... aku takut aku jadi orang lain bila hang out dengan mereka yang aku tak biasa.. itu lah punca utama aku susah nak ajak orang lain. .  sebab akhir nanti, aku juga yang letih.

aku sedar dengan hal ni sejak tengah tahun ni. bila aku pergi kenduri kawan satu skolah menengah dulu. jumpa kawan2 yang dulu sekepala dengan aku. dan aku rasa seronok menjadi diri sendiri ketika itu. tapi diorang kata aku dah tak macam dulu. dah tak rock lagi bak kata orang.. emm? yeke? aku lain ker? aku dah tak happening mcm dulu ke?

oh, memang tak faham kenapa diorang kata aku dah tak rock lagi. tapi biarlah, yang penting mak ayah aku suke. dan aku pun tenang dengan diri aku yang sekarang.

biarlah tak happening macam mase skolah dulu, asalkan aku tak menyakitkan hati siapa2 lagi. biarlah aku tak fun, giler2 macam aku awal remaja dulu, asalkan aku jaga perangai bagi senonoh mak ayah aku tengok..

sekarang, aku teringin nak keluar, tapi bukan ke shopping mall. boleh tak? keluar untuk aktiviti outdoor ke, mlawat muzium ke. asalkan bukan shopping mall. haha.. kalo betul2 nak shopping baru ade mood nk hangout kat situ. tapi kalo nak spend time dgan member, aku nak buat benda baru. ;-)

p/s: buat benda baru dengan orang dah lama kenal, menarik bunyinya..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Tuesday, October 30, 2012

makluman

ala... ni menyampah ni.. bila selalu ade, tak tau nak cakap ape. tapi bila nak buat2 tak perasan, aku rindu la plak. tak sronok la camni.. ini tak sepatutnya berlaku. aku patutnye bebas dari belenggu yg ape ntah ni.

ko pun satu, cubelah sepatah aku tanya sepuluh patah ko jawab. aku cume nak nak ko punye respon je. cakap je la pasal ape pun. aku suke dengar.

itu satu hal. kedua, dengan jerawat kat muka ni. dah macam acara tumbuh berganti2. cubelah jadi baik setiap masa. tak payah la nak bertandang walaupun sebulan skali. tak payah datang langsung. faham tak? regim penjagaan kulit aku bertugas dua kali sehari je. kang aku buat lima kali sehari kang nipis kulit dgn dompet.. huhu.. :'(

go away jerawat..!!

Published with Blogger-droid v2.0.9

Monday, October 29, 2012

rutin

assalamualaikum.

agak tahu tak berapa sesuai kalau nak citer pasal rutin harian kat alam maya nih. kalo ade stalker psycho yg bace mungkin bahaya. tapi nak jugak.

6.45 bgun
7.15 sarapan
7.30 g kje
8.00-5.00 kat ofis
5.20 sampai rumah
7.30 maghrib
8.30 - 5.00 isyak

wahahahaha... simple sungguh. rutin la katekan..  =p

ps: ade perkara aku tak perlu tahu.. haha..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Tuesday, October 23, 2012

bukan berlakon

aku cenderung untuk merubah perangai yang hari2 aku guna kepada perangai yang lebih senonoh apabila berdepan dengan orang yang tidak berapa aku kenal. aku percaya, kebanyakkan orang juga berperangai seperti ini.

kerana persepsi pertama itu penting. mungkin itu yang buat aku berperangai sedemikian. contoh; gelak cover, makan sikit, mudah bersetuju dengan ape2 cadangan, senyum sokmo & rajin.
jika mahu disenaraikan lagi tentu panjang post kali ini. juga makin banyak la sifat berlawanan yang hari2 aku gunapakai akan diketahui. maka, contoh skit2 sudah.. haha..

itu perangai bila berdepan dengan  yang tak berapa dikenali. tapi bila berdepan dengan yang mahu mahu mahu mahu mahu aku kenali  boleh la dikatakan senonoh nye perangai tu akan didarab 5. ha.. baikkan? maka, kesenonohan itu aku doakan melekat menjadi perangai seharian.

maka kesimpulan aku  disini, berperangai senonoh tu bukan berlakon. betuli diri cuma. juga tanda hormat aku kepada mereka yang aku depani.

bak kata orang klate: i'll behave when i respect. it's the true color of me as well.. hahaha..

akhir kata, hanya jauhari mengenal manikam, bila malaikat lalu satu kelas diam.. hehehe.. =p


Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, October 17, 2012

aku bersahaja

bisakah ku menggapai bintang yang bersalut indah
bisakah ku menebak masa cintakan tercipta

bisakah ku uraikan sgala misteri dunia
bisakah ku mengucap cinta untuk selamanya

ingin ku pupuskan sgala tanda tanya
yang terbelenggu di jiwa

sulitkah mahuku cuma untuk mengucapkan cinta

aku bersahaja
kamu yang luar biasa

memang* syurga yang kupinta
juga* secebis cinta yang terbazir didunia

aku bersahaja
menanti di tebing sana
haus tak berarah
hanya satu yang ku pinta
seteguk air cinta

*******  *******

rasa seperti dalam "magical world of disney" bila aku hayati lirik ni.. hehe.. terbaik.

tapi harus aku ubah lirik nya supaya tidak hiperbola. dan aku tandakan dengan *

akhir, walaupun mereka takkan pernah bace entry ni, aku mahu tuliskan untuk rossa & taufik batisyah, indah nian nyanyian kalian.. ;-D

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sunday, October 14, 2012

bagus

mungkin akan bagus rasanya jika mendapat panggilan masuk dipagi hari. mengucapkan selamat pagi padaku dengan penuh perhatian. dari orang yang aku sayang. =)

mungkin juga bagus dipagi hari aku mula bersenam. kerana disamping menunggu panggilan pagi seperti yang di atas agak mustahil untuk berlaku dalam masa terdekat ini.

bagus juga untuk aku mengalihkan perhatian kepada perkara yang membawa manfaat kepada diri sendiri. agar dapat aku kurangkan perhatian kepada perkara yang belum pasti seperti yang selalu aku lakukan semenjak ini.

ps: walau seketika, pelangi pasti ada selagi hujan & matahari ada..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, October 10, 2012

bilik saya

saya tak suke bilik saya. sebab saya kene kongsi dengan adik2 lelaki saya. saya tak suke diorang bleh suke hati masuk keluar. brang diorang wat bilik saya penuh. saya takde privasi mcm orang lain  yang ade bilik sendiri. saya nak bilik sendiri. bilik.sendiri. faham tak???? saya nak bilik sendiri..!!!

huhu.. =,(

Published with Blogger-droid v2.0.9

sebab

berikut adalah sebab:

#berparut di dahi seperti 'gangster'

#berkudis di kaki seperti 'gelandangan'

#berlemak di badan seperti 'giant'

#bersuara kasar seperti 'tomboy'

#banyak soal seperti 'wartawan'

#mudah mengalah seperti 'semalu'

#bosan seperti 'tv habis siaran'

Published with Blogger-droid v2.0.9

Monday, October 8, 2012

belum musim bunga

bercakap pasal kemandirian, aku ade harapan.

sejak kita berjumpa semula.

sejak kita rapat semula.

sejak kita kongsi masalah masing2.

sejak kita mula menyokong satu sama lain.

sejak kau jatuh cinta dengan sesiapa sahaja.

aku tak pernah padamkan harapan aku. jika harapan itu boleh ditulis, aku mahu ukir di atas batu dalam gua. biar tahan lama, terlindung dari agen penghakisan air @ angin @ manusia lain. 

aku ada harapan untuk bertunas, berbunga, berdaun. tapi sebab musim tak sesuai, aku tangguhkan pengakuan aku. harus berhibernasi.. kalau aku teruskan di tengah salji ini, mungkin mati.

bila musim bunga nanti..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, October 5, 2012

taknak jadi wartawan

budak kecik senang sbb imaginasi diorang takde batasan logik. makanya, berani.

budak besar mcm aku ni susah sbb logik nak bataskan semua imaginasi aku. makanya, penakut.

tiga patah perkataan paling popular didunia pun susah nak lafaz. susah nak mengaku. semuanya dihalang logik la ni.. takut tolakan, takut tekanan. biarlah kalo negatif jawapan dia. bleh la move on dengan lapang dada. kalo yang positif tu jawapan dia. yang melompat lebih tinggi tu aku jugak kan. hmmm...

nak mengaku pun susah. bukan rugi pun kalo aku mngaku. tapi penakut. penakut.. penakuuuuuuuuut...!

agak2 nak cakap, aku tukar soalan. agak2 nak cakap lagi, aku tukar soalan lain pulak. pandai la tu.. sampai tahun depan mcm ni, aku boleh jadi wartawan. tnye soaln mcm2. nak mngaku entah bila.. hmmm...

p/s: sok  keje.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Thursday, October 4, 2012

bukan matematik

soalan yang tak berjawab, sama dengan dengan jumlah kuasa malu yang diterima. maka, apabila 2 soalan tak berjawab = malu kuasa 2.

untuk menyelesaikan masalah tersebut, BAhaGIkan kedua2 nombor dengan kosong kuasa 1.

