Tuesday, January 29, 2013

tetap lah dgn kebenaran

salam semua...

sesungguhnya, dengan pengalaman kerja yg sekelumit ni, buat aku teringat zaman skolah rendah dulu...

waktu tu subjek fekah. uztazah tanye hikmah/ faedah solat asar. pilihan jawapan a,b,c,d.

semua jawab yg sama; hikamhnya utk menunaikan perinth Allah. aku sorang yg pilih jawapan lain; hikmahnya untuk kesihatan badan (aku fikir, rukuk sujud boleh jadi sebagai warm up riadah petang).

uztazah tanye lagi, "betul taknak tukar jawapan? kamu sorang je yg pilih jawapn ni.." mane ntah datang confident, aku pun angguk...

orang lain dh pandang2, ape ntah yg diorang fikr pasal aku.. huhu.. tidak ku kisah ketika itu. kalo salah pun bukan kene denda. mesti uztazah explain nnt kenapa salah..selesai aku angguk, uztazah bagi jawapan..

sekali betul rupenye jawapan yg aku pilih. selaku sorang je yg betul time tu, kembang hidung la sekejap. tapi yang utamanya, aku rase puas hati betul.. dan kenangan tu aku ingat sampai hari ni.

tapi bukan itu point utama.. malam ni, baru aku sedar moral sebenarnya.. iaitu; bila tahu ape yg betul, tetapkan lah pendirian kau tu sarah....! jangan sebab orang ramai mcm tu ko pun ikut buta tuli jer..

sebab sekarang, akulah antara makhluk Tuhan yg mudah terpengaruh bila sesuatu hal itu di persetujui ramai.. walaupun ade yang aku tau hal itu salah. sebab aku takut dipandang serong.  Astaghfirullah.. aku tak patut takut dengan manusia.. ampunkan aku Ya Allah..

Ya Allah..Kau kuatkanlah aku untuk tetap dengan kebenaran walau apa jua kesan mendatang..

cabaran bekerja dengan non-muslim, buat aku banyak berfikir sebelum bercakap. mereka adalah seperti kotak baru dalam jalan hidupku.. mereka sangt berbeza, lantang & yg paling x best, mereka jadikan yg salah tu nampak betul dan sebaliknya bila hal itu mendatangkan keuntungan.. selamatkan lah aku Ya Allah.. berilah hidayahMu kepada kami semua..

'skru' banyak tapi takleh pakai, sia2..
'skru' boleh pakai tapi kalo satu je, tak siap jugak..

aku x mahu kedua2 keadaan ni, aku mahu BANYAK 'skru' yang BOLEH di pakai, baru siap kerja..

wassalam..

Saturday, January 26, 2013

ehem2..

entry sebelum ni aku tulis pasal sedih2 kan.. nak bace balik pun menyampah.. haha.. 

sekarang, ada brite baik.. gaji sudah naik.. alhamdulillah... :-D hehe.. yahoo...!!

e'em.. hidup mcam roda.. ;-)

Tuesday, January 22, 2013

hari sedih

sedih 1. ade assistant tak leh nak mintak tolong. tak leh tengok orng senang katanye.

sedih 2. faham dengan jelas aku telah di 'fren zone' kan oleh orang yg aku budget boleh wat serius.

sedih 3. bukan aku punye kerja tapi aku kene buat jugak semata2 orang yg suruh tu anak bos.

sedih 4. konon2 nak share cerite dengan mak, tapi dapat respon yg buat aku lagi down.

sedih 5. esok aku nak kene siapkan dokumen kat ofis, tibe2 assistant aku mintak cuti emergency esok.

sedih 6. budak kilang memang takde manners. aku punye besar ni takkan x nampak. dah langgar2 pastu wat bodoh. ko amik kesempatan ke ape? bodoh..!

sedih 8. kulit aku sakit. gatal sangt. bila digaru, rosak teruk kulit aku. bila ditahan, seksa nye ya Allah..

sedih 7. rase nak menangis. tapi xleh nak lepas sesuka hati. diam2 jer air mata keluar. x nk org dlm rumah ni tau.

well, kesian kau sarah..

