Friday, December 31, 2010

mengGATAL...

sejak selasa lepas, kulit muke aku mula rase ade yang tak kena... mula menggelupas sikit-sikit kat bahagian hidung.. ingatkan kesan sebab kurang minum air... maka aku buat tak kisah je la.. 

aku baru mula nak guna krim pencerah muka sejak mak cakap, "tangan tu apsal lagi putih dripada muka??" orang lain muke sume cerah-cerah, dia pulak yang terbalik.. huhu.. tak tau la nak terase ke nak trima dengan hati terbuka.. huwa..!! 

1 hari di supermaket.. ternampak sesuatu.. wah, krim pencerah muke.. murah2.. pek kecik cinonet 10 g.. harga, dah lupe.. kalo try ni mane tau berkesan.. kulit muka akan same tone dgn kulit tangan.. tanpa berlengah lagi.. aku pon beli..

hari-hari berikutnye.. aku try la pakai.. em.. macam tak best je tekstur krim dia... tapi tak pe la... nak cube.. esok luse aku teruskan usaha nak pakai lagi.. tak semena-mena, jerawat batu mula tumbuh barang seketul dua.. dalam hati mula berkata "ni menyampah pkai krim muka nih, mula la nak tunjuk protes keluar jerawat yang tak diingini.. huu.."

tapi dengan bendul nye aku pkai lagi.. punye la nak putih.. mengelupas dah mula dah.. pelembab pulak dah habis.. takde pelembap, losyen badan pon jadi la.. yer.. itulah antara tindakan paling BOD*H pernah aku buat.. maka semakin memberontak la kulit muke aku..

esok pulak member ajak keluar.. aish.. wahai muka, jangan la buat hal esok.. yer, muka aku mendengar kata memandangkan tuan punye muka adalah seorang gadis yang baik lagi patuh kepada arahan.. tak leh bla punye perasan..  maka hari bertemu rakan berjalan dengan lancar.. padahal pedih-pedih kat muke tu wat macam tak rase jer.. 

keesokannya, satu rapat umum telah dijalankan dengan jayanya di daerah sekeliling mata dah pipi... huwa..!! apekah dosa ku?? kegatalan yang terserlah aku tahan dengan buat mask sendri pakai susu tepung cap kambing, cool la sekejap, bila aku basuh jer.. gatal datang kembali dengan jayanya.. tapi kesabaran tangan aku memang terbaik.. aku bertahan tak layan semua kegatalan dimuke apetah lagi gatal nak berlaki...  

maka, di hari jumaat yang berkat ini, my lovely parents hantar jugak anak perempuan mereka yang sorang ni pergi klinik.. dengan harapan, akan cantik seperti sedia kala.. lagi satu ayat tak leh bla..hehe.. 

akhir kata, aku sanggup muka gelap daripada mengadap pedih-pedih muka... sungguh tidak mahu lagi insiden ini berulang.. dan majulah sukan untuk negara.. ha?? ape kaitan?? 

ps: tidak akan ada gambar untuk entry ini kerana ianya menggangu emosi penulis.. 

2 comments:

Farah-Izzaty said...

moral of the story : bersyukurlah dgn apa yg telah dikurniakan.. =P

sarah zulk said...

betul betul betul.. hehe.. lepas nih aku akan lebih berhati2 nak plih kosmetik.. wah, gitu.. hehehe...

There was an error in this gadget