Eem, Yang Maha Satu.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, October 3, 2012

Monday, October 1, 2012

pelik

rase ape ni? mcm sakit tapi tak luka. sebab mimpi indah semalam mungkin. yg indah tu wat aku senyum sorang2, tapi kerana itu hanya mimpi buat aku harap pada realiti satu hari nanti.. p/s: oh! rindu nyer.. (>.<) ouch..!

Published with Blogger-droid v2.0.9

Saturday, September 29, 2012

u r not afraid. aren't u??

i wonder.. if this is true. but if its true, why it can only be when i am on the line. of im no where in here.. we would not get close. not even closer.

just because we are here. we are together. or is this my path in order for us to get together. i take it positively, i dont know how it is going to be. but i do know He planned. and i know that i have to wish n keep working on it: the right way. hurmm, nothing worth comes easy..

and the the hard part is to be brave at:

start / during / after

i dont know to call it fortunate or not. these 3 'places' is not an option. i have to go through it all. and i really hope u r not afraid too..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, September 28, 2012

terngiang2

it reminds me so much to that dBy guy. n i wish he got away to a place so far. so i wont met him. and i wish he wont reach me anymore.

eventhough i couldnt get it why they call it ::princess of china:: since it doesnt mention anything about chinese in the lyrics, maybe rihanna n coldplay n the writer knows. anyway, i love the song and it sound like this;

::**::
once upon a time somebody ran
somebody ran away
saying as fast as i can
"i got to go"

once upon a time we fell apart
u hold it in your hand
the the two halves of my heart

once upon a time on a same side
once upon a time on a same side
in the same game
why u have to go
have to go and throw water to my flame

i could be the princess
u'd be the king

could live in a castle and
wore the ring
but no, u let me go

u stole my stars.

la la la la laa la la
la la la la laa la la
la la la la laa la la
la la laa la la..

::**::

p/s: pening..   -.-''

Published with Blogger-droid v2.0.9

tv

di malam2 yang bosan. channel yang buat aku rase selesa ialah afc. dengar tukang masak explain bahan masak dengan style cool n rilex wat aku rase, senangnye masak..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, September 26, 2012

nshxbbxhdfhjxbx

internet takde.. . haha.. tapi apelah makna ade internet kalau kau takde. tetap juga sunyi.
dan apelah makna aku susah hati. aku mahu jatuh cinta lagi. mungkin seronok. tapi menakutkan juga. mungkin esok aku akan cuba.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, September 19, 2012

fitna

dari kecik mase mula2 aku dengar ungkapan 'wanita itu fitnah di akhir zaman'. aku memang tak faham. yang aku faham pasal fitnah ialah bila seseorang memburukkan seseorang yang lain dengan fakta palsu.  dan tak kiralah lelaki ke perempuan, fitnah sesiapa pun boleh buat. dan bagi perempuan yang tak buat finah seperti definisi diatas, dia bukanlah fitnah. wanita bukanlah fitnah. ungkapan itu seperti tidak adil.

itu dulu. sekarang, aku seperti terbuka mata untuk melihat dengan mendalam ape maksud ungkapan diatas.  dengan ape yang berlaku sekarang, disekeliling. aku mulai faham. perempuan yang berpakaian tapi tak tutup aurat itu lah fitnahnya.. nampak cantik, rase seronok. tapi cantik dan seronok tu sekejap je. cantik dan seronok ini palsu. yang sebenarnya kat akhirat nanti perempuan tu kene soal, jawab macamane pun, yang salah tetap salah. dan yang salah akan dihukum. kecuali bagi yang dah bertaubat dan taubat itu diterima. beruntunglah mereka yang bertaubat.

aku harap aku dapat ubah diri aku. aku sedar, aku masih ada unsur fitna.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Thursday, September 13, 2012

muara hati

cinta terpisah ruang waktu
tetap cinta bersatu dalam hatiku
walau raga kita tak mungkin bersama
ku yakin dihati kan tetap setia

ku percaya kemanapun kau berjalan
suara cinta menuntunmu kepadaku
kerna bila cinta sudah bersemadi takkan terpisah hati

demi cinta dalam hati mu
ku yakin engkau untukku
meski jejak pisahkan kita
cinta kan bawa kembali
padamu

aku ada kerna engkau ada
tercipta hatiku hanyalah untukmu
jalanku tertuju padamu kemanapun kan pasti kembali

demi cinta dalam hatimu
biarkan aku merasuk
bersatu satu dlam hati mu
hanya dirimu dan aku..

ps: walau aku tak layan novel, semua tau ni lagu utk crite adam&hawa.. kan?

Published with Blogger-droid v2.0.9

mood

aku slalu tulis tanpa perenggan pembuka. sebab aku menyampah. perenggan permulaan bosan buat aku sendiri malas nak bace. apetah lagi orang lain.

hari semalam mood umpama rojak buah. manis, masam & masin. di pagi hari manis; sebab dapat siapkan kerja. di petang hari masin; sbb dah letih. di malam hari masam; sentap dengan adik aku yang ei....

k bai.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Monday, September 10, 2012

subjek, imej & lampu

yeay!! dah ingat. aku mahu tulis tentang subjek dan imej.

bila aku mahu kan imej yang jelas,
aku mesti nyalakan lampu yang terang pada subjek itu.

bila aku mahukan bayang2,
cahaya malap sudah memadai untuk menyuluh subjek itu.

dan sekarang, aku mahukan imej yang jelas. maka, walau seribu lampu malap ade disekelilingku, takkan mampu menghasilkan imej jelas yang aku mahukan.

tapi imej jelas juga sangat subjektif. walaupun aku mahukan imej jelas, tidaklah perlu kepada 227 mega pixel kejelasan yang aku minta. 12 mega pixel sudah memadai. tapi jika ada 40 mega pixel, sudah besar tapak tangan, pelampung aku tadahkan..

lampu, kamu memainkan peranan penting untuk hasilkan imej aku itu. sudah aku usha megawatt sesuai.
tapi, mungkin lampu yang aku mahu itu mahal harganya. atau juga mungkin belum keluar kotak...

takpe, sambil2 usha akan aku usahakan kamu lampu..

wassalam.

Published with Blogger-droid v2.0.6

-.-"

buntu. aku baru je terfikir kejap tadi. aku baru je nak taip. tiba mase kat sini, hilang semua. ape benda la yang buat aku lupa nih? gile betul..

adui la.. ingat la balik wahai kepala.. wahai otak.. wahai kepala otak.. ingat la balik.. urghh... -.-"

Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, September 8, 2012

pasal rase ke pasal tidur?

rase ini buat aku dah tak nampak pkul brape sbelum aku tidur.

rase ini buat aku tahan ngantuk sampai aku akhirnya terlena.

rase ini buat aku menunggu setiap malam tanpa jemu.

rase ini buat hariku ceria walau masa tidurku berkurangan..

rasa ini buat aku terbang dalam mimpi.

rase ni beri aku harapan walaupun  hati ku masih samar & rabun..

tapi rasa ini buat aku aku lelah bila kau sunyi.


p/s: rase ke tido? hehe.. gudnite dear world. aku HARUS tidur awal malam ni agar lelah ku tertahan. (^_^)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, September 6, 2012

tahu dan tanya

lusa dan tulat aku kan ke kuang. untuk kursus kaf alif ha wau ya nun.. malam ni baru cakap dengan ayah. ayah tanya pasal yuran, amik cuti hari sabtu, berserta soalan cepu emas berlian permata: dah ade calon ke?

tersedak. tapi dengan cepat aku jawab: takdelah, akak teman ila jer..dan terus aku sibukkan diri dengan melipat kain sebakul.

soalan ayah ringkas. tapi aku sangat terkesan dibuatnye. soalan tu jawapannye takde dalam skema. lain lah kalau jawapan tu memang aku yang tentukan. dengan yakin dan gembira akan ku jawab soalan ayah..