Thursday, January 17, 2013

biar aku komen puas2..

entry kali ni penuh dengan kata2 kasar. harap maaf. aku tak leh bla dengan sesetengah drama tv skang ni.. dibawah juga adalah ingatan utk dri aku sendri.

malam. mahu menonton tv. tapi malang channel tak leh nak tukar. mak nak tgok drama tv9. aku dah stress dgn jalan crite. dah pulak tambah dengan ulasan emosi mak aku.

aku rasa menyampah. bagi aku, drama tu mmg bodoh. masalah sosial orang muda yg kawin pakse smata2 nk puaskan hati org lain. takde makna kau buat benda untuk org lain. orang bijak pintar ialah orang yang buat benda kerana Allah. bila dah cover kerana Allah, yang lain2 pun takde lah merana.. tahu tak penulis skrip sekalian alam?

sangat tempang!! bila mereka yg digambarkan sbg bekerjaya hebat, tender juta2, tapi soal hidup mati kahwin cerai tetiba jadi bengong.

aku penah dengar satu ayat bodoh abadi, "aku sanggup kecewa untuk lihat kau bahagia". sape lah yg cipta ayat ni? kalo dah kapel tu setia je la. dah kenapa tetiba bodoh, ingat bekorban la tu konon? otak cramp tak leh fikir? kalo dah dua2 sayang kenapa lembik mcam sayur layu? kenapa tak reti nak pertahankan ape yg ada? kenapa lebih senang nak give up kalau matlamat nak kawin tu ada?

takde pulak ayat realiti "aku sanggup ke neraka untuk berkapel ngan kau" kenapa tak give up mase tgah kapel yg sah2 berdosa tu? tau salah pun buat. sebab? seronok..well, aku pun same je. manusia kan, mmg la ade salah. tapi yg penting bila dah tau tu stop la..

ni x, yg haram tu nampak baik je.. yang halal ni dibuat2 susah. bila kapel lame2, tetiba tak jadi kawin, dikatanya takde jodoh.. senang giler ko salah kan takdir. mase kapel tu ade pikir takdir? tak malu, takdir pulak yang dituduhnye. Allah tak ubah nasib sesuatu kaum kalau kaum tu tak BERUSAHA. penah dengar tak? betulkan aku, kalo aku salah.

bila dah boleh buat yg betul, tak nak pulak. memang dasar korupsi punye sosial. mase blajar fekah darjah 6 dulu ponteng kelas agaknye? benda basic pun buta.. kalo lupa bleh diingatkan lagi. tapi kalo mmg tak nak amik tau n tak nak dengar, memang nak kesian pun tak layak la. zalim dengan diri sendiri.

Islam tak ajar umatnye untuk hidup dalam sedih la woi. penulis2 skrip ni pun. buat latar masa/manusia/tempat yg hebat, tapi jalan crite nya macam level budak baru nk baligh. haiya.. aku tak bleh terima la benda mcm ni. tolong la bg cerita bijak2 skit. sedikit bijak pun ok dah.. daripada bodoh sangt dah drama skang ni.

nak tunjuk cara berkorban pun bertempat la, agak2 la. ape makna bekorban kalo menghala ke neraka? berkorban jaga hati mak bapak tak reti pulak? ke terlupa? tolong la ajar benda baik dengan tunjukkan yg baik. bukan tunjukkan yg buruk pastu nak orang yg tengok tu automatik paham ape yang baik.

p/s: tv sangt mempengaruhi masyarakat & termasuklah aku. maka tolonglah ajari aku benda yg membina. bukan membodohkan.. uuurghhhhhhh!!!!

Saturday, January 12, 2013

kasar tapi manis

lagu paling romantik bulan ini, jatuh kepada;

rihanna ft eminem
- love the way u lie..

boo.. lambat nye baru nk suke lagu ni ke sarah???

well, yeah!!! i just understand the lyrics babe.. that's why.

the beat was so in with me..
the lyrics was so lovely to me..
the song was so cool to be played all night...

to hear the song without knowing the meaning would only makes me enjoy the beat and their voices..

but after i got to know the lyrics, it makes me realize that this is all we do during the relationship. we love, we fight, we want to be heard, we want someone who can really accept us for what we are.

even on the bad times.. i'd love to keep on the argument..  so u will know all about me n i will know all about u. because when u mad, i'm sure u will let out all things stuck on ur mind.

no matter how harsh i behave.. even if there are violent words and threat, i love that lie dear. let me cry, so u can say u love me n make it up for me. then i can let go of my hands from yours. and u'll pull me back closer to you.

pegilah dengar lagunye skali.. with the lyrics.. then u will know what am i talking about.. huhu..

