Monday, December 27, 2010

the chosen one

biase tgok channel 106 astro oasis... lepas azan, ade zikir2.. lepas tu ade video klip nasyid from maher zain or sami yusof.. selalu jer tgok, sedap dan bermakna..  bonus pulak sebab muke diorang hensem dan cool jer.. wiii~ hehe..

tapi petang tadi ade video maher zain-the chosen one... starting jer nampak perempuan kulit putih tergesa2 buang sampah.. ingat kan nak kejar lori sampah, rupenye nak g buang sampah yang ade dalam plastik tu kat umah jiran.. lepas je dia buang, kluar la m.zain dari rumah tu.. trus tringat kat nabi muhammad s.a.w.. ustaz penah cite, time nabi jalan depan rumah sorang nih, mesti dia buang sampah bagi kene baju nabi.. tapi nabi tak marah pon... salamun alaik ya rasulullah..

tapi tu baru start.. dah kluar m.zain tu... lalu la dia kat tepi jalan ade org mintak sedekah n pejalan kaki.. semua lari bila nampak dia... tringat uztaz penah crita ramai kaum zaman baginda dulu fitnah dan kutuk baginda.. tapi nabi sabar jer... salamun alaik ya rasulullah..

sampai pulak kat taman, ade budak tgah isi air dalam kasut.. pastu budak kecik tu bg anjing minum air dalam tu sbb takde bekas lain.. tringat uztaz penah cite dulu.. ade sorang perempuan jahat tu dapat masuk syurga.. sebab dia sanggup turun perigi, amik air perigi guna kasut dia sebab nak tolong sekor anjing yang haus.. allahuakhbar...

dan banyak lagi scene2 lain yang diadaptasi dari kehidupan seharian rasullah tertayang dalam video m.zain tu... tapi aku, tak tahan nak tgok sampai habis.. sebab air mata bergenang dah nak jatuh.. takot mak perasan nanti malu... huhu.. maka, aku cepat2 masuk bilik buat2 carik barang.. padahal, tgah lap ayak mata.. huhu.. terkesan sungguh dengan akhlak rasulullah.. hebatnya baginda..



tersangat mulia.. dia sangat sabar.. dia sangat penyayang kat umatnya.. dan kitalah umatnya.. insyallah..
sekarang aku faham, he is the chosen one... who will help us in the hereafter.. ya nabi.. salamun alaik..

3 comments:

En Jay said...

best ;)

iKhRam said...

yup.. best jugak
tq dgan citer moral sebegini

sarah zulk said...

en jay: thanks for reading.. =D

ikhram: nak jge pembaca setia.. takde la bosan sgt dgn cite sendri je kan? at least ingat same2 ape yang patut.. =)

There was an error in this gadget