Buat masa ni, aku boleh jawab: Wallahu a'lam.. =)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, September 5, 2012

pantun 2 kerat





lagi kan tengok, lagi kan rindu.
lagi kan senyap, lagi ditunggu..

aku cuba melawan rindu,
kerana masih nampak kelabu,

kerna tak sempurna hidup sendiri, 
lalu menanti teman sejati..

akhlak terbaik sedang dibaiki, 
agar bersama di syurga nanti..

tabah berusaha penuh bertawakkal,
yakinlah pada jodoh dan ajal..

gagahkan juga amanah digalas, 
walaupun dipundak sudah berbekas..

emak dan ayah dihatiku selalu,
harap diampun dosaku beribu..

doaku agar mereka redhai aku,
smoga bahagia hidup mereka dan aku..




Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, September 3, 2012

vouz me manquez?

tak senang duduk aku malam ni. penangan rindu la ni. dia tak online.. takkan nak bagitau aku rindu guna sms plak. nanti terkejut pulak dia. dah la takde pape, tetiba cakap rindu? agak gila disitu.. jangan bagi orang sakit jantung sarah.. 0_o tanak la camtu. nak call tanye khabar pun nampak macam menyibuk pulak perempuan ni.. peribahasa hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong memang terngiang2 kat dalam fikiran ni.

nak usha kt fb pun dah sejam skali aku tgok takde pun status baru. giler betul la pnyakit ni. kalo demam boleh jugak aku makan panadol pastu  tido. ni dah la takde ubat. takkan la aku nak telan je ubat tak berkaitan. teringat pulak peribahsa feymes n9 tu.. takdo beban, batu digalas. tak kuase de...

walau ape pun, matlamatnye nak melepaskan rase yg terbungkam nih. supaya aku dapat tido lena, dan memelihara bawah mata daripada lebam nih.. eceh, gaye cerita macam la jaga sangat muka tu. padahal, Tuhan aje yang tau.

aku fikir nak share dengan ainil ke, fiza ke, tapi makin bz la pulak mereka pun. takkan la tetiba aku nak share benda cmni kat member yang jarang aku chat. macam pelik sangat la pulak. walaupun aku percaya jer boleh share dengan member lain, tapi dengan dua orang ni je lah yang aku SELESA n percaya.

so, blog sunyi ni jugaklah yang aku rase paling sesuai la nak menapak. dari tak senang duduk, baring, telentang, baik aku cerita kat sini. well, nobody cares here.. buat aku rase lega sekejap sebab dapat bebaskan benda2 yang menyesakkan hati dan pada masa yang sama aku tak kacau siapa-siapa.
sekian. wassalam.

p/s: tajuk tu bhasa perancis.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, August 31, 2012

M.E.R.D.E.K.A

maafkan aku.

selalu sangat post entry pasal dri sendiri. harusnya aku post pasal benda yang paling kurang pun berinfo untuk yang membaca kat sini.

maka hari ni aku cuma nak kongsi pandangan aku pasal merdeka. 1957 dulu memang bersemangat orang sambut merdeka. sebab mereka sangat jelas dengan ape yang diorang merdekakan.

zamn aku skolah dulu, memang dah diajarkan kenapa kita sambut merdeka. maka aku faham.

bila aku sambung belajar, aku mula persoalkan Cara yang sebenar sambut merdeka. aku mula terfikir, betulke sekadar  kira turun detik 12am, 31 Ogos je? aku mula nak tau, ape lagi yang paling penting sebenarnya bila hari memperingati kemerdekaan.

paling mudah buat aku sekarang, berdoa kepada Allah agar Malaysia dapat kekal merdeka dari penjajahan fizikal dan juga selaku rakyatnya, agar bebas dari penjajahan mental. aminnnnn...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, August 30, 2012

telefon berbayar

im at the payphone trying to call home but all my change i spent on you..

where have the times gone, baby it's all wrong where are the plans we made for two..

if happy ever after did exist,
i will still be holding u like this..

every fairy tale are full of this,
one more stupid love song i'll be sick..

-aku kat sini, nak call rumah tapi duit habis, blanje kau tadi..

-dah takde mase ke sayang, semua tak kene, mane pergi plan kite berdua ?

-kalo bahagia selamanya memang wujud, aku bersama kau sekarang ni..

-semua kisah dongeng pun mcam ni, pengsan aku kalo dengar lagu jiwang lagi..

**ni bukan google translate; ni sarah zul translate. hehehe.. ;-)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, August 29, 2012

the call

because of it,

i sleep late last night.

eventhough there is nothing important to do.

it makes me stay up till late.

but it was kind of good feeling.


i wish i get the call every night.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, August 28, 2012

Pintu-Rumah-Terbuka..

assalamualaikum..

pintu yang diketuk terlalu kuat, buat penghuni di dalamnya takut untuk membuka pintu tersebut.

pintu yang diketuk terlalu perlahan, mungkin tidak didengari penghuni didalamnya.

pintu yang diketuk dengan 3 kali ketukan beserta salam. meyakinkan penghuni di dalam untuk membuka pintu tersebut.

maka pabila pintu dibuka, pasti tuan rumah akan bertanya akan asal usul mu dan apa tujuanmu.

jika baik tujuanmu, pasti kamu akan dipelawa masuk dengan senyuman ikhlas. jika buruk tujuanmu, pasti akan ada alasan diberi agar segera kamu pergi..

dan sekarang,






jemputlah masuk.. =)

Published with Blogger-droid v2.0.6

kerana hujung jari

sudah pun aku karang cereka fiksyen 
agar aku lega dan lapang
dari hal yang membelenggu hati dan fikiran
kerana aku malu untuk berterus terang

tapi kerana sentuhan hujung jari 
pada pautan yang salah
hilang sudah sebuah entri
yang tadi dengan lapang aku gubah

lalu aku cuba mengarang semula
tapi beza cara cerita yg terhasil 
buat aku buntu 

mungkin ada hikmah
agar aku dapat nyatakan 
dengan lebih indah..





Monday, August 27, 2012

akuarium biru

aku suke betul tgok ikan warna warni dlam akuarium yang background nye royal blue.. macam yang munirah tag hari tu.

kalo dapat mengadap akuarium tu sebarang 2 ke 3 minit pun mungkin cukup utk lupakan keliru dalam kepala.

dan mesti lagi seronok bile dapat tengok ikan warna warni ni berenang2 kat pinggir laut yg airnye jernih.

ps: oh, berangan memang indah..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Sunday, August 26, 2012

pape jelah..

benci2.. kawin..

susah giler soalan.. dapat A..

kering la bulan ni.. dlam akaun beribu..

suara tinggi mcam marah.. mane ade, cakap jer..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, August 16, 2012

saye tak faham o_0

sila lah terangkan pada saya.
wahai mereka yang mengaku dirinya sunyi dan tidak gembira.
apabila datang pada mereka rakan yang mahu menemani,
tapi hambar dan tawar jawapan yang diterima.

bukankah sunyi itu bermakna keseorangan?
bukankah ketika mereka mengaku sunyi di alam maya ini,
bermakna mereka mahukan teman untuk memahami mereka?

atau mungkin mereka mahu bersama orang lain yang lebih mereka sukai berbanding teman2 yang menyinggah tegur ini..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Sunday, August 12, 2012

jeles, tapi takpe...

assalamualaikum.

sesungguhnye aku memang jeles dengan kawan2 yang bergelar cikgu. disebabkan diorg punye gaji yang jauh lagi tinggi dripada aku walaupun diorang baru je start keje beberapa bulan, kejap2 naik gaji.. kejap2 bonus.. asyik2 cuti.. Cuti yang tak tahan tu. mane ade ade keje yang boleh cuti straight 2 bulan? kalo ade, cube citer ngan aku apekah pekerjaan tersebut.. huu....