Thursday, January 10, 2013

pinjam tapi tak ingat

memang x layak nak blagak kuat.. sebab dengan  bisul sebesar mata pen pun sakit nye tak dapat tahan... huhu..

sangat lemah nye lah.. dapat hidup atas bumi skang ni pun atas kasih sayang Dia..

sewaktu aku rase aku kuat, bukan aku yg kuat sebenarnye.. Dia yang pinjamkan aku secebis kekuatan. cepat betul aku lupa diri. lupa Siapa yg bagi ni semua..

bila ditarik balik kekuatan yg ada, boleh giler meroyan sekejap. apa yg disangka dah meleset. macam orang baru tersedar dari mimpi.. baru jelas mata ni bila memandang.  tersedar semua ni bukan aku yg punye. semua ni aku pinjam.

Ya Allah..
Jadikanlah aku...orang yg bersyukur..

Monday, January 7, 2013

pernah

lemah.. aku pernah jadi lemah. bila benda yg yang aku tak nak berlaku, tetap jugak berlaku.. lalu aku pun jadi lemah.

tapi itu memang normal. sekali tsunami datang, sekali pantai berubah.. tapi lepas tsunami berhenti, pantai tu akan jadi ok balik dengan ombak2 yang selalu ada. ombak yang selalu hanyutkan apa2 yang tertinggal di pantai.

seperti aku yang pernah luka dulu, tapi sekarang dah pulih. biarlah berparut. yang penting luka aku sembuh. memang down masa bila aku bukak balut luka tu. dengan benang jahitan yang sangat jelas dan banyak. aku rase aku paling hodoh di dunia. makin aku tengok luka tu, makin aku lembik dibuatnye. huh! sempat buat hipotesis tau..

tapi itu semua telah aku atasi. aku mula sedar;

kalo tak nak lembik = mesti jadi kuat.
orang yg kuat = orang yang sabar.
maka, = mesti jadi orang yang kuat sabar..

itu formula A, lagi satu cara pun ada. lagi senang. sebab formula dia pendek je;

nak jadi kuat mestilah mintak dari Yang Maha Kuat.. Allah..

last skali, aku bertindak untuk jarang tengok luka tu. bila perlu jer tau cik jah.. semakin tak tengok luka tu, semakin kuat jadinya..

well, cubalah. mane tau bekesan.

sekian, wassalam..

ps: gaya bhasa yang konon2 ade 100 orang yang akan bace entry ni.. haha.. LOL !

Sunday, January 6, 2013

my space

oh how i wish for my own space.
for which i will take care of.
and no one will ever dare to use it.
because the space is just for me.
and only with my self.
and to know that it will be so special.
since it was untouched by anyone.
really it meant only for me.

may this wish,
become true.

Friday, January 4, 2013

dekat pun rindu

malam jumaat. kne siap rumah kemas2 ustaz don ajar. penghulu segala hari kan..

tapi mlm ni aku duk saje. smalam lagi rajin. mood ok, cume terganggu skit bila ayah ngan mak nak balik kampung esok. padahal petang tadi cakap, esok dia nk hantar aku g keje sebab nak bawak kete g service, tetiba dah tukar plan pulak.

aku bukan tak suke diorg balik kampung. bukan sebab service kereta kene delay lagi. bukan sebab x ade orang hantar g kerja esok. aku boleh berdikari. bukannye tak penah hantar kete g service.

tapi kalo diorg takde kat umah, sunyi nak mampos la aku.. waktu malam tak dengar suara mak komen pasal ape2 yg kluar kat tv tu, tak dengar ayah asyik suruh pegi smayang.. huhu.. kenape dengan aku ni?? diorang belum balik kmpung lagi n ade depan mata pun rindu dah..

p/s: rindu pada yang belum tiba, sabar yer naluri..

There was an error in this gadget