Wednesday, November 10, 2010

Baik-Baik Saje..

Fikiran... kuasa yang semua orang ade... bagi aku ianya kurang berkuasa... atau lebih tepat lagi tak terase pun kesan kuasa fikiran ni.. apsal? sebab aku tak pakai... time2 exam baru reti nak guna fikiran (akal) nih.. same la macam enjin... ade kuasa, tapi kalo tak digunakan memang 'zero'lah hasilnye.. last2 jadi besi buruk... untuk senario exam pulak, macam2 terms yang kluar, perah otak sampai kering... nak pecah kpala.... otak tepu... beku... segala ayat yang menggambarkan betapa susahnya nak guna akal tu... haha.. dan aku juga adalah antara manusia2 yang selalu jugak guna terms2 yang disebutkan diatas..


so, ape yang baik-baik saje nyer??? hehe... fikirlah sayang.. bak kate nabil, 'lu pikirla sendiri'... kui3... rupe-rupenye akal ni sangat la patuhnye kepada hati... (huhu.. baru tersedar sebenarnye)... bak kate pepatah, menterikan akal, berajakan hati.... haha.. ketepatan peribahasa tersebut diragui.. =P 


bila hati baik, suci, murni, berseri, wangi, dan macam2 lagi... maka terkesanlah diri dengan kebaikan yang difikirkan di akal....  tindakan pun jadi positif secara auto.. (manual leceh) hehehe... ops, tringat mase blaja kete haritu.. ehem... bila tindakan positif dah auto, respon dari responden sekeliling pun jadi baik-baik juge... 


ok, semua yang diatas adalah hasil analisa kehidupan aku semenjak dua menjak nih... secara realiti nya, mestilah berbeza-beza ikut individu kan??? kalo same je, dah macam robot la pulak kan?? ya Allah.... sebenarnye aku nak cakap kalo kite fikir bukan2.. biasenye yang bukan2 lah yang jadi... dan bile kite fikir yang baik-baik, maka baik-baik saje la jadinye.. tak ke seronok tu, bila semua yang bagus2 terjadi kepada kita... yang buruk2 tu nauzubillah hi min zalik...


tiba2 terfikir pulak, mungkin ape yang kite rase sesuatu perkara tu buruk tapi sebenarnya itu adalah baik untuk kita... mcm maksud ayat al-quran tu.. surah ape, ayat mane, lupe plak... huhu.. astaghfirullah... tadi ingat nak tulis skit jer.. jadi berjela dah nih.. dah la tu.. kang melalut pulak.. ape-ape pun, semuanya dari hati... so, hati-hati ye jaga hati... agar semuanya baik-baik saje nanti... =)


p/s: kalo cakap sorang2 memang camnilah hasilnya.. =")

2 comments:

wani said...

akal memandu, hati menunjukkan arah, nafsu hanya menumpang

sarah zulk said...

bijak wani.. =) quote yang berguna.. =)

There was an error in this gadget