tapi

sempena tiada setan penghasut dibulan ramadhan yang mulia ni, aku telah bersangka baik. memikirkan keje mengajar anak orang seramai +/- 30 orang dalam satu-satu mase, beserta perangai yang macam2, aku tarik balik perasaan jeles aku tadi. dan aku tukar dengan respect. sebab aku sedar, jadi cikgu ni susah. lagipun aku penah try jadi cikgu skejap. sebab tu lah aku boleh tune balik perasaan jeles aku ni kepada respect.

dan

aku yakin rezeki aku Allah dah tentukan. juga aku bersyukur dengan ape yang aku ade skarang. dan impian tetap aku kejar. biarlah lambat asalkan selamat.. =)

Allahu akbar...

wassalam.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, August 3, 2012

serius sunyi

assalamualaikum.

beruntungnye orang2 yang ade pasangan. agak2 bosan jer, boleh chit chat. mesti reply punye la. kalo single macam aku ni, sepuluh member perempuan yg aku say 'hi'. mungkin sorang je yang jawab. tu pun habis mcm tu je. takde nak cite panjang.  sedey2... ni la nasib bile kawan2 ramai yg dh kawin. buzy sokmo... dh takde mase dh nak layan mcm time blaja dulu.. wuwuwu...

n bile aku nak say 'hi' kat member lelaki, memang berat la. nnt kang diorg pikir aku menggatal. paling2 pun aku try je la sekali kat sape2 yang aku rase sempoi . kira berani la tu. tapi tak best la.. kepala otak aku fikir tindakan tersebut adalah tindakan menggatal. maka, harus dihentikan.

wu... nape time aku nak tulis blog je, bateri pun nak kong? tak de kerjasame betul la.. wuwuwu... sedey33x..... T_T

uwaaaaaaaaa....!!!!

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, July 12, 2012

kualiti bacaan aku

aku sebenarnye bace surat khabar je. majalah sekali sekala. novel ade lah sebuah dalam tempoh 2 tahun kebelakangan. buku ilmiah, erm berat tu.. haha..

aku nak komen pasal surat khabar. aku selalu beli surat khabar cap '4 juta pembaca' sebab tajuk dia catchy. tapi yang tak bagusnye berita dalam tu. banyak pasal jenayah seksual. jenayah meragut nyawa. kemalangan ngeri. sungguh menarik perhatian bila baca tajuk. tapi bab isi tu sebenarnye tak berapa bagus. sbb dari situ lah orang2 innocent yang tak reti buat menjadi pandai melakukan kejahatan2 seperti yang dilaporkan. bukankah begitu? bukankah akan menambah bilangan kes? bukankah akan lebih dahsyat kesan masa panjang nanti? bukankah ini semua membimbangkan?

mungkinkah hal2 membangun yang berlaku di dalam negara tidak cukup menarik untuk dilaporkan sebanyak mungkin seperti laporan kes2 jenayah tu semua? selaku belia 24k, golongan skang ni mudah terpengaruh dengan keadaan sekeliling, dengan hal semasa. bila hal semasa yang dilaporkan tu banyak yang busuk2, gak ke rase bakal terpalit sama? argh!! camne nak cakap ni?

hmmph! ape yang aku mampu buat, berita buruk aku jadikan sempadan. berita baik aku jadikan tauladan..

p/s: selemah-lemah iman ialah yang mampu menegur hanya di dalam hati... =.=''

Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, June 19, 2012

bias

bias: berat sebelah. asalnya aku tak amik tahu pasal politik. tapi memandangkan aku dah kne mngundi thun ni, maka aku kene lah jugak amik tau perkembangan politik semasa.


susah betul nak buat keputusan bila dah nampak kelebihan dan kekurangan pesaing2 politik malaysia. aku nampak, tapi tak jelas. sbb aku baru cuba nak korek2 data n maklumat, bru bleh wat analisis tak pun hepotesis, mungkin? haha.. ape2 je lah.


yang sebenarnya, aku makin hari makin pening dgn perjuangan pesaing2 politik malaysia. yang lagi buat aku meluat dan tak de mood nak amik tahu pasal politik ialah bila mereka2 yang taksub sangat dgan pilihan masing2, sampai langsung tak bukak mata utk tengok kebaikan yang pesaing2 mereka dah buat. sampai semuanya salah.


nak bagi contoh sebenar, aku tak pandai nak explain dan aku takde kesahihan. maka aku wat analogi la kan, mungkin sape2 yang mahu faham maksudku akan faham.


begini, ada dua pihak iaitu pihak bateri dan pihak charger. dua2 matlamatnya nak memberikan tenaga kpd hp supaya dapat digunakan.


-sila abaikan tentang topup & telco line-


mari lihat pada bateri, kelebihan bateri: tempat simpanan tenaga utama untuk hp. tanpanya, hp hanyalah sebuah gabungan plastik dan logam. kekurangan beteri: tenaga dibekalkan bergantung pada kapasiti bateri sahaja. tidak berpanjangan, terhad.


seterusnya pesaing kepada bateri,charger. kelebihan charger: sumber tenaga aktif kepada hp. mampu mengaktifkan hp dengan segera. mampu bertahan lama insyallah, selagi tenaga elektrik wujud kat bumi ni. kekurangan: hanya berfungsi apabila wujudnya soket supaya dapat menyalurkan arus elektrik.


secara normal, kite mesti fikir bateri dan charger tak dpat dipisahkan. apelah makne bateri kalo kong, apelah makne charger kalo tak ngam dgan tempat penyambung..


---> mari kita masuk ke alam khayalan aku. wujudnya alien, penyokong tegar bateri. walau alien tahu bateri hanya boleh digunakan sekali utk meneruskan tenaga hp. alien ttp mggunakan bateri tanpa ragu2. habis satu bateri, digantikan dengan bateri lain. jatuh ego alien kalo nak pakai charger. mmg dasar mencemar alam sekitar.


selain itu, wujud juga golongan e.t yang hanya menggunakan charger setiap masa. mereka juga tegar dengan charger mereka. mereka sanggup tidak bermandiri kerana terikat dengan wayar charger mereka. golongan e.t sedar mereka perlu bergerak utk perkembangan yang lebih sihat. tapi kerana keegoan juga, golongan e.t hanya lantang mengutuk betapa terhadnya kebolehan bateri.


kan lagi elok alien bukak mata dengan kemampuan charger, agar mereka dapat menambah baik kegunaan beteri yg mereka kasihi. malah menyelamatkan alam sekitar. juga elok e.t pun tutup mulut dri bercakap tentang terhadnya bateri, lalu menambah baik bateri dengan aliran tenaga charger. malah golongan e.t dapat bergerak dengan mudah apabila menggunakan bateri.. hentikan belitan wayar, mulakan kemandirian dengan lebih efektif. hahaha..


maka, hidupla bateri dan charger dengan aman bahagia selama-lamanyer...


---> ok2, sila bangun semua. sila bangun dri alam khayalan ku yg sebentar tadi.


bias tetap akan bias selagi ego lebih besar dari kasih sayang. sekian.. isk2..


p/s: harap pembaca faham. =)


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, June 18, 2012

empati

walau ape pun yang dia dapat. aku akan sokong dia. sbb dia adik aku. aku mahu faham ape yg dia rase. aku mahu tahu ape yang dia mahu.


aku mmg kecewa dengan prestasi periksa dia. dia belum terlambat. tapi dia kene la mula berubah dari skarang. aku malas nk cakap banyak. aku tanye dia 1 soalan je. dia tak rase bersalah ke dengan result yg dia dpat tu? dia jawab, ade. tapi yang mengecewakan aku skang, ape yang dibuat tak same dengan ape yang dicakapkan. tolonglah..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, June 15, 2012

rezeki

what u give; u get back. pepatah yang sangat sesuai. bila buat sesuatu keputusan atau perkara


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, June 8, 2012

nak main cak2 ke ape?

setiap kali nampak pintu terbuka. aku akan mendekat utk tahu apakah yang berada didalam, agar nnt aku yakin apabila memasukinya.


tapi selangkah kali aku mendekat, seinci pintu tertutup.


apekah?????


inverse setting ke ape brader? ingin jugak aku menghambur kan fuu.. skali.  tapi pintu ttp pintu. aku patut cari technician yang setup pintu ni. supaya dia bleh tukar setting. bagi same macam pintu2 automatik kat klcc.


