Saturday, January 8, 2011

kisah ikan yang berani

di suatu daerah di selat melaka, tinggallah ikan2, dugong, ketam, kerang, bilis, jerung dan rumpai2 laut...maka, tersebutlah kisah seekor ikan tembam yang bersisik sensitif tetapi berani... yang mampu berkawan dgn golongan udang dan kerang...

bru semalam ikan wat hal lagi.. ikan bgtau lagi pada kerang, ikan suke kerang.. cukup untuk membuatkan kerang rimas..
walaupun rase malu, ikan tebal kan muke tulis jugak.. sbb ikan mmg nak kerang tau.. takde ape yang ikan nak mintak.. cume bgtau gitu jer... mcm pemberita bce brita, org lain dengar.. tu jer.. tapi ikan dah keterlaluan bgtau kerang kot.. sampai kerang rimas..

dan hari nih kerang masuk dalam pasir.. tiap2 hari kerang suruh ikan tgok, bile cengkerangnye terbuka.. malm ni pun same,, tapi lepas tgok kejap, trus kerang cepat2 masuk balik dlam pasir.. it was obvious.. not toyota vios.. ikan tak salahkan kerang.. salah ikan sendiri jadi mcmni..

kalo ikan trus layan kerang mcm udang2 yang lain, tentu sampai sekarang kitorang mampu berbual mcm biase..tapi oleh kerana kesabaran yg nipis, ikan bgtau ikan suke kerang dua hari berturut2.. konon nye ikan bg tau waktu kerang dalam pasir..
tibe2 nampak kerang atas pasir dan msg tu kekal je kat chat box.. sah2 la kerang dah bace.. dan kerang diam.. tak tau la tanda setuju atau tanda rimas malas nak layan.. 
walau ape pun, ikan tak menyesal.. ikan lega ikan dah bagitau ape yang tersimpan dekat setahun nih.. 


sape2 yang brani nak tambah power spek mate.. bleh la bace perenggan seterusnye.. sape2 yang  sayang mata, sila close entri ini..


cukuplah ikan berlakon cool jer bila kerang kate kerang suke junior lain, pastu ikan siap bg nasihat percuma n tips2 untuk mengorat junior tanpa putus asa.. padahal pada waktu yang sama, ikan tahan jer rase kecewa nih.. ikan biarkan.. kerana ikan percaya, bukan kerang sorang je crustaceans untuk ikan cari di laut nih.. mula2 berlakon.. lame2 mmg ikan pasrah je.. ikan trima je dengan insang terbuka.. 

tapi sampai satu masa, kerang bgtau dia dah giveup sbb junior tu pasif.. ikan pun tak kisah dah waktu tu.. yang ikan tau, ikan kawan je la.. tanpa ade menyakitkan siapa2.. tak termasuk diri sendiri... 
makin hari makin rancak kami berborak, sampai hujung thun lepas, kitorang g wat gathering dgn kawan2 selaut rendah kat tgh lembah.. senang jumpe kat situ.. 

mase nak tetapkan tarikh nak gathering tu, kerang call, bgtau tarikh yang dia free, tapi sebelum tu kerang wat lawak bodoh.. "elo, ikan.. aku dah bgtau mak aku, dan dia setuju nak datang meminang 27 hribulan nih" nada confident.. cis kek.. ei... "eh, ko ni buat lawak la.." ikan cover padahal sronok baik punye.. yer.. mmg dua2 tau itu adalah lawak bodoh untuk thun 2010.. tapi ikan betina kan.. tetap sengih walau dah hbis call.. giler perasan ko ikan..


sbb kuat perasan juga lah buat ikan makin kuat perasaan nih.. smpai jadi tambah brani nak bgtau mase tgah bermain.. yer.. perigi cari timba.. panggillah ape saje.. ikan trima.. walaupun kerang dah mula main nyorok2 malam nih.. nak cari pun dah tak jumpe..






mungkin ade siri dua kalo dapat sambutan.. harap maaf, segala kesulitan mmg disengajakan.. hu~



2 comments:

iKhRam said...

kerang tu main2 pasir sebab nak cari harta karun kot..?? tu la ikan tak tanya dalam pasir.. asyik main2 air laut jer.. hehehe..

sarah zulk said...

macamne ikan nak tnye bile kerang tu dalam pasir.. nnt psir tersangkut kat celah insang ikan, mati ikan nnt, tak tercapat la hasrat ikan nnt..

There was an error in this gadget