Published with Blogger-droid v2.0.4

gambar berukuran passport


perkembangan terbaru : tiada. syukurlah hidup aku rutin. tempat yang sama, jalan yang sama, jumpa orang yang sama. 

lalu aku terbiasa dengan rutin. maka aku jadi penakut dengan sesuatu yang baru. aku dapat rase aku perlukan sesuatu yang baru. tapi ape yang baru aku pun tak tahu..

kelebihan berat badan masih belum ade pelan penurunan. baru sampai tahap niat jer. malas ah masalah utama nyer. :O

pengalaman kerja mematangkan fikiran. banyak mase lapang. dah macam kerja kerajaan. bezanya cume gaji basic. malah tolak epf dan masuk lambat. takde elaun tempat tinggal apetah lagi elaun parking.

kehidupan sosial hanya di fb & ym. keluar bersama teman dihujung minggu adalah limited edition. iaitu paling banyak 3 kali seTAHUN. kluar rumah hanya untuk ke tempat kerja & apabila berteman ibubapa. err.. yer, saya 24 tahun.

tiada kah point menarik di perenggan ke-6 ini ? musykil.. aku tak rase dewasa. aku rase macam budak 16 tahun. atau mungkin budak umur 16 tahun punye jalan cerita lebih menarik dari ini?

marilah diri aku, kite bla dari rutin. tak kira sudi atau tidak. mari kita keluar dengan rakan2 lebih kerap. maka hidup akan lebih seronok.

err.. benarkah begitu? apakah dengan seronok aku akan berasa lebih dewasa?

bersambung....

Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, June 4, 2012

gedik sekejap

huhu.. duk layan gambar teman sepermainan mase kecik2 dulu yang baru kawin.. tetiba aku tersentap dengan perasaan sendiri.. huwaa.. aku juga mahu.


awal mula aku nak post status kat facebook je pasal keteringinan ni. tapi lepas pikir sekali, baik tak payah. haha.. kalo buat jugak nanti wat malu je. baik aku wat entry baru. at least takde la aku dibahan kan member2 skolah & rase hati berjaya dilepaskan dengan aman tenteram.


err.. aku ingat kene trunkan berat dulu la.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, June 2, 2012

mimpi semalam

semalam aku bermimpi. genre mimpi aku macam2 ada seperti astro cuma lebih baik kerana mimpi aku free.


scene pertama, aku bertemu semula dengan fernando jose shelake.. aku berada di dalam kerata. aku tidak senang duduk. tapi masih berdiam diri. fernando jose memandu kereta menuju ke tepi pantai. dari jauh aku dapat melihat ombak pantai yang sungguh ganas mengalah kan ombak tsunami yang aku tengok dalam discovery channel. plak tu ombak kaler biru laut dlam. padahal tepi pantai. oh, celarunye. aku semakin takut. apekah fenando jose sudah giler? dah nampak ombak ganas macam tu dia tetap teruskan pemanduan ke tepi pantai. bongok!! kepala otak aku berfikir melihat tindakan beliau. fernando jose memakir kereta beliau di tepi pantai sambil tersenyum2 kambing. aku ingin menghadiahkan beliau sebuah penumbuk sulung. tapi aku tak buat, aku lebih khuatirkan ombak ganas tersebut. aku nak lari. aku jadi cemas. tapi fernando jose wat rilek macam takde pape. apekah penglihatan aku dengan penglihatan beliau berbeza? apakah dia melihat ombak pantai itu sepoi2 bahasa melayu? oh, ini memang giler. daripada aku mati di situ.. lebih baik aku mati jerana lari menyelamatkan diri. urgh!! secara spontan aku mencengkam lengan beliau sepaya beliau reverse kereta dan keluar. malang skali fernando jose shelake tak paham.


lalu degan sekelip mata aku dah masuk scene yang kedua. fuh.. lega dapat veramvus dari scene pertama yang suspen sengal itu. pelakon jugak tah pape. fernando jose shelake mungkin psikopat yang lari dari hospital mental. aku yakin dengan pendapat aku ini walaupun bermimpi..


scene kedua, aku bertemu dengan tores abraham. dah banyak kali beliau tanye bile aku free. tapi asal dia free je aku ade keje. dan bila dia keje, aku free la pulak! hadoi.. bertemu tores abraham didalam bangunan, yang ramai orang semengnye idea yang lebih baik daripada scene pertama tadi. kalo papehal pun aku boleh bla dengan senang. hehe.. aku berbual2 dengan tores abraham tidak lama. tapi disudahi dengan adegan merajuk pujuk dengan tak semena2. mula2 aku merajuk, tores abraham pujuk kejap, aku okei balik. memang merajuk mengada tu. sebab tu la cepat baik. hahaha.. lalu kami berbual2 lagi sehingga dia tiba2 merajuk. hai.. susah la plak aku nak pujuk si tores abraham ni. dia merajuk siap lari balik umah. aku cari tak jumpe plak. jumpe plastik barang yang dia beli aje. musykil aku dibuat tores abraham ni. tak sempat nak pujuk lagi ni. tetiba mimpi plak habis. argh!!! aku baru nak pujuk tak can plak. biarlah dia amik mase bersendiri. dah sejuk nanti ok la tu. berkata aku di dalam realiti. eh, terbawak2 pulak watak ni. =p


fuh! aku harap mimpi aku jadi mimpi je. letih tahu..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, May 12, 2012

em..

bismillahirahmanirahim..


hari ni masa balik exam PTD, aku terfikir betapa malunye kalo ape yang salah aku buat dlu ditayangkan depan mata. mesti aku tak berani nak buat. aku baru sedar perasaan malu berkurang masa wat degree dulu. entah, kejutan budaya mungkin. dapat tinggal sendiri, takde had masa, boleh nak keluar suka hati.


hmm..


sekarang, aku dah balik 'sarang'. walaupun aku rase terkongkong. balik keje lewat skit, mesti  ade sms tanye aku kat mane. dlu aku fikir, takde makna aku ade kenderaan tapi tak boleh nak gerak jauh2. kalo member lama ajak hangout makan2 malam pun semua aku reject sebab dah tau ape jawapan mak bile aku mintak nk kluar nnt.


hmm..


yer.. dah jelas sekarang, ade pekara yang aku suka tu tak baik untuk aku. dan benda yang aku nak buat tapi tak dapat sampai rase nak marah bile tak dapat buat tu, tak baik untuk aku..


terima kasih mak, ayah.. akak sayang mak ngan ayah sangat2..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, May 9, 2012

how to move on?

Bismillah...huhuhu... :'(


Ya Allah..please help me to move on. i know im unable to forget. but at least, let me move on... im afraid if he get annoyed with me.


i can't treat him as a friend like what he did.. because everytime we're contacting each other, my heart was badly hurt. to realize we're just friend.. huhuhu... :'(


:'(


:'(


:'(


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, May 6, 2012

me luv

i think i am brave enough to describe my feelings to those i've fallen in luv with. but with one condition: im sure there is a chance for us to go further after a few trial made..


and the result is, i've lost to THIS one guy.. but also i've got that OTHER guy.. please dont think im a player. it happens one by one. each with long time distance.


to lose this one guy, it doesnt hurt at all. evenmore, he become a good friend. i dont think to take him as a best friend. men n women cannot be best friend. it can only be after marriage. this is my opinion. because if i am a husband, i just couldnt stand if my wife is telling all her feelings/problems to the other guy. it looks like some kind of 'dayus'.. the only guy who deserve to know ALL things/feelings/problems/needs is her husband. understand? hehe..


next, about the other guy i've got. it doesnt last long.. it was 'frustrating, dissapointing, regretful, waste of time, increasing sins' relationship. yes. it such a stupidity. to love then to hope not to God. but to a creature.. the weak one.. its a shame. the worst part is it happened twice. with the same person. astaghfirullahalazim.. this mistakes is eyes opening to me. now i realized the true luv is not to give all your luv n hope to a person. but to love and hope entirely to Allah, and through having a right companion, will lead us to THE true love...


i've treat my self badly. to fix is not easy. it takes SABAR n REDHO. to 'redho' is like the wound is healing while 'sabar' is like i'm ignoring the painnnnn felt inside.. urgh..! keep it up darling.


p/s: please told myself i love her so much..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, May 4, 2012

hmmm...

wuwuwu... adakah bahan sesuai yg bermanfaat utk aku kongsikan disini?


banyak sangat luahan perasaan.. tepu plak rasenye.. jiwa lara tengah sakit.. mcam ni la jadinye.. kalo ade yg singgah sini pun mesti frust takde isi berguna nak dibaca.. kan? maaf..


mintak maaf senang.. tapi utk mintak maaf depan2 susah bagi aku nak buat. susah nak mintak maaf walaupun depan mak ayah masa hari raya. ape ntah yang menghalang. salam cium tangan kucup pipi tapi tak terkata jugak perkataan maaf. kenapa?


aku teringat mase tgah keje siang tadi. uncle tu mintak maaf kat aku sebab mintak pen dengan naik suara semalam. aku tak terasa pun benda tu. aku dah tak ingat pun hari ni. sbb aku pun salah tak mintak izin mase amik pen tu. hal kecik kan? sampai aku tak ingat. tapi lepas dia mintak maaf kat aku tu.. aku rase dia laaaaagi baik dari aku. dia cine. aku muslim. aku malu sendri sebenarnye. dia mintak maaf dengan aku.. aku rase aku loser. so aku pun direct mintak maaf jugak kat dia sbb dah mencurik pen beliau dlm tempoh +/-seminit. aku nak sign jer tapi sibuk plak kne cop ape bagai. lebih la 2,3 minit...... hu...


sekian. aku nak sambung berjiwa lara balik.. wuwuwuwwu.... wassalam.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, May 1, 2012

keluar dengan fiza syg...

hari ni aku dengan beraninye bawak krete g shah alam. nak date dengan fiza. dah 2 tahun tak jumpe.. mula2 rase nervous jugak takut salah jalan. tapi alhamdulillah... lancar pergi balik.


aku dgn fiza wat aktiviti biase je. jalan2 window shopping. terbeli satu dua barang.. haha.. tapi yang paling best bile time makan..  ape yg dah lame aku simpan aku dapat cite dengan bebasnye kat fiza.. dia sungguh bertahan je layan aku punye cite.. hehe.. thanks fiza..


yg tinggal bile tgok wyg.. the avengers bagi aku ok. well done.. tapi masalah dengan budak skolah yg batak tak betempat.. memekak sepanjang citer.. tak leh bla.. sabar je la.. tapi sian kat fiza.. kaco mood nak layan wyg.. huhu..


anyway.. its fun.. truely.. =)


Published with Blogger-droid v2.0.4

teringin..

benda yang paling aku inginkan sekarang hanyalah seutas jam. satu je yang aku perlu. maka akan lunyai lah mane2 jam yang bakal aku beli tak tau lagi bila.. sbb aku takde byak duit nk ade koleksi jam.. hahaha...


yang menarik hati aku skang adalah seperti berikut =)


hehe.. yg ralph lauren tu untuk wish list je.. the blue bottle please.. im so in love with the smell..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, April 26, 2012

sekali je sebulan..

mak kate saya cepat marah sejak ade tepon baru.


saya marah sebab adik saye suke sibuk main saye punye hp.


bila saye mintak dia suke ckap 'kjap..kjap..' tapi bukan trus log out pun. lagi nak update status baru.. itu yang saye marah.


pastu bile dia pulangkan dengan cara yang saye tak suke. letak depan muka dekat2.. kerek plak.. lagi la saye rase marah. macam saye plak yang mintak hp dia.


bila saya naik suara tegur dia.. mak kate saye slalu marah. tapi saye takde niat pun..



saya sedar la saye bukan perempuan mlayu terakhir.. bukan jenis lemah lmbut bila bcakap.


hmm.. =(


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, April 11, 2012

i wish..

i wish he would say:


1. stop it sarah

2. im sick of u

3. i already have my gf

4. and i love her very much

5. please leave me.


so that i will:


1. stop hoping for him

2. erase all the memories


but the truth is:

1. hard.


Published with Blogger-droid v2.0.4

keroncong utk dia

lagu keroncong untuk ana adalah sangat sweet. maka aku nak dedicate utk orang yang aku sayang..


tapi kerana lagu tu dari lelaki utk pempuan, kene tukar lirik la.. nak jadikan lagu tu sesuai dari perempuan utk lelaki.


sekian, terima kasih.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, April 9, 2012

beza lelaki dan perempuan.

semalam aku jumpe satu lagu.  best.... rilek je tone dia. tajuk dia 'somebody that i used to know'. aku hayati lirik tu betul-betul..


rupe-rupenye pasal bf yang frust lepas break dengan gf dia.. so gf tu plak wat tak kenal je bile nampak bf.. so bf tu rase sentap sangat.. haha.. sayang lagi la tu..


rangkap kedua, pasal gf plak yang counter ex bf tadi..


so fahamla aku sekarang. lelaki ni kalo dh break diorang bleh lagi nak treat ex tu macam kawan... tapi bagi aku sendiri, aku tak boleh la.. kalo dah break tu tolongla jangan nak layan aku macam kawan. sentap dalam-dalam tau tak....! eh, emo plak.. haha...


okei? nampak tak beza laki n pempuan disini..? yang nampak tu bagus.. yang tak nampak tu pergi becinta pastu break. mesti pham lepas tu.. haha..


ok. bai.. (^_~)


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, April 1, 2012

ketagih...

assalamualaikum..


dia. inside me, i thought he is my drug. i cried when he no where to found. and when he is answering me, the tears fade away and replaced by a very wide smile...


i admit.. lately.. i am 'drug' addicted...


need to have the stock.. but im not sure do i afford to buy. i wish i afford until forever..


wassalam


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, March 28, 2012

emotional

jangan libatkan diri dengan dadah. sekali terjebak, takkan mudah untuk melepaskan diri. dadah musuh negara. hindari dadah. marilah kita bersama sama perangi dadah durjana. dadah hanyalah untuk ahli farmasi. bukan untuk disuntik sendiri. walaupun sekadar mencuba. jangan gadaikan masa depan anda dengan musuh negara ini. menyesal tak sudah di kemudian hari nanti. oh... saya mengantuk malam ni. dan juga saya emo malam ni. saye jeles.. jauhi dadah musuh negara..


Published with Blogger-droid v2.0.4

aku jeles.

aku jeles bile tengok member lama yang dah makin ramai kawin. aku ape pun takde. aku duk kejar orang yang tak sayang aku pun. aku bukan tak tau. aku tau tapi aku tetap jugak camni. aku penah je rase give up dengan ape yang aku kejar. tapi 5 minit je putus asa. lepas tu duk kejar balik. hampeh betul.


aku suke tgok kawan aku dapat jodoh. cume aku la yang rase down. deep down..


hmmmmph... mengeluh... =.='


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, March 25, 2012

tak nak sorang2

hari ni ahad.. mak ayah aku still on da way dari kampung. adik aku yang sorang tu ade klas tak balik2 lagi. yang lagi sorang tu keluar dengan member g makan. aku, sorang..


sorang2 ni taklah teruk. tapi boleh bawak kepada tekanan prasaan. selama ni setiap hari, setiap malam aku dengar mak aku komen pasal tv. mlam ni takde.. sunyi la hai... tolong...!! tolong..!!  sunyi sedang membuli aku..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, March 17, 2012

ianya air batu yang beku..

blog.. takde orang komen-komen sunyi la..  macam syok sendiri la sebenarnye.. gaya penulisan macam untuk bacaan umum.. tapi sebenar orang yang baca tu penulis sendiri.. mungkin ada pembaca senyap, tak bagi komen.. tapi itu lah... penulis still rase kosong..


ape nak buat.. nasib aku la kan...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, March 16, 2012

confession.

dulu mase kecik aku teringin nak ade kasut roller blade.. aku selalu berangan nak main kat luar and aku akan dapat kawan. tapi berangan tetap berangan.. memang aku tak dapat kasut tu and kawan aku mase kecik tak ramai.. kawan yang ade, mase pegi skolah je. bile kat rumah aku tak de kluar main pun. sebenarnye ade je budak sebaya aku. tapi aku rase diorg urban sangat. aku tak leh nk catch-up. mak aku slalu ckp zaman budak2 aku tak best. :-[ down...


tapi takpe.. bile aku masuk skolah menengah aku dapt

ramai kawan. aku boleh catch up dengan diorang semua. urban girl ke country girl ke. diorang semua baik2. dan yang paling penting, aku dapat best friend kat sana.. cik ainil hawa.. i feel so blessed to have a friend like her.. :-)


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, March 8, 2012

kisah bunga dan kelicap

bunga tau berharap pada unggas itu salah.. tapi bunga buat jugak.. bunga benci sangat pada kelicap kerana gemar mengganggu bunga. tapi bunga tak sedar bunga jadi sayang sangat pada

kelicap.. sampai tahap tak sedar mane baik mane buruk. itulah beza tau dan sedar.. bunga TAU salah, tapi bunga tak SEDAR bunga tengah buat salah. bile dah terlambat baru sedar..


tapi itulah yang berlaku.. bunga melampaui batas.. bunga yang rugikan kuntuman sendiri.. keseronokkan sementara memang tak berbaloi. lebih teruk lagi bile dapat tahu yang memang bunga dipermainkan dalam permainan dendam si kelicap.. bukan main dam..


bunga rase tak adil.. kenapa bunga yang jadi mangsa kelicap? kelicap beritahu dia sengaja menyakiti bunga ke tahap itu kerana dia berdendam dengan tanjung sebelum ni. kelicap ditinggalkn sewaktu dia sangt sayangkan tanjung.. malangnya, bunga yang dijadikan tempat lepas geram kelicap. kelicap mahu flora2 lain rasa ape yang kelicap rase dulu...


bunga berasa kecewa pada hari tersebut.. tapi ntah apa yang memberi semangat pada bunga, bunga tidak mati.. bunga masih memiliki debunga, daun, ranting dan akar.. hanya perlu tunggu sinaran sang mentari esok, bunga yakin dia boleh kembalikan mekarnya..


ape yang berlalu semalam, bunga layu dek ganguan kelicap yang melampau. debunga berharap kelicap mampu membantu nya dalam penyebaran debunga, tapi akhirnya bunga hanya layu dek harapan palsu.. bunga benci kelicap buat kali kedua dengan kadar yang sangat tinggi..


tetapi bunga tidak mati. malah bunga mampu bertahan lebih baik dari dulu. mungkin kerana bunga membuat persediaan setelah mengagak dari desiran angin kelicap. setiap kali kelicap mngibaskan sayapnya.. tidak menampakkan kesungguhan setiap kali kelicap mengahampiri bunga.  sekadar singgah kerana disekeliling bunga tidak banyak unggas2 lain yang menghampiri. mudahlah bagi kelicap untuk melepaskan dendamnya.


tapi jauh disudut nukleus bunga, masih ade rasa tidak percaya dengan ape yang dicicipkan oleh kelicap seekor itu.. bunga tidak percaya kelicap mempunyai dendam. walaupun 1.bunga syak dengan lahiriah yang ditunjukkan kelicap, 2.walaupun bunga layu dizalimi kelicap, tapi masih ada sesuatu yang bunga rasakan pada kelicap. seperti sesuatu yang menghalang kelicap dari bersungguh2 membantu bunga dalam pendebungaan nya.


sungguh bunga rela mati setelah mendapat perkhabaran dari kelicap seekor di detik itu. tidak berdaya lagi untuk bunga mekar kembali. untunglah, dengan adanya sokongan ranting, debunga dan daun, bunga gagah kan mekarnya hingga harum semula.


besar harapan bunga untuk kelicap kembali dan membetulkan semula tugas untuk penyebaran debunganya. tapi besar juga harapan bunga agar kelicap tidak menyebabkannya layu semula. tak mungkin bunga mampu mekar semula jika layu untuk kali ketiga..


bunga kini faham, ahli pendebungaan nya bukan unggas.. apatah lagi kelicap yang bertindak zalim seperti tu.. biarlah bayu, ahli sebenar yang menjalankan tugas. bunga mahu mekar dgan cara yang segar. biar jauh dari bayang kelicap. malah bunga ketepikan nukleus kecilnya yang berharap pada kelicap dahulu.


dengan bayu, bunga lebih harum.. walaupin tidak mengjangkau sebaran seluas radius unggas2, tapi yang pasti debunganya tersebar subur....


sekian untuk fiksyen malam ini.. terima kasih..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, March 3, 2012

kenapa takde pakwe?

Hahaha... Macam muka depan majalah remaja..


Berikut adakah sebab yang pasti:


A. Kuat jeles.. Dia nak 'say hi' dengan kawan lawan jantina pun jeles tahap bahan kimia mudah meletup.. HAZARDOUS!!!  Sangat berisiko tinggi ye adik2..


B. Mudah bosan.. Minggu pertama je madah berhelah.. Minggu kedua, bile la dia ni nak blah...OMG..


C. Malas.. Ni memang perangai yang dipengaruh kuat dengan pengalaman.. Bukan sbb persekitaran. Haha.. Bak kate omputih, sumtime it last in love but sumtime it hurts insteadddddd.. Wuwuwu... Sekian. Wassalam.. =)

Thursday, March 1, 2012

kenapa aku benciNTA??

Tak payah cakap banyak... Tgok lirik dah bleh faham sendiri..


Tapi aku ada cerita sendiri.. Jalan cerita aku tak sama macam lirik lagu... Meh sini aku nak citer..


Huhh.. Sabar je la.. Waktu keje, serabut dengan bunyi mesin yang memekakkan telinga.. Kat umah hari2 tanya pasal calon2 imam muda (baca:menantu)...


nak lari bleh tak? je aku yang over perasan macam bnda ni terlalu besar nak dihadapi..? padahal hal kecik je sebenarnya? =(


aku benci dgn gangguan kecil yang berterusan ni. Tapi aku cintakan rumah aku dan penghuninya & juga aku sedar amanah kerja sekarang.. Semuanya lebih baik dari dulu, cuma masing2 ade keunikkan (baca:kekurangan) sendiri.. Aku terima..


Kesimpulan disini, aku tak cerewet.. kan? haha..


Ps: harap2 lepas ni benciNTA aku terhadap apa2 yang berkaitan akan pergi & hilang...  tolong..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Antara b#%&h dan degil...

Salam sejahtera...


Aku terkesan dengan status facebook kawan2 aku skang.. Baik2 sume.. Alhamdulillah..


Tapi yang paling terkesan antara ramai2 tu adalah: dia berasa bodoh kerana terlalu terpengaruh dengan rase.. Padahal Allah dah bagi akal untuk berfikir..


Nape aku terkesan (baca:terasa) dengan status yang diungkapkan,

Sebab aku pun berada pada situasi yang sama.. Memang tau ape yang patut dibuat, tapi masih lagi nak melayan perasaan.. Akhirnya, aku yang tunggang langgang.. Nak kata bodoh, tak sesuai jugak sebab aku tau.. Tapi masih berdegil nak layan parasaan.. Nampaknye perkataan yang sesuai untuk aku adalah degil..


Oh.. Tolonglah.. Sampai hari ni aku tak rase aku degil.. Sebab bile aku bandingkan diri sendiri dengan orang lain, especially antara siblings aku.. Aku rase aku dah paling obey antara kami bertiga.. Haha.. Boleh tak?


Wassalam....


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, February 22, 2012

semalam 23, hari ni 24

itu bukan ukuran pinggang.. harap maklum..
itu umur aku.. dah selamat 24 tahun hidup,
tapi belum tentu dia 'alam' sana.
harap2 selamat..

cabaran hidup dah mula terasa,
malah makin banyak yang akan mendatang..
tapi aku masih dalam lingkungan selesa...
disamping keluarga.

aku belum betah berdikari..
aku fikir, aku mampu,
tapi aku fikir lagi..
bersama mereka adalah lebih baik untukku..

sehari-hari bekerja..
yang aku rasakan mudah awalnya,
semakin menampakkan belangnya kepadaku..
tapi tak mengapa,
aku faham, memang ini ramuan hidup.

tinggal aku untuk mengadun,
masak dan akhirnya..
menghidang untuk dinilai..
di 'esok' nanti.

harap-harap 24 tahun lalu diberkati..
dan 24 tahun akan datang dirahmati..
harap-harap aku selamat disana nanti..
menggapai syurga hakiki..

juga harap-harap aku berteman nanti,
untuk bersama di syurga abadi..
selamatkan aku Ya Illahi..

Sunday, February 5, 2012

Dialog 1

Di suatu malam yang yang hening, hati dan akal bergaduh sesama sendiri..

hati: aku rase aku dah jatuh cinta la.. aku dah macam pervert je duk tgok status dia tapi tak komen, baik aku bagitau terus.. setel masalah pendam aku nih..

akal: jangan..! masenye belum sesuai.. kau hanya mampu bagitahu, tapi kau sendiri tak ready kan? buat ape? baik tunggu dulu.. rushing pun tak ade gunanye..

hati: em, tapi nk bagitau jugak.. kau diam akal..!!

lalu anggota pun menjalankan tugas...

.......Beberapa hari kemudian....

hati: alah.. diam jer, macam lagi jauh jer dengan aku.. menyesal aku bagitau dulu..

akal: aku dah cakap dah & kau pun tahu, tapi degil.. =0

hati: kau diam.... -.-''





Monday, January 23, 2012

dah mula pantang..

tadi aku kene komplen..
maka hati aku jadi panas..
tapi aku jenis tak reti lawan..
takut trus naik suara, derhaka plak tak pepasal...

maka aku diam..
tapi hati aku panas la oi..
tapi aku tahankan jugak..
sebab aku tau..
diorang sayangkan aku lebih dari yang aku tau...

bak kata Nabi,
sabar itu pada hentaman yang pertama...
aku jadikan itu panduan aku..

Terima kasih Ya Allah,
kerana Kau berikan aku mak & ayah.
Salam Sejahtera keatas mu Ya Muhammad,
kerana dikau beri panduan untuk aku hidup di fana ini..

Tahan Terhadap Aku...!

jantung bedegup kencang..
kalo boleh curik-curik keluar..
aku nak keluar dgn kau..
boleh tak ko tahan dengan aku..??

sebab kau seperti syurga..
dan aku pun nak bercuti malam ni..
so kalo aku nak keluar dengan kau..
boleh ke ko tahan dengan aku??


ps: pelik tak ayat kat atas? haha..
jangan pelik, sebab aku translate lirik lagu britney je tu.. 

Sunday, January 22, 2012

belanje

belanja makan tak seharusnya bagitau harga yang dah dibayar tu..
sebab nanti orang yang dibelanjai itu banyak komennye pun..
tak kire la komen tu membina atau membantutkan, hatdoi..

lepas ni mau senyum je lepas bayar.. huahuahua...
kenyang perut suka hati.. so jangan wat wa susah hati oi...

sekian.. gong xi fa cai..

Monday, January 16, 2012

dimana kan aku cari dikau..

Selamat hari khamis. Sesungguhnya hari ni berbeza dengan semalam. Hari ni semangat aku bile start waktu kerja memang tinggi. Walaupun aku punch kad lambat 2minit, aku tak kisah. Yang penting lagi 7 jam 58 minit ni. Cewah.. macam bagus.. haha.. padahal ni pun curik mase gak nih. Baru siap 1 meeting minutes, nak release jap.

Tapi perasaan, masih sama macam semalam. Cume kadarnye rendah la skit. tak la tinggi macam semalam. Nampak dah macam berkadar songsang aku punye perasaan nih, bila kecewa tinggi, semangat rendah.. bila kecewa rendah, semangat naik.. er.. tapi benda ni sume orang pun same kan? Haha. Sengal aku nih.

Selaku manusia, adelah benda yang aku nak. Untuk sekarang, aku nak sorang pakwe. Ha, gatal tak gatal la kan. Sebab aku tulis ni untuk diri sendiri, memang tak malu la jgak nak mngaku nih. Sebenarnya bukan nak pakwe just for fun. Tapi nak teman untak share suke duka. Kalo ade jodoh, mau buat laki la. Ape lagi kan? Tgok kiri kanan member mase main pondok2 dlu pun dah kawin. Maunye tak teringin. Tapi bile parents aku tanye. Aku jawab ‘rilek dulu…’ padahalnye dalam hati, ‘mane aku nak crik nih??’

aku tak kenal aku

Ketahuilah, sesungguhnya aku tidak tahu semua tentang diri sendiri. Mungkin nilai2 yang ada dalam diri aku yang dilihat orang tidak sama dengan apa yang aku fikirkan. Ada orang fikir aku degil, tapi sebenarnya aku tak tau. Ada orang fikir aku lembut hati, tapi sebenarnya aku malas nak bertekak.

Sebab tu lah bila interview, bila kene soal tentang kekuatan & kelemahan diri aku pening kepala nak jawab. Samada nak ikut ape yang aku rase, atau dari pandangan orang lain. Walaupun ade orang kata jangan ikutkan sangat ape yang orang cakap, aku tetap fikir sebenarnya yang orang cakap tu la yang membentuk & penyebab tindakan aku. Orang tu tak semestinya orang luar. Tapi yang sentiasa dengan aku, yang paling faham tentang aku... Mak.

Aku mula faham pasal ni masa tingkatan 3. Mula duk hostel masa tingkatan 1, semua kene buat sendiri, banyak yang tak reti & tak cukup. Tapi ape yang menguatkan aku untuk terus tetap kat hostel tu bila mak datang. Dia bukan seorang yang jenis pemberi nasihat sebijik2 macam kat kursus motivasi. Tapi cara dia amik berat, cukupkan keperluan aku sudah mampu membuat aku kuat kat sana. Mungkin bagi orang lain, benda ni kecik. Setakat duk hostel, ape la sangat kan? Tapi bagi aku time tu, dengan perasaan yang tak ready nak kne tinggal sendiri. Memang berat la. Seminggu home sick, nangis senyap2 dalam toilet. Tapi bila dah agak sebulan duk hostel, dah dapat ngam dengan kawan, seronok tak ingat la plak. Hahaha… Tapi mase tingkatan 3, aku tak tau macamne nak describe, tapi mase tu baru aku sedar yang aku ni tak berapa kenal dengan diri sendiri, mak lebih tau. Hehe.. sweet+syahdu tau aku rase time tu.. ^_^

polymer punye pasal..

Kanapa aku ambik polymer mase nk sambung blaja dulu? Sekarang ape yang aku rase, tak seronok pun. Kerja kilang/ofis memang tak pernah terlintas langsung kat fikiran aku. Walaupun aku kene uruskan dokumen, tak de la nak mengadap mesin sepanjang mase, dalam 30 minit je setiap hari. Walaupun waktu kerja 8 pagi sampai 5 petang, lepas balik dah takde ape homework pun yang berkaitan dengan kerja. Tapi aku rase bosan. Ini pun nasib dah baik sebab dah dapat tukar company lain. Bos baik, kawan-kawan 1 malaysia pun baik.. nape aku tulis 1 malaysia? Sebab diorang semua Cina & India, aku sorang je perempuan Melayu kat kilang nih. Mungkin itu yang buat aku bosan…

Aku teringat mase kerja tempat sebelum nih, bos nauzubillah garang mcm singa, tapi sebab ade kawan2 yang ngam, walaupun diorg tahap mak aku. Itu yang buat aku bertahan kat sane 9 bulan. Punye la lama makan hati ulam jantung bile mngadap bos yang cmtu hari2. Kalo pregnant pun dah beranak tau..

Tapi macamane pun aku bersyukur. Sesuai dengan kelayakan aku, ade jugak kerja aku dapat. Yela, ade jugak kan kawan2 yang dah lame grad pun keje tak dapat, lagi2 yang perempuan. Aku ni pun kalo tak kerana ayah aku bising, same la kot. Tak pun keje tak setimpal dengan ape yang BELAJAR dulu. So sekarang aku dapat nak tanggung hidup nih. Haha.. bunyi macam berdikari sangat. Padahal aku tinggal dengan family aku lagi. Bak kate kawan aku sorang tu, makan tanggung berak cangkung.. (ayat tak sopan di sebelah harap dimaafkan) hahaha..

Kesimpulannye kat sini, bertahan.. benda lepas boleh dikenang, tapi jangan disesalkan.. sebab semua nye ade hikmah. Cume nampak atau tak aje.. Lagi satu, mungkin aku rase kerja tak best untuk aku, tapi inilah yang terbaik untuk aku buat mase ni.. (Fuhh.. ayat penuh pasrah).
There was an error in